Ethereum’dan kripto para madenciliğini bitirecek hamle

Ethereum'da "Merge" adı verilen yeni yazılım güncellemesi artık kripto para madenciliğinin sonunu getirebilir. Yeni güncelleme sayesinde Ethereum'da elektrik tüketiminin yüzde 99 kadar azalması bekleniyor.

Ethereum’dan kripto para madenciliğini bitirecek hamle
Ethereum’dan kripto para madenciliğini bitirecek hamle
GİRİŞ 16.09.2022 11:48 GÜNCELLEME 16.09.2022 11:48
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kripto para piyasasının merakla beklediği Ethereum Merge güncellemesi başarıyla gerçekleşti. Güncelleme ile İş Kanıtı’ndan (Proof of Work), Hisse Kanıtı (Proof of Stake) sistemine geçişteki ilk adım tamamlandı. 

Hisse Kanıtı sistemine geçen Ethereum'un açıklamasına göre, işlem gücüne bağlı ödüllendirmeyi rafa kaldıran "Merge" güncellemesi enerji tüketimini yüzde 99,95 azaltacak. Dünya çapında ise elektrik tüketiminin yüzde 0,2 azaltacak. Uzmanlar, "Merge" güncellemesinin, karbondioksit emisyonunu da yılda 35 milyon metrik ton azaltmasını bekliyor.

Ayrıca Ethereum, Merge güncellemesi ile kripto para piyasasında çalışma prensibini değiştiren ilk blokzincir oldu.

Ethereum’da güncellemeler devam edecek. Tamamlandığında dünyanın ev çevreci kripto para unvanını alacak olarak Ethereum'un başta Bitcoin olmak üzere diğer kripto paralara da örnek olması bekleniyor.

MERGE GÜNCELLEMESİ NEDİR? MERGE GÜNCELLEMESİ KRİPTO PARALARDA NEYİ DEĞİŞTİRİYOR?

Kripto paralarda, işlem güvenliğini sağlamak için "iş kanıtı" (Proof of Work) çalışma prensibine dayalı enerji tüketiminin yoğun olduğu bir sistem kullanıyor. Bu sistemde "madenciler", sahip oldukları bilgisayar gücüyle hesaplama bulmacalarını çözerek yeni işlem bloklarını doğruluyor ve karşılığında ödül olarak token ya da kripto para kazanıyor. Bulmacaları çözmenin zamanla zorlaşmasından dolayı daha yüksek işlem gücü gerekiyor ve bu durum enerji tüketimini artırarak çevreyi olumsuz etkiliyor.

"Merge" güncellemesiyle birlikte, "iş kanıtı" çalışma prensibinden, "hisse kanıtı" (Proof of Stake) sistemine geçiş yapıldı. "Hisse kanıtı" sistemi, blok zinciri sürdürmek için güçlü donanım ihtiyacını ortadan kaldırarak enerji tüketimini düşük seviyeye indiriyor. 

Öte yandan Ethereum'un başlattığı bu devrimin kripto paraların ülkelerdeki kabul edilebilirliğini artıracağı tahmin ediliyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 3
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikte tuketimi dunya capinda binde 2 mi. Masallah ne cok kole aygit android ve vasat insan bulmuslar. 35 milyon ton co2 atmosferde var mı. Gazlar ppm yerine kutlesel kiloyla nasil olculmus carbon atomunun ozgul agirligini bile bulmuslar. Ama asil onemlisi tosuncuklar vurgunu vurdu 13571113 gibi logaritmik artan madenin sonu. Kolayi sirkete ilk girene cikti sonrakine sapi kaldi. Ee iflastan da boyle kuresel iklim amaciyla insanlik amaciyla kahramanca kurtul Dalaveren belli olmasin.
    Cevapla
  • Umudu Yok 1 yıl önce Şikayet Et
    Şeytanin oyuncagi olmak için onun enstrümanlarini baş taci yapip içine sindirmek gerek
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!