ABD üssünün eyalet içine taşınması projesi Japonya'da krize dönüştü

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Okinawa seçimlerini, üs karşıtı valinin kazanmasına rağmen, ABD üssünün eyalet içinde taşınmasının süreceğini bildirdi.

ABD üssünün eyalet içine taşınması projesi Japonya'da krize dönüştü
ABD üssünün eyalet içine taşınması projesi Japonya'da krize dönüştü
GİRİŞ 13.09.2022 09:22 GÜNCELLEME 13.09.2022 12:43
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ülkenin en güneybatısında ABD askeri üsleriyle dolu Okinawa'da hafta sonu eyalet valiliği seçimlerinde bağımsız yarışan Tamaki Denny'nin kazanmasının yankıları sürüyor.

Tamaki Denny'

Katılım oranının yüzde 57,9 olarak kaydedildiği seçim sonuçlarına göre, ana muhalefetin desteklediği Tamaki, geçerli oyların yüzde 50,8'ine denk gelen 339 bin 767 oy kazandı.

İktidardaki Liberal Demokrat Partinin (LDP) desteklediği Sakima Atsuşi ise 274 bin 844 oy elde edebildi. Sonuç, LDP'nin izlediği üs yer değiştirme planına darbe olarak yorumlandı.

Kyodo ajansının LDP Seçim İşleri Başkanı Moriyama Hiroşi'ye dayandırdığı habere göre, Japon Başbakan Kişida, ABD üssünün eyalet içerisinde taşınması planını sürdüreceğini söyledi.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio

Başbakan Kişida, üssün relokasyonunun önemine yönelik ada halkının anlayışını kazanmaya ve Tokyo-Washington'ın 1996'daki anlaşmasını uygulamaya hazır olduklarını kaydetti.

- PLAN NE?

Anlaşma kapsamında ada eyaletinin yoğun nüfuslu Ginowan bölgesindeki Futenma Hava Üssü'nün adanın daha az nüfuslu bölgesi Nago ilçesindeki Henoko'ya taşınması planlanıyor.

Kişida liderliğinde LDP, taşınma planının Japonya-ABD ittifakının bölgesel caydırıcılık kapasitelerini koruyacağını ve bölge halkına yönelik tehditlere karşı "tek çare" olduğunu savunuyor.

- ADA

Japonya yüzölçümünün yüzde 0,6'sını oluşturan Okinawa, ülke genelinde ABD askeri tesislerinin toplam arazi alanlarının yüzde 70,6'sına ev sahipliği yapıyor.

Ülkenin en güneybatısında yer alan adaya, füze denemelerini artıran Kuzey Kore ile bölgede askeri faaliyetlerini artıran Çin'e karşı "stratejik önem" atfediliyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Aslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Japonlar çinin korkusuna abd nin köpeği oldu
    Cevapla
  • Adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar hepsi bbunlarin bur oyun
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    sıksın birisi şunun kafasına ey caponlar uyumayın leen
    Cevapla
  • Horozkentli 1 yıl önce Şikayet Et
    Abdnin atom bombası attığı kaponyada üssümü varmış, sorarım japonlara dize atom bombası atacak kadar gaddar bi ülkeden daha fazla kim zarar verebilirki abdnin sizi koruyacağını düşünüyorsunuz. Abd ukraynaya yaptığı gibi çinle koreyle japonyayı savaşa tutuşturur sonra çekilir kenardan izler.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    celladına aşık olmuş tipler, japonyaya atom bombasına atan ABD değil miydi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!