Irak'ın yeni cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid oldu

Irak'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu. Parlamentoda yapılan oylama sonucunda, Kürdistan Yurtseverler Birliği mensubu Abdul Latif Rashid (Abdullatif Reşid), Irak'ın 4. Cumhurbaşkanı oldu.

GİRİŞ 13.10.2022 18:24 GÜNCELLEME 13.10.2022 22:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Irak'ta aylardır devam eden siyasi krizin ardından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştirildi.

329 sandalyeli Irak Meclisi'nde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi olan ancak seçime bağımsız giren Abdullatif Reşid ilk turda seçilmesi için gereken 220 vekil oyunu alamamış, 157'de kalmıştı.

Partisinin desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in ilk turda 99 oy almasıyla ikinci tura favori olarak giren Reşid, yeterli sayıda oya ulaşarak Irak'ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

329 sandalyeli Meclis'teki ikinci tur oturumuna 269 vekil katılarak oy kullandı. Geçerli oyların 162'sini alan Reşid, Meclis’te yemin ederek görevine başladı.

Irak Anayasası'na göre cumhurbaşkanı seçilmeden hükümet kurmak mümkün olmuyor. 329 sandalyeye sahip parlamento tarafından üçte iki çoğunlukla seçilen cumhurbaşkanı, parlamentodaki en büyük gruba hükümet kurma yetkisini veriyor.

Yeni Cumhurbaşkanı'nın Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin Başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’ye hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor.

2003'ten sonra yazılı bir kural olmasa da Irak’ta cumhurbaşkanının Kürt, başbakanın Şii, parlamento başkanının da Sünni olduğu bir siyasi teamül oluşmuştu.

İngiltere'de eğitim görmüş olan Reşid, Irak Su Kaynakları Bakanlığı ve eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Müsteşarlık görevini yürütmüştü.

IRAK'TA SEÇİM

Irak'ta geçen yıl ekim ayında yapılan genel seçimlerden Sadr Hareketi birinci çıkmıştı. Ancak İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmayan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, geçen aylarda siyasetten çekildiğini açıklamış, grubundaki milletvekillerini de istifa ettirmişti.

Bu gelişmenin ardından Sadr'ın İran destekli Şii rakipleri, eski Çalışma Bakanı Sudani'yi başbakan adayı göstermişti.

Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, "Perşembe günü düzenlenecek Meclis oturumunda cumhurbaşkanı seçimi yapılacak" demişti.

Ülkede seçimlerin üzerinden bir yıl geçse de Şiiler arasındaki anlaşmazlığının neden olduğu derin siyasi kriz ve Kürtlerin cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşamaması yeni hükümetin kurulmasını engelliyordu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 10
  • silke 1 yıl önce Şikayet Et
    ingiliz. ,,,,,,,,......... Irakli bulamadinizmi.? ortadoguyu ingiliz idare ve sevk etme gücüne olasti.
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rasit amca hayatinda ilkdefa takimmi giyiyorsun uzun surmeyecek taputun hazir
    Cevapla
  • TPRK 1 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz pasaportu var mı yok mu ? İlk ona bakın. Irağın mı kraliçenin mi evladı ?
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten irakli gencler ulkeyi coktan terketti mezari yakinolani getiriyorlar bununda taputu hazir yakinda yazin
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzun surmez yakinda isyan cikar ya saddami mumyakup arayacaksiniz kefareler abdnin tokadini yediniz alin size demokrasi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!