NASA'nın Mars'taki Perseverance aracı 7 kez oksijen üretmeyi başardı

NASA'nın şu anda Mars'ta bulunan Perseverance adındaki gezici aracı, 7 kez oksijen üretmeyi başardı. Bunun Mars'a yönelik insanlı görevler için önemli bir gelişme olduğu kaydedildi.

NASA'nın Mars'taki Perseverance aracı 7 kez oksijen üretmeyi başardı
NASA'nın Mars'taki Perseverance aracı 7 kez oksijen üretmeyi başardı
GİRİŞ 01.09.2022 11:59 GÜNCELLEME 01.09.2022 12:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yönetilen ‘Mars Oksijeni Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi’ (MOXIE) ile Perseverance gezgini 7 kez oksijen üretmeyi başardı.

Mars'taki atmosferin yaklaşık yüzde 96'sını oluşturan karbondioksiti dönüştürmek için tasarlanmış Perseverance üzerinde küçük bir araç bulunuyor. 

Şubat 2021'den bu yana cihaz yedi kez çalıştı ve her seferinde saatte yaklaşık 0,2 ons (6 gram) oksijen üretti. Bu, Dünya'daki küçük bir ağacın üretebileceği oksijen miktarıyla aynı seviyede olduğu anlamına geliyor.

MOXIE baş araştırmacı yardımcısı Jeffrey Hoffman, "Bu, başka bir gezegensel cismin yüzeyindeki kaynakları gerçekten kullanmanın ve onları kimyasal olarak bir insan görevi için faydalı olabilecek bir şeye dönüştürmenin ilk gösterimi" dedi.

MOXIE cihazı Mars'ta dört mevsim boyunca hem gece hem de gündüz çeşitli koşullarda çalıştı. Araştırmacılar, cihazın MOXIE'den yaklaşık 100 kat daha büyük bir versiyonunun, Kızıl Gezegeni ziyaret eden gelecekteki astronotlar için potansiyel olarak solunabilir oksijen oluşturabileceğini umuyorlar. 

Eğer Mars'ta oksijen üretilemezse, bir uzay gemisinin büyük bir bölümü Dünya'dan taşınacak oksijene ayrılması gerekiyor.

Ayrıca, MOXIE'nin ürettiği oksijen roket yakıtı için bir bileşen olarak da kullanılabilir. Bir roketin Mars dışına fırlatılabilmesi için 33 ila 50 ton arası sıvı oksijen iticisine ihtiyaç bulunuyor.

MIT ekibinin araştırması 31 Ağustos Çarşamba günü Science Advances dergisinde yayınlandı.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalanını yesinler mars nere nassa nere :)))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi