Aşıya gerek kalmıyor! Solunum yoluyla alınan ilk Covid ilacına acil kullanım onayı verildi

Çin merkezli aşı firması CanSino Biologic'in geliştirdiği solunum bazlı ilaca Çin'de acil kullanım onayı verildi.

Aşıya gerek kalmıyor! Solunum yoluyla alınan ilk Covid ilacına acil kullanım onayı verildi
Aşıya gerek kalmıyor! Solunum yoluyla alınan ilk Covid ilacına acil kullanım onayı verildi
GİRİŞ 05.09.2022 10:07 GÜNCELLEME 05.09.2022 10:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çin merkezli CanSino Biologics tarafından geliştirilen yeni bir Covid-19 ilacı Çin'de acil kullanım onayı almayı başardı. Aşıya gerek kalmayan ilaç, inhalasyon (solunum) yoluyla alınıyor. Bu kararın ardından şirketin hisselerini Hong Kong'da yüzde 14,5'e kadar yükseldi. 

Şirket, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'na yaptığı açıklamada, Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi'nin "CanSino'nun Ad5-nCoV" adı verilen ilacı, güçlendirici aşı olarak acil kullanım için onayladığını bildirdi.

CanSino ilacının insanlı testleri Mart 2020'de başladı. İki Sinovac aşısının ardından daha düşük dozda CanSino alan 100'den fazla yetişkinde dört hafta sonra, yüzde 92,5'i, Omicron'u nötralize eden antikor geliştirdiği gözlemlendi.

CanSino'nun, hücresel bağışıklığı uyarabileceğini ve aşıya gerek kalmadan Covid-19'a karşı korumayı artırabileceğini belirtiliyor.

Şirketler, son zamanlarda Covid'e karşı solunum yoluyla alınan ilaç geliştirme çalışmalarına hız verdi. Bu tarz ilaçlar özellikle aşı konusunda tereddütlü insanlara yönelik hazırlanıyor. Böylece Covid-19 karşı geliştirilen ilaçların çekiciliğinin artması ve potansiyel olarak sağlık hizmetleri üzerindeki baskının hafifletilmesi hedefleniyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada CanSino ilacının ilk seferde Covid-19 semptomlarını önlemede yüzde 66, hastalığı ağır geçirmede ise yüzde 91 etkili olduğu söylendi. Ancak klinik deney verileri, antikor seviyesinin aylar içinde düştüğünü gösterdi. Bu nedenle astım hastalarında olduğu gibi ilacın düzenli olarak kullanılması gerekebilir. 

KAYNAK: BLOMBERG
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Anadolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Gıda katkı maddeleride çin den insanda ne yapıyor diyen var mı? Gıdanın dayanıklığını artırıyor vucudun kini düşürüyor...Ne verirlerse onu yersin
    Cevapla
  • yozgatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim bilim adamları napıyooo tatilmi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu