ÇKP parti tüzüğünde değişikliğe gidiyor

Çin Komünist Partisinin (ÇKP), gelecek ay yapacağı 20. Ulusal Kongresi'nde, parti tüzüğünde "yeni döneme uygun yapılanmaya yönelik" değişiklikler üzerinde tartışacağı bildirildi.

ÇKP parti tüzüğünde değişikliğe gidiyor
ÇKP parti tüzüğünde değişikliğe gidiyor
GİRİŞ 10.09.2022 12:09 GÜNCELLEME 10.09.2022 12:09

Çin ajansı Xinhua'nın haberine göre, partinin en üst karar organı ÇKP Merkezi Komitesi Siyasi Bürosu, dün yaptığı toplantıda, 16 Ekim'de düzenlenecek 20. Kongre'de tartışılacak raporu ve taslak belgeleri görüştü.

Toplantıda, Merkezi Komite çalışma raporu taslağı, Merkezi Disiplin Komisyonu çalışma raporu taslağının yanı sıra ÇKP Tüzüğü'nde değişiklik öngören taslak belgenin de Kongreye sunulmasına karar verildi.

Haberde değişikliğin içeriğine dair bilgi verilmezken "ÇKP Tüzüğü'nün, Parti'nin teori ve pratiğinde yenilikçi gelişime ve yeni dönemin Parti yapılanması projesine uyum sağlamak üzere değiştirileceği" aktarıldı.

Tek parti iktidarının bulunduğu Çin'de merkezi hükümet ve yerel hükümetlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının yönetimini ÇKP şekillendiriyor.

Şİ'NİN, MAO'DAN BU YANA İKTİDARI İKİ DÖNEMİ AŞAN İLK LİDER OLMASI BEKLENİYOR

Komünist Parti 20. Kongresi, Çin'in gelecek 5 yıldaki liderliğini ve yönetim kadrolarını belirleyecek.

Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Kongrede iktidarını üçüncü döneme taşıyarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'dan bu yana devlet başkanlığını iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olması bekleniyor.

Çin Anayasası'nda 2018'de yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresini iki dönemle sınırlayan kural çıkarılmış, böylece Şi'nin liderliğini üçüncü döneme taşımasının önündeki engel kaldırılmıştı.

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!