Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD, dünya hakimiyeti iddiasından vazgeçmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin dünyaya hakim olma iddialarından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD, dünya hakimiyeti iddiasından vazgeçmeli
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD, dünya hakimiyeti iddiasından vazgeçmeli
GİRİŞ 08.10.2022 16:40 GÜNCELLEME 08.10.2022 16:40
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington'un hataları üzerinde ciddi bir çalışma yapması, dünya hakimiyeti iddialarından vazgeçmesi ve Rusya'nın içişlerine karışma girişimlerinin başarısızlıklarından sonuçlar çıkarması gerektiğini söyledi.

Argumenti i Fakti gazetesine konuşan Lavrov, Rus düşmanı zihniyete sahip ABD elitlerinin aklıselim düşünemediklerini ve Beyaz Saray'ı Rusya ile açık bir çatışmaya ittiklerini kaydetti.

Lavrov, "Uuslararası gerginliği körükleyen pervasız bir çizgiden bahsediyoruz. Bu ‘kısır döngüyü’ kırmak gerçekçi midir? Elbette, evet. İlerleyebilmek için Washington'un hataları üzerinde ciddi bir çalışma yapması ve dünya hakimiyeti iddialarından vazgeçmesi gerekiyor" dedi.

"ABD AÇISINDAN KOLAY OLMADIĞINI ANLIYORUZ ANCAK..."

Lavrov, Washington’un Rusya’nın iç işlerine müdahale etme girişimlerinin başarısızlıklarından da sonuçlar çıkarması gerektiğine vurgu yaparak, "Dünyadaki yeni güç dengelerinin kabul edilmesinin ABD açısından kolay olmadığını ve acı verici olduğunu anlıyoruz. Ancak jeopolitik gerçekliği ne kadar erken kabul etmeye başlarlarsa, daha adil ve demokratik çok merkezli bir dünya düzeni oluşturmanın nesnel süreci o kadar iyi işler" ifadelerini kullandı.

"RUSYA ULUSAL ÇIKARLARINI KORUMA İMKANLARINA SAHİP"

Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketini değerlendiren Lavrov, Rusya’nın çıkarlarını koruma yeteneğine sahip olduğunu söyledi.

Lavrov, “Elbette ulusal çıkarlarımızı koruyabileceğimiz her türlü imkana sahibiz. Gerekirse bunları sonuna kadar kullanacağız. Rusya ile yaptırımlar diliyle konuşanlar, şu ana kadar ekonomik saldırganlık eylemlerine ihtiyatlı bir şekilde yanıt verdiğimizi, ancak sabrımızın sınırsız olmadığını unutmamalılar. Zamanında Barack Obama'nın da tutkuyla istediği Rus ekonomisini paramparça etme girişimleri işe yaramadı ve yaramayacak” diye konuştu.

"REFERANDUMLAR BAĞLAMINDA RUSYA, DAVASININ HAKLILIĞINDAN KESİNLİKLE EMİN"

Lavrov, Donbass, Zaporojye ve Herson bölgelerindeki Rusya’ya bağlanma referandumlarının Ukrayna anayasasına ve mevzuatına uygunluğunun uluslararası hukuktaki niteliklerini etkilemediğini, Rusya'nın davasının doğruluğundan ve atılan adımların geçerliliğinden kesinlikle emin olduğunu belirtti.

Lavrov, “Referandumların Ukrayna anayasasına ve mevzuatına uygunluğu sorunu, uluslararası hukuka göre niteliklerini etkilemez. Uluslararası Adalet Divanı'nın 2010 yılında Kosova hakkındaki kararını hatırlayalım. Bu karara göre, belirli bir bölge kendi kaderini tayin hakkını kullanırken, egemenliğini ilan etmek için ülkenin merkezi makamlarına izin başvurusunda bulunmak zorunda değil. Bu şekilde emsal oluşturuldu. Eylemlerimizin doğruluğuna ve atılan adımların yasal temellere dayandığına kesinlikle güveniyoruz. Uluslararası ortaklarla paylaşmaya devam edeceğimiz değerlendirmelerimiz ve argümanlarımız oldukça açık ve muhataplarımızın çoğu bunları kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 4
  • Bu milletin evladı 1 yıl önce Şikayet Et
    Habeş.veli isimler ABD nin ekmeğini yiyorsunuz galiba kılıçlar çekilmiş
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    "Bir bardak petrolü bir bardak kandan daha değerli" gören ABD !, ipini koparmış boğa gibi dünyada heryere "demokrasi insan hakları" yalanıyla kan revan içinde bırakan ABD ! SİZ MARSA GİDİP KOLONİ KURSANIZA.. Biz dünyada dünya kaynaklarını eşitçe bölüşürüz.
    Cevapla
  • Habeş 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya dunya ve insanlık için bir numara tehditir
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar hırsızdır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ambalaj üzerine tavsiye fiyat uygulaması kapıda!
TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Özgür Özel'den yeni anayasa açıklaması