İsrail'den itiraf: Yanlışlıkla vurmuş olabiliriz

İsrail ordusu, 11 Mayıs'ta öldürülen Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin ölümüne ilişkin soruşturmasının nihai raporunu yayınladı. Raporda yanlışlıkla İsrail ordusunun ateşiyle öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğu açıklandı.

İsrail'den itiraf: Yanlışlıkla vurmuş olabiliriz
İsrail'den itiraf: Yanlışlıkla vurmuş olabiliriz
GİRİŞ 05.09.2022 18:04 GÜNCELLEME 05.09.2022 18:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İsrail ordusu, Ebu Akile'nin öldürülmesiyle sonuçlanan olaya ilişkin soruşturmasının nihai raporunu yayınladı.

Ebu Akile’nin, "İsrail ordusunun ateşiyle öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğu” bilgisi raporda yer aldı.

“Özel bir görev gücü tarafından yürütülen bir dizi soruşturmanın tamamlanmasının ardından, Sayın Ebu Akile’yi vuran silahın kaynağını kesin olarak belirlemenin mümkün olmadığı görülüyor. Ancak, Ebu Akile’nin, İsrail ordusu askerlerine hayati tehlike arz eden gelişigüzel yaylım ateşi açıldığı bir çatışma sırasında, Filistinli silahlı kişiler olarak tanımlanan şüphelileri hedef alan İsrail ordusunun ateşiyle yanlışlıkla öldürülmüş olma olasılığı yüksektir.”

Açıklamada, İsrail askerlerinin, “Ebu Akile’nin de bulunduğu bölgeden kendilerine ateş açan teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla ateş açtığı” iddia edildi.

Açıklamada, “Geçerliliğini koruyan bir başka olasılık ise Sayın Ebu Akile’nin Filistinli silahlı kişiler tarafından ateşlenen kurşunlarla öldürülmüş olmasıdır.” ifadelerine yer verildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı: Ebu Akile'nin ölümü yıkıcı bir olay

Açıklamada görüşlerine yer verilen İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi de “Şirin Ebu Akile'nin ölümü yıkıcı bir olaydır" dedi.

Yaklaşık bir saat süren çatışmada gazeteci Ebu Akile’nin bölgede bulunduğunu söyledi.

“O sırada, Filistinli silahlı kişiler, İsrail askerlerinin hayatını tehlikeye atacak şekilde her yöne vahşice ve ayrım gözetmeksizin ateş açtılar. İsrail ordusu, her gece profesyonelce ve yüksek beceriyle son derece karmaşık alanlarda faaliyet gösterirken, sivillere zarar vermemek için önlemler alıyor. İsrail ordusu bu amaçla büyük çaba sarf ederken, basının yayın yapmasına ve basın özgürlüğüne izin vermek için çalışıyor.”

Al Jazeera muhabiri Ebu Akile'nin öldürülmesi

Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Ebu Akile (51), 11 Mayıs'ta İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bulunan Cenin kentindeki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.

Gazeteci Ebu Akile'nin, görevini yaptığı sırada ve "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.

Filistin Başsavcılığı'nın yanı sıra ve çok sayıda uluslararası kurumun soruşturma ve incelemelerinin vardığı sonucun aksine İsrail ordusu, şimdiye kadar Ebu Akile'nin öldürülmesinin sorumluluğunu kabul etmemişti.​​​​​​​

İsrail ordusu, 4 Temmuz’daki yayınladığı raporunda, Ebu Akile'nin cinayetinden “kimin sorumlu olduğunu belirlemenin mümkün olmadığını” iddia etmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Kızılderili 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim helikopteride yanlışlıkla siz vurmuş olabilirsiniz
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar kimseyi takmıyor, insanların aklıyla dalga geçiyor. Şu an dünyadaki savaşlara bakılınca hitler nerdeyse mazlum kalıyor.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz vurmuş olabiliriz diyor. ulan alçak senin dışında filistinlerde silah mı var mermi mi var. adamların senin silahına karşı yaptigiı tek şeyi taş atmak.. silahla vurulduğuna göre bu kadın herhalde Sen vurdun tabi ki....
    Cevapla
  • Emekli memur 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman bizde sizdekil askerlerimizi öldürelim.ondan sonra da pardon yanlışlıkla oldu diyelim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı