Türkiye'den BM'ye "adalar" mektubu: Yunanistan açıkça ihlal ediyor

Yunanistan ile yaşadığı krizi diplomatik yollarla çözmek isteyen Türkiye, BM'ye yazdığı mektupta; Atina'nın adaların silahlandırıldığını ve iki anlaşmanın (Lozan ve Paris) açıkça ihlal edildiğini bildirdi.

Türkiye'den BM'ye "adalar" mektubu: Yunanistan açıkça ihlal ediyor
Türkiye'den BM'ye "adalar" mektubu: Yunanistan açıkça ihlal ediyor
GİRİŞ 01.10.2022 09:29 GÜNCELLEME 04.10.2022 15:00
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Semadirek'ten Meis'e kadar yer alan adalar, askerden arındırılması şartıyla Yunanistan'a verilmişti. Lozan ve Paris anlaşmaları ortadayken, Atina yıllardır bunu ihlal ediyor.

Türkiye ise, bu adımları diplomatik yollarla çözmek istiyor. Bu kapsamda Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Birleşmiş Milletler'e bir mektup daha yazdı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu

Sinirlioğlu mektupta, adaların askerden arındırılmasının Lozan ve Paris anlaşmalarının koşulu olduğunu belirtti.

Mektupta Yunanistan'ın, Lozan ve Paris Barış anlaşmalarında alınan kararları asker yığarak ihlal ettiği, bu askerileştirme çabalarının uluslararası güvenliğe de tehdit oluşturabileceği kaydedildi.

Sinirlioğlu ayrıca; hem Limni (Limnos) hem de Semadirek adalarının da askerden arındırılması gerektiğini vurgulayarak, boğaz çıkışına dikkati çekti.

Sinirlioğlu ayrıca, "Lozan 12. madde Doğu Ege adalarını silahsızlandırılmaları kaydıyla Yunanistan'a bırakan 1914 kararını teyit etmiştir. Lozan 13. madde ve Lozan Boğazlar Sözleşmesi 6.madde silahsızlandırmayı detaylandırmaktadır. 1936 Montrö Sözleşmesi Türkiye'nin güvenliği içindir. Yunanistan'la ilgili bir hüküm yoktur. Türk yetkililerinin o dönemdeki ifadeleri ahdi yükümlülüğü ortadan kaldırmaz. Kaldı ki Yunan yetkililerin de aksi yönde ifadeleri vardır. Yükümlülükler ancak anlaşma ile kaldırılabilir. Yunanistan'ın 1960'lara kadar Limni ve Semadirek'i silahlandırmaması da adaların gayriaskeri statüsünü devlet uygulamasıyla kabul ettiğini ortaya koymuştur" ifadelerini kullandığı mektupta, Yunanistan'ın 1960'lardan beri bu adaları askerileştirdiğini ve anlaşmaları ihlal ettiğini bildirdi.

Yunanistan'ın BM Daimi Temsilcisi Maria Theofili, geçen Mayıs ayında yazdığı son mektupta, Ankara'nın benzer içeriğe sahip bir başka mektubuna cevap vermiş ve "Ankara'nın ithamlarını reddediyoruz" demişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 111
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz Kıbrıs mücadelesinde elde ettiğimiz Maraş ruhu ve zaferini tekrar yaşamalı , Onlara hezimet hissiyatını tekrar tekrar yaşatmalıyız . Pılısını pırtısını toplayan rumlar bölgeyi terkettiler . Toprak koparmaya çalışmalarını bir tarafa bırak , Türkiye ve Türklere yaklaşmak , onlar için tahammül edilemez bir hissiyat olmalıdır . Bunlar bir karış aldılar mı , fersah fersah istiyorlar . Alıştılar mı , kudurmuştan beter oluyorlar .
    Cevapla
  • Vatann Namus 1 yıl önce Şikayet Et
    Haçlı birliğine NATO AB Abd islam birliği yoksa kimse bizi takmaz
    Cevapla
  • İhtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın tipi yakışıyor bu makama
    Cevapla
  • Ayışığı 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizde Gökçeada Bozcaada ya yığın asker üs kurun bakalım ne oluyor ne barışı ya bir kaşık suda bogacaklar fırsat ellerine geçse BM zaten abd İngiliz uşağı piyon zaten yunan hey allahim bizim yöneticileri uyandır.
    Cevapla
  • Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Tehdit edilmezse lafta kalır. Ya BM gereğini yapar ya da biz denmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor