Avustralya, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri çekti

Avustralya, bir önceki hükümet döneminde alınan Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını, sessiz sedasız geri aldı. Birkaç gün önce; Dışişleri Bakanlığı'nın sayfasına Scott Morrison döneminde eklenen iki cümle çıkarıldı.

Avustralya, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri çekti
Avustralya, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri çekti
GİRİŞ 17.10.2022 14:47 GÜNCELLEME 18.10.2022 11:45
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Avustralya'daki yeni hükümet, sessiz sedasız Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri aldı. Eski Avustralya Başbakan Scott Morrison döneminde alınan karar geri çekilerek, bir barış anlaşması imzalanana kadar büyükelçiliğin Tel Aviv'de tutulmasına karar verildi.

AVUSTRALYA'DAN "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" VURGUSU

Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında da tarafsız tutumun korunduğu vurgulanarak , Avustralya'nın "İsrail ve gelecekte kurulacak Filistin devletinin uluslararası olarak tanınan sınırlar içerisinde güven ve barış içinde yaşayabileceği iki devletli çözüme" bağlı olduğunun altı çizildi.

Eski Avustralya Başbakan Scott Morrison

"KARARI GERİ ALACAĞIZ" DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Penny Wong, karar alındığında muhalefette olan İşçi Partisi'nin tek taraflı olarak Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını desteklemediğini açıklamış ve iktidara gelince bu kararı geri alacaklarını söylemişti.

İKİ CÜMLE ÇIKARTILDI

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre; birkaç gün önce bakanlık sayfasından Morrison döneminde eklenen iki cümle çıkarıldı.

Silinen cümlelerde, "Uzun süredir devam eden politikasına uygun bi şekilde, Aralık 2018'de, Avustralya Knesset ve İsrail hükümetinin bir çok kurumunun bulunduğu Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıştır. Avustralya iki devletli çözüme nihai olarak ulaşıldıktan sonra büyükelçiliğini Batı Kudüs'e taşımayı sabırsızlıkla beklemektedir" ifadeleri yer alıyordu.

Dışişleri Bakanı Penny Wong

İSRAİL'LE FİLİSTİN ARASINDAKİ KUDÜS ANLAŞMAZLIĞI

Kudüs'ün statüsü İsrail ve Filistin arasında on yıllardır süren krizin en hassas konularından biri. Çünkü hem İsrailliler hem de Filistinliler Kudüs'ü başkentleri olarak görüyor.

İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ele geçirdiği Batı Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi uluslararası toplum tarafından işgal altındaki Filistin toprakları olarak tanınıyor.

Yahudi liderler ise, Kudüs'ü İsrail'ini ebedi ve bölünmez başkenti olarak tanımlıyor.

FİLİSTİN KARARDAN MEMNUN

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Avustralya hükümetinin, daha önce Kudüs'ü işgalci ülkenin (İsrail) başkenti olarak tanıma kararından geri dönmesi kararının memnuniyetle karşılandığı" belirtildi.

Açıklamada, bu kararın, "Uluslararası hukuk ve uluslararası meşruiyet kararları doğrultusunda Avustralya'nın pozisyonunda olumlu bir düzeltme olarak görüldüğüne" işaret edildi.

Avustralya'nın bu kararının, "barışı yeniden canlandırmaya yönelik çabalar ile Filistin ve İsrail arasındaki müzakereleri desteklediğini vurguladığı" kaydedilen açıklamada, "Bakanlık ayrıca Avustralya'nın iki devletli çözümü uygulama ve ona bağlı kalma çağrısını takdirle karşılıyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Avustralya hükümetine, iki devletli çözüm ilkesine bağlılığının somut bir örneği olarak Filistin Devleti’ni tanıma çağrısı yapıldı.

KAYNAK: EURONEWS, AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 24
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Herulkeyi taniyiruz neden sonra hainlige soyundumu bagirip cigiriyoruz israile ilk taniyanlardan turkiye neye dayanipta taniyorsun bize tehlike buyukisrailin haritasini bir bakin nerden geciyor abdulhamitin padisah doneminde yahudiler ermeniler osmanliya karsi nasil bir hainlik ettigini gormedinizmi nasil olurda bu turkdusmani olan yahudilerle iliski kuruyorsunuz yanlis bir avuc israilemi taniyacagiz yahudiler yasadiklari heryerde hainlik fitnelik fesatlik yapar bakin turkiyedeki yahudilere sorun turkiyemi israilmi hepsi israil der yahudiye guvenmek basina beladir
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bunlar yahudi bozuntusu ingilizler sionist seytanlar bunlarla savasmaliyiz
    Cevapla
  • Ahmet SARAC 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Avustralya kadar cesaret sahibi degil bu konuda, Cünkü Israel devletini ilk Taniyanlardan Türkiye cumhuriyeti ayni huydadir halen
    Cevapla
  • 1071 Devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    Siyonizim Kalıntısı ,Allah size Hidayet versin.... Dünyadan Haberi Olmayan Zavallısınız... Tarihe bir Bakın... Muhalefet olmak için İşkembeden Atmayın... Son 20 yıldır, İsrail ve Dünya Siyonizmi ile Yapılan Mücadeleden Haberi olmayan Koyunlar..
    Cevapla
  • 1071 Devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    Siyonizim Kalıntısı ,Allah size Hidayet versin.... Dünyadan Haberi Olmayan Zavallısınız... Tarihe bir Bakın... Muhalefet olmak için İşkembeden Atmayın... Son 20 yıldır, İsrail ve Dünya Siyonizmi ile Yapılan Mücadeleden Haberi olmayan Koyunlar..
    Cevapla
  • Sivas 58 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir anlam veremedim “ Yine ne düşünüyorlar da gerçekleştirecekler “ diye. Doğrusu hem kafam karıştı hem de inanasım gelmedi. Allah, Türk ve İslam alemini korusun.
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Islam alemimi kaldi arap ulkelerinin hepsi israille kardesgibi sen ne diyorsun hava sahasi bile acik israil musluman ulkeleri somuruyor zaten arapulkelerindeki yahudi sayisi israilden iki kat daha fazla fasda 3 milyondan fazla yahudi var dusunun
    Cevapla
  • Admin 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'i harita dan silecegiz ABD bile yanasamiyacak öyle silahlar geliştiriyoruz ki daha bu birşey değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama