Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışma: Türkiye, Rusya, ABD ve İran'dan açıklama

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın provokasyonu sonucu sınırda çatışmaların çıktığını duyurdu. Ermenistan; şu ana kadar 49 askerinin öldüğünü duyururken, Türkiye, Rusya, ABD ve İran'dan da açıklamalar geldi.

GİRİŞ 13.09.2022 11:34 GÜNCELLEME 13.09.2022 11:39
Bu Habere 154 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu duyurdu.

Açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj gruplarının farklı istikametlerde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği bildirildi. Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandı.

ASKERİ KAYIPLAR MEYDANA GELDİ

Ermenistan ordusunun Basargeçer, İstisu, Karakilise ve Gorus illerindeki mevzilerinden Azerbaycan ordusunun Daşkesen, Kelbecer ve Laçın illerindeki bazı mevzileri ve sığınakları havan topları da dahil farklı kalibreli silahlarla aralıksız ateş altına alındı. Saldırı sonucu askeri personel arasında kayıplar, askeri altyapıda hasarlar meydana geldi.

PAŞİNYAN: EN AZ 49 ASKERİMİZ ÖLDÜ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çatışmalarda en az 49 Ermeni askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ermenistan Parlamentosu'na hitap eden Paşinyan, ölü sayısının artabileceğinin altını çizdi.

Azerbaycan ordusunun da Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin atış noktalarını susturmak ve çatışmanın genişlemesini önlemek için gerekli tedbirler aldığı belirtildi. Azerbaycan'a karşı provokasyon operasyonlarına katılan Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin personel ve teçhizatında kayıpların bulunduğu aktarıldı.

Çatışma ve kayıplarından tamamen Erivan yönetiminin sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, kamuoyuna ek bilgi verileceği belirtildi.

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada "Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarına müdahalesiyle ilgili Ermeni medyası ve sosyal medyasında yayımlanan haberler gerçeği yansıtmıyor. Bölgedeki saldırgan ve işgalci devlet Ermenistan Cumhuriyeti'dir. Azerbaycan'ın Karabağ ekonomik bölgesinde Ermeni silahlı kuvvetlerinin personel ve teçhizatının varlığı halen devam etmektedir. Ermenistan'ın provokasyonuna karşılık Azerbaycan ordusu yerel karşı tedbirler alıyor ve atış noktaları etkisiz hale getiriliyor. Ermenistan'ın devam eden askeri maceraperest ve rövanşist politikası, geçtiğimiz ay Azerbaycan ordusunun Kelbecer, Laçın, Daşkesen ve Gedebey istikametlerindeki Azerbaycan ordusu mevzilerini yoğun ateş altına alması ve bugün yaptığı provokasyonlar, durumun gerginleşmesinin başlıca nedenidir. Bu nedenle sorumluluk Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliğine aittir" denildi.

"ERMENİSTAN'A AİT S-300'LER İMHA EDİLDİ, "ÇATIŞMANIN SEBEBİ ERMENİSTAN'IN MAYIN DÖŞEMESİ"

A Haber canlı yayınına katılan Azerbaycan Islahatçı Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı, Ermenistan güçlerine ait 2 adet S-300 hava savunma sisteminin imha edildiğini açıkladı.

Şahbazlı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bir aydır Ermenistan ağır silahlar, tanklar yerleştirmeye başlamıştı. Yakın zamanda böyle bir provokasyon bekliyorduk. Ermenistan güçleri, Azerbaycan sınırında gece saatlerinde mayınlamaya çalıştı. Bunun neticesinde de Azerbaycan ordusu karşılık vermiş. İki taraftan da kayıplar olduğu söyleniyor. Askerlerimizin şehit olmaması için savaş konumuna geçildi. Ermenistan'a yönelik çok sert intikam operasyonları oluyor. Azerbaycan kendi mevzilerini korumak için tüm tedbirlerini aldı."

Ermenistan Savunma Bakanlığı, çatışmaların yaşandığı bölgelerin haritasını yayınladı.

RUSYA, ABD, TÜRKİYE VE İRAN'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Rusya'nın arabuluculuğuyla varılan ateşkes anlaşmasının (2020'deki) tam anlamıyla uygulanmasını bekliyoruz. Erivan ve Bakü'yü gerginliği artırmamaya ve sorunları diplomatik yollarla çözmeye çağırıyoruz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Azerbaycan Dışişleri Bakanı kardeşim Jeyhun Bayramov'la Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırındaki Ermeni provokasyonlarını ele aldık. Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan'la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanmalı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalardan endişe duyduklarını ve ülkesinin sınırlarda herhangi bir değişikliği kabul etmediğini belirtti.

KAYNAK: HABER7
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 154
  • Aytunç kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    iran adi bir topluluktur. Düşmandır bize. Abd den daha tehlikelidir
    Cevapla
  • mahmut yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    abd nin açıklaması tamamen ermenistan taraflı. maşa belli oldu. zaten ukrayna rusya savaşı. burası da rusyanın güney tarafı. amaç rusya mı ortadoğu mu. veya yukarıda ukrayna rusya. solda yuanistan. sağda ermenistan iran. amaç türkiye mi
    Cevapla
  • Anadolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş Azerbaycan'ın başı sağolsun.Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • İsmet duman 1 yıl önce Şikayet Et
    İran sınirda değişiklik kabul etmiyormus Zengezur alınacak İran kendinden korkuyor toprakları gidecek diye
    Cevapla
  • Ersin 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz ayağa kalktığımızda hamsının belasını veririz şimdi bizi kızdıra bildiğiniz kadar kızdırın ki akibetiniz bir o kadar korkunç olsun. Şehitler bizi büyütür öldürmez sizi ise paramparça eder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı