Japonya'da suikasta uğrayan Abe'ye resmi cenaze bütçesi 6'ya katlandı

Japonya'da hükümet, suikasta uğrayan eski Başbakan Abe Şinzo'ya resmi cenaze merasimi için ayrılan bütçeyi 249 milyon yenden 1,4 milyar yene yükseltecek.

Japonya'da suikasta uğrayan Abe'ye resmi cenaze bütçesi 6'ya katlandı
Japonya'da suikasta uğrayan Abe'ye resmi cenaze bütçesi 6'ya katlandı
GİRİŞ 06.09.2022 09:10 GÜNCELLEME 06.09.2022 09:10

2012-2020 yıllarını kapsayan göreviyle, Japonya'da en uzun süre başbakanlık yapma unvanına sahip Abe'nin temmuzda uğradığı suikastın yankıları devam ediyor.

Hükümet, 27 Eylül'de başkent Tokyo'da, eski Başbakan Abe'ye düzenlenecek cenaze merasimine yönelik bütçe tahsisatının yaklaşık 6 kat artırılması kararı aldı.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, daha önce 249 milyon yen olarak tahsis edilen merasim bütçesinin yeni kararla 1,4 milyar yene (9,9 milyon dolar) yükseltileceğini bildirdi.

Yeni kararla 600 milyon yen, yaklaşık 50 ülkeden katılacak yabancı misafirlerin ağırlanmasında, 800 milyon yen ise güvenlik masraflarının karşılanması kapsamında sarf edilecek.

Ana muhalefet Anayasal Demokrat Parti (CDP) Meclis İşleri Başkanı Azumi Jun, hükümetin kararını eleştirerek, Abe'nin cenazesinin devlete 6 kat daha pahalıya mal olacağını ifade etti.

- MALİYET TARTIŞMA KONUSU

Merasimin yüksek maliyetine yönelik tartışmalar ise ülke gündemini meşgul ediyor. Eleştirilerin merkezinde, söz konusu maliyeti hükümetin karşılamaması gerektiği yer alıyor.

Yoşida Şigeru'nun cenazesi sonrası, Abe'nin merasimi, İkinci Dünya Savaşı sonrası eski bir Başbakan için devlet nezdinde düzenlenen ikinci resmi cenaze merasimi olacak.

Kyodo ajansının ülke genelinde yaptığı kamuoyu anketinde, hükümetin cenaze düzenlenmesi kararına katılımcıların yüzde 56'sının "ikna olmadığı" ortaya çıktı.

Üst Meclis seçimleri arifesinde Abe, 8 Temmuz'da partisinin, batıdaki Nara kentindeki açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma esnasında, arkasından açılan ateşle suikasta kurban gitmişti.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'de bir ilk! TCG İstanbul göreve bir ay sonra göreve hazır...
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat