Ermenistan yeni harita peşinde! Paşinyan'ın sinsi oyunu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ savaşının ardından imzaladığı anlaşmaya rağmen Azerbaycan’a ait toprakları masabaşı oyunu ile Ermenistan’a katmaya çalışıyor.

GİRİŞ 04.10.2022 06:55 GÜNCELLEME 04.10.2022 09:48
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Ermeni yönetimi Türk dünyası için hayati önem taşıyan Zengezur Koridoru’nu şantaj aracına çevirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ savaşının ardından imzaladığı anlaşmaya rağmen Azerbaycan’a ait toprakları masabaşı oyunu ile Ermenistan’a katmaya çalışıyor. Azerbaycanlı tarihçi-Ermeni dili uzmanı Prof. Dr. Gaffar Mehdiyev, Erivan’ın bu yolla 20 bin kilometrelik Azerbaycan toprağını yutmaya çalıştığını söyledi. Diğer Azerbaycanlı uzman Dr. Ahmet Şahidov ise Paşinyan’ın Moskova ve Soçi’de anlaşmalarını Batılı ülkelerin yönlendirmesi ile boşa çıkarmaya çalıştığını anlattı.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Cenevre'de görüştüAzerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Cenevre'de görüştü

Başkan Erdoğan'dan sürpriz mesaj: Belki görüşme olacak! Bu fırsatı iyi değerlendirmeliBaşkan Erdoğan'dan sürpriz mesaj: Belki görüşme olacak! Bu fırsatı iyi değerlendirmeli

SSCB ALDI, ERMENİLERE VERDİ

Prof Dr. Gaffar Mehdiyev “Ermenilerin hak iddia ettiği topraklar Azerbaycan’ın asli topraklarıdır. Başta hâlen işgal altındaki bir kısım Karabağ yerleşkeleri olmak üzere Nahçivan’a ait Kerki ve Kazak bölgesinde Bağanis Ayrım, Berhudarlı, Sofulu, Heyrimli, Yukarı Eskipara, Aşağı Eskipara Kızılhacılı beldelerini zimmetlerine geçirmeye çalışıyorlar. SSCB dönemi Azerbaycan’dan koparılan Zengezur-Göyça dâhil Dereleyez, Vedi, Zengi Basar, Ağbaba, Loru Tembek gibi bölgeler Ermenistan’a verildi. Bu topraklarımızı savaşarak almadılar. Şu an Ermenistan’ın yüz ölçümü 27 bin kilometre. Bunun 20 bini gasbdilmiş Türk toprağı. Sovyet dönemi haritaları baz alındığında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 114 bin kilometre büyüklüğe sahipti. Şu an 86 bin 600 kilometre. Geri kalan kısım Ermeni işgalinde. Aynı durum Nahçıvan için de geçerli. Ermeni şantajına karşı Azerbaycan’da gasbedilen topraklarını talep ediyor. Hakkımız olan beldeleri almamız hâlinde Bakü’nün sınırları Kars’a uzanıyor olacak. Türkiye ve Azerbaycan arasında bir ülke kalmayacak” dedi.

ERİVAN TUTUM DEĞİŞTİRDİ

Azerbaycanlı siyaset bilimci Dr. Ahmet Şahidov, Ermeni iddialarının 1988 yılı ve sonrasına ait olduğunu kaydetti. Dr. Şahidov “SSCB dağıldığında ülke-sınır haritası yoktu. Ardından Rus desteği ile yaptıkları katliam sonrası Karabağ’ı işgal ettiler. Masabaşı oyunları ele geçirdikleri topraklarda hak iddia etmeleri uluslararası hukuka aykırı. Karabağ savaşı ve ardından imzalanan Moskova anlaşması bir taraftan kim hangi topraklara sahip sorusu ortaya çıktı. Paşinyan o anlaşmanın 9. maddesi olan Zengezur Koridoru açılacak kısmını resmen kabul etti. Ancak sonra bunu koz olarak kullanıp şimdi yeni fasıllar açmaya çalışıyor. Biz kim hangi topraklara sahip sorusunun cevabını bulmasını istiyoruz. Rusya’yı Ukrayna’da zor durumda bıraktığını düşünen Batılı güçler Erivan’ın tutum değişikliğinde belirleyici unsur. Özellikle ABD ve Fransa bu konuda etkin iki ülke. ABD, Ermenistan’ı Kafkasya’ya giriş koridoru olarak kullanmak istiyor. Rusya’nın güç kaybı hâlinde Ermenistan’a girme planları yapıyor. Fransa ise hem bölgedeki geçmiş sömürü düzenini yeniden kurmak hem de Türkiye’ye karşı kullanmak için süreci sabote etmek istiyor. İki ülke var olan anlaşmaya rağmen bir tür arabulucu olacakları bir dönemin başlamasını hedefliyor” diye konuştu.

