Hamaney'den "Mahsa Amini" açıklaması: Protestolar ABD ve İsrail projesi

İran'daki protestolara ilişkin açıklama yapan dini lider Hamaney, yaşananlardan ABD ve İsrail'i sorumlu tuttu. Hamaney, "İsyanlar ABD ve İsrail'in projesi. Bazı İranlı hainler onlara yardım ettiler" dedi.

Hamaney'den "Mahsa Amini" açıklaması: Protestolar ABD ve İsrail projesi
Hamaney'den "Mahsa Amini" açıklaması: Protestolar ABD ve İsrail projesi
GİRİŞ 03.10.2022 17:44 GÜNCELLEME 03.10.2022 17:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürüyor. Ülke genelindeki birçok üniversitede gösteriler, haftasonu da devam etti. Olaylarda yine çok sayıda protestocu gözaltına alındı.

Protestolarla ilgili İran'ın dini lideri Ayettullah Ali Hamaney de ilk kez konuştu.

Yaşananlardan ötürü derin üzüntü duyduğunu belirten Hamaney, olayların planlı olduğunu ve sıradan İranlılar tarafından düzenlenmediğini savundu. Hamaney, "Bu isyanlar ve güvenlik sorunu meydana getirme ABD ve Siyonist (İsrail) rejiminin bir projesidir. Onlardan maaş alan ve yurt dışındaki bazı İranlı hainler onlara yardım ettiler" dedi.

"GİZLİ HEDEF İSYAN ÇIKARMA"

Batılı güçlerin İran'ı rejim muhalifleri üzerinden parçalamayı hedeflediklerini dile getiren Hamaney, "İran'a saldırma ve rejimi değiştirme amacında değiliz açıklaması yapan düşmanların gizli hedefi, ülkede isyan çıkarıp, güven ortamını yok ederek bazı heyecanlı tipleri tahrik etmektir" ifadelerini kullandı.

Gösterilerde emniyet güçlerine yönelik saldırılara ve bazı İranlı sanatçı ve sporcuların göstericileri destekleme yönündeki açıklamalarına değinen Hamaney, "Silahlı kuvvetler aleyhindeki girişimler ülke güvenliğine yapılmış demektir. Polis karakollarına, Besiç (milis güçleri) karargahına saldıranlar veya İran Ordusu veya Devrim Muhafızları Ordusu'na sözlü saldırıda bulunanlar ülkenin güvenliğine saldırmışlardır" şeklinde konuştu.

ŞEFFAF SORUŞTURMA SÖZÜ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yse geçen hafta Mahsa Amini'nin ölümüyle ilgili şeffaf soruşturma sözü vermişti.

ABD'DEN İNTERNET YARDIMI

Geçtiğimiz günlerde ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran halkının "Özgür bilgi akışına ve gerçeklere dayalı bilgilere erişimini desteklemek" için harekete geçildiğini belirtilmişti.

Bu doğrultuda İran’a yönelik yaptırımlara rağmen İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesine izin veren genel lisans yayımlanmıştı.

ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo, konuya ilişkin açıklamasında, "Cesur İranlılar Mahsa Amini'nin ölümünü protesto etmek için sokaklara çıkarken, ABD, İran halkına ücretsiz bilgi akışına verdiği desteği iki katına çıkarıyor" İfadelerini kullanmıştı.

110'DAN FAZLA ÖLÜ

İran’da Mahsa Amini’nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Amini’nin 16 Eylül’de yaşamanı yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Mahsa Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreninin ardından Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde gösteriler başlamıştı.

İnsan hakları örgütleri, yaşanan protestolarda şimdiye dek 110'dan fazla kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • Fatih Kara 1 yıl önce Şikayet Et
    Olayın nasıl olduğu belli değilken ve ölüm sebebi tam bir muamma iken bu kadar büyümesinin arkasında başka güçlerin devreye girdiğini düşünmeleri gayet normal. İran kendi içine dönüp düşünmeli. Azerilere karşı Ermenileri destekleyen Iran çarpık rejimin adını şeriat diye dünyaya iteleyen Iran, Suriye'de Irak'ta eline kan bulaşan Iran, Irak halkını birbirine düşürdünüz. Komşuda pişti şimdi size düştü. Ama yine de bu karışıklıkların istenmeyen sonuçlara doğru gitmesini bölgede bir otorite boşluğunun oluşmasını istemeyiz.
    Cevapla
  • kirkdort44 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen, nokta
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    %100 öyle. İnşallah yıkamadıkları bileği öpecekler çok yakında ve silinecekler tarihin sayfalarından. Seninleyiz İran.
    Cevapla
  • Bulutus 1 yıl önce Şikayet Et
    BAşörtüsü takmamanın cezası bellidir, ölüm değildir. Öldürmeye kısas uygulanır. DolAYISIYLA ÖLDÜRENİN ÖLDÜRÜLMESİ GEREKİR. iRAN başörtüsünü takarak diğer bütün büyük günahları işlemeye devam ediyor. Suriye'de boğazlayarak öldürdükleri insanların hesabını Hameney canisi nasıl verecek. İsrail ve ABD, diyor ama hep Müslümanlara saldırıyor İRann. Şimdiye kadar ABD ve İsrail'e bir taş atmış mı?
    Cevapla
  • nail 1 yıl önce Şikayet Et
    sen de masum değilsin iran elinize pkk kanı bulaşmış siz çok sinsi düşmansınız osmanlıyı ingilize fransıza çok ucuza sattınız zamanında size hiç güven olmaz ne inancınız belli nede niyetiniz mevlam şerrinizden korusun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Taksim'de gösteri olmayacak! İşte 1 Mayıs'ta kapanan yol ve güzergahlar...
 Türkiye evden çalışmaya hazır!