Türkiye ile görüşmelere başlayan Mısır karar değiştirdi!

Yunanistanlı mevkidaşıyla görüşen Mısır Dışişleri Bakanı'nın "Libya'nın böyle bir anlaşmayı imzalamaya yetkisi yok" açıklaması resmen Yunanistan'ın safını seçtiler şeklinde yorumlandı.

Türkiye ile görüşmelere başlayan Mısır karar değiştirdi!
Türkiye ile görüşmelere başlayan Mısır karar değiştirdi!
GİRİŞ 10.10.2022 22:04 GÜNCELLEME 10.10.2022 22:04
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Türkiye bir yandan Ege'de haklarını korurken, diğer yandan da Doğu Akdeniz'de vatandaşlarının hakkının gasp edilmesinin önüne geçiyor. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Libya ile yaptığı son anlaşma, geçtiğimiz sene ilişkilerin düzeltilmeye başladığı Mısır'ı taraf değiştirtti.

LİBYA İLE ANLAŞMA İMZALANDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta Libya ile hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklamış, Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu anlaşmaya karışamayacaklarını söylemişti. Ankara-Atina hattında tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde imzalanan anlaşma Avrupa'da tepkilere yol açmış, Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini belirtmişti.

Son olarak da Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Libya arasında imzalanan gaz ve enerji anlaşmasına ilişkin mutabakatın uluslararası Deniz Hukuku ile bağdaşmadığını öne sürmüştü.

"AKDENİZ'DEKİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR"

Tartışmalar sürerken dün Kahire'de bir araya gelen Mısır ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, Türkiye'ye karşı sert açıklamalar yaptı. Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü'yle görüşen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Libya'yla imzaladığı anlaşmanın "yasa dışı olduğunu" ve buna karşı her türlü hukuki yola başvuracaklarını söyledi. Dendias, "Bu anlaşma Akdeniz'deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir" dedi. Mısırlı bakan da Libya'da iki ayrı yönetim olduğuna dikkat çekerek Trablus hükümetinin böyle bir anlaşmayı imzalama yetkisi bulunmadığını savundu. Semih Şükrü'nün sözleri Yunanistan'ın safını seçtiler şeklinde yorumlandı.

2020'DE DENİZ YETKİ ALANI ANLAŞMASI İMZALADILAR

Libya ve Türkiye arasındaki hidrokarbon anlaşması, 2019'da imzalanan mutabakatın devamı niteliğinde. 2019'da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası da Doğu Akdeniz'deki diğer ülkelerin tepkisini çekmişti.

Mısır ve Yunanistan da buna karşı 2020'de "deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını" imzalamıştı. Libya'daki hidrokarbon kaynakları, dünyada enerji fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle giderek daha önemli hale geliyor.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 28
  • Eytli emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye lan size mi soracak libya antik misir
    Cevapla
  • Emre ankaya 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrailin bugğne kadar teşekkür ettiği tek ülke lideri Mısır'ın devrilen firavunlarından biri olan Hüsnü Mübarektir. Bu yüzden o kafsr olay ve ölümlere rağmen de serbest bırakılmıştır
    Cevapla
  • Kūrşat 1 yıl önce Şikayet Et
    Firavunun çocukları.....
    Cevapla
  • .. Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendisi yunan adaları ile yapmak isterken iyi idi. Zırla dur. Herkes kendi menfaatını düşünür.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Mısır çok iyi gaza gelen bir ülke aklı selim davranan bir ülke değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklamaları!
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!