“EN BAŞA DÖNMEYECEĞİZ”

Azerbaycan’ın Karabağ’da verdiği şehit ve gazileri hatırlatan Dr. Ahmet Şahidov, takvime göre 2025 yılında Rus barış güçleri bölgenin tamamını Azerbaycan’a devredecek. Azerbaycan Moskova anlaşmasının bütün hükümlerini yerine getiriyor. Erivan ise sürekli oylama taktiği ile verdiği sözleri uygulamaktan kaçınıyor. Paşinyan, Batılı güçlerin yönlendirmesi ile Moskova’yı by-pass etmek istiyor. Nahçivan, Kazak ve Karabağ’da stratejik birçok noktayı bizden koparmaya çalışıyorlar. Ancak biz şartlar ne olursa olsun en başa dönemeyeceğiz. Hem Batum anlaşması hem Moskova mutabakatı hem de Soçi ve daha sonra Brüksel’de yapılan anlaşma ve mutabık olunan maddeler ortada” beyanında bulundu.

BARIŞ ANLAŞMASI GÖRÜŞMELERİ CENEVRE'DE BAŞLADI
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan, iki ülke arasında barış anlaşmasının şartlarını görüşmek üzere İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir araya geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda sadece, görüşmenin Cenevre’de başladığı bilgisi verildi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 30 Eylül’de Ermenistan Devlet Televizyonuna verdiği röportajda, iki ülke arasında dışişleri bakanı seviyesinde görüşmelerin ekim ayında gerçekleşeceğini duyurmuştu. Paşinyan, görüşmede Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşması taslağının hazırlanacağını öne sürmüştü. Azerbaycan hükûmeti ise görüşmenin muhtevasına dair bir açıklama yapmamıştı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • deli istanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Cenevre hariç heryede görüşün. elinizdeki de gider
    Cevapla
  • SİVASLI YİĞİDO 1 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistan dışarıda pirinç ararken evdeki bulgurdan olacak Azerbaycan Ermenistan da taş üstünde taş bırakmamalı ayrıca toplu katliamların aynı şekilde hesabı sorulmalı. Ermeniler bundan anlar
    Cevapla
  • Amin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni kafirinden dost olmaz zalimler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ermeni milleti kadar dolandırıcı hırsız münafık sözünde durmayan kalleş arkadan vuran adi bir millet varsa oda rum yunan yahahufiöerdir bunlara arkanı döndünmü kalleşce vurur bu nları yanınıza beşyüz metre ye kadar yanaştırmayın sırtlan bunlar
    Cevapla
  • canturk 1 yıl önce Şikayet Et
    erivan tutum degıstırmıyor aslında ıran ortalıgı arıstırıyor ıran eger azerbaycan turkıye ıle bırlesırse bolunmekten korkuyor o yuzden ermenıstana sınırsız destek verıyor hatta bu sefer cıkacak savasa ıranda dahıl olup o bolumu kapatmaya calısacaktır o yuzden ıranla bır savasa her an hazır olmalıyız ıran ermenıstan arasındakı korıdoru bır daha acılmamak uzere kapatmak ıcın azerbaycana saldırmayı bıle hesaplıyordur o yuzdendırkı ıranla turkıye savası ılerleyen gunlerde patlak verecektır ve buna hzır olmalıyız
    Cevapla
  • Can Itın 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah korusun büyük facia olur, Batılıların işine gelir, Ama iran'ın da hizaya bir şekilde gelmesi lazım, zor işler, Allah yöneticilerimize feraset basiret versin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı