İkinci Dünya Savaşı'nda batırılan Nazi gemisi denize tehlikeli madde sızdırmaya başladı

Kuzey Denizi'nde 80 yıllık bir gemi enkazını inceleyen araştırma ekibi, İkinci Dünya Savaşı sırasında bombayla batırılan geminin deniz tabanına toksik maddeler sızdırdığını keşfetti.

İkinci Dünya Savaşı'nda batırılan Nazi gemisi denize tehlikeli madde sızdırmaya başladı
İkinci Dünya Savaşı'nda batırılan Nazi gemisi denize tehlikeli madde sızdırmaya başladı
GİRİŞ 18.10.2022 17:10 GÜNCELLEME 19.10.2022 09:15

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz bombardıman uçakları tarafından batırılan bir Nazi devriye gemisi, 80 yıl sonra Kuzey Denizi'nin dibine zehirli gazlar ve