İngiltere'nin yeni Başbakan'ı Liz Truss oldu! Boris Johnson'dan veda açıklaması

İngiltere'nin mevcut Dışişleri Bakanı Liz Truss, Muhafazakar Parti'nin yeni lideri oldu. Böylelikle Truss, yeni başbakan olarak görevi Boris Johnson'dan devralacak.

GİRİŞ 05.09.2022 15:29 GÜNCELLEME 06.09.2022 11:41
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, yaz aylarının başında Muhafazakar Parti liderliği dolayısıyla Başbakanlık görevinden istifa etmesi sonrası başlayan süreç tamamlandı.

Partideki liderlik seçimi ve liderin görevden alınması süreçlerini yürüten organı "1922 Komitesi" Başkanı Milletvekili Sir Graham Brady, başkent Londra'daki Kraliçe 2. Elizabeth Konferans Merkezi'nde parti üyelerinin yaptığı oylamanın sonuçlarını açıkladı.

Yapılan oylama sonucunda, mevcut Dışişleri Bakanı Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Sunak 60 bin 399 oyda kaldı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss kimdir? Liz Truss kaç yaşında?İngiltere Başbakanı Liz Truss kimdir? Liz Truss kaç yaşında?

İNGİLTERE TARİHİNİN 3. KADIN BAŞBAKANI

Konuşmasında Boris Johnson'a teşekkür eden Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra "İngiltere'nin 3. kadın başbakanı" olmuş oldu.

LİZ TRUSS KİMDİR?

26 Temmuz 1975 yılında Oxford'da dünyaya gelen 47 yaşındaki siyasetçi; Oxford Üniversitesi'nde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan Truss, uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı. David Cameron'un Muhafazakar Parti'nin "A listesine" almasının ardından Truss, 2010'da South West Norfolk'tan milletvekili seçildi. David Cameron, Theresa May ve Boris Johnson hükümetlerinde çeşitli kabine pozisyonlarında görev yapan evli ve 2 çocuk annesi olan Truss, son olarak İngiltere Dışişleri Bakanı olarak kabinede kendine yer buldu.

YARIN HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ DEVRALACAK

Başbakan Boris Johnson, yarın tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sunacak ve ardından Truss, Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini alacak.

Yeni Başbakan Truss, Kraliçe ile görüşmesinin ardından başkent Londra'ya dönecek ve burada bir konuşma yapacak.

Liz Truss'ın yarın yeni kabineyi açıklaması öngörülüyor.

RİSHİ SUNAK KİMDİR?

12 Mayıs 1980 Southampton doğumlu 42 yaşındaki Sunak'ın her ikisi de Hint kökenli olan anne ve babası Birleşik Krallık'a Afrika'nın doğusundan 1960'larda göçmüş. Son derece seçkin bir özel okul olan Winchester Koleji'ne giden Sunak yaz tatillerinde garson olarak çalıştı. Daha sonra Oxford Üniversitesi'nde felsefe, siyaset ve ekonomi okudu. Lisans üstü yaptığı Stanford Üniversitesi'nde, dev bilişim şirket iInfosys'in kurucularından, Hint asıllı milyarder Narayana Murthy'nin kızı ve mirasçısı olan eşi Akshata Murthy ile tanıştı. Bir süre Goldman Sachs şirketinde analist olarak çalışan Sunak daha sonra iki yüksek riskli yatırım fonunun kuruluşuna ortak oldu. Kişisel serveti en büyük Muhafazakar milletvekillerinden biri olduğu düşünülen Sunak, varlığı konusunda şimdiye kadar bir açıklama yapmadı. 2015 yılından bu yana Yorkshire bölgesindeki Richmond'dan Muhafazakar milletvekili olan Sunak Theresa May hükümetinde bakan yardımcılığı yapmış, daha sonra Boris Johnson hükümetinde Hazine baş müsteşarlığına getirilmişti. 2020 yılı Şubat ayında Maliye bakanlığına getirilen Sunak başlangıçta Boris Johnson'un sıkı bir destekçisiydi ama onun sonunu getiren ilk istifalardan biri oldu. İstifa mektubunda ekonomiye yaklaşımının Johnson'unkinden temel farklılıklar içerdiğini söyledi.

BORİS JOHNSON'DAN VEDA MESAJI

Liz Truss'ın partli lider, ve başbakan olarak seçilmesinin ardından Twitter'dan açıklama yapan Boris Johnson, "Son üç yıldır Muhafazakar Parti'nin lideri olarak hizmet etmekten, Brexit'i hayata geçirmekten, Avrupa'daki en hızlı aşı dağıtımını yapmaktan ve Ukrayna'ya hayati destek vermekten gurur duyuyorum. Liz Truss'ı galibiyetinden ötürü tebrik ediyorum. Hayat pahalılığı kriziyle başa çıkmak, partimizi, ülkemizi birleştirmek ve düzlüğe çıkarmak için doğru planları olduğunu biliyorum. Şimdi tüm Muhafazakarlar olarak onu yüzde 100 destekleme zamanı" dedi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 58
  • Asaf serdar erkol 1 yıl önce Şikayet Et
    Kadın doğru söylemiş Dünya'nın sahibi İngilizler heryer onların kimi isterlerse iktidara getiriyorlar Arap Marap hikaye onlar ne derse o
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bu aga akli sira darbeye destek verdi benim yerim garanti diyor idi buna iyi darbe vurdular kolay kolay bir yabanciya ønemli gørev verilmez
    Cevapla
  • KAMİL, 1 yıl önce Şikayet Et
    gitte kreliçenin eteğini öp.
    Cevapla
  • Adanalı 1 yıl önce Şikayet Et
    abd"de bir Afrikalıyı gördük sırada İngiltere vardı zamanı geldiğinde görürsünüz.Halk başbakanı seçiyor başbakanıda kraliçe yönetiyor......
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD mülteci çöplüğü ama İngilizler kendilerinden olmayan birini başbakan yapmaz
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus gelir truss gider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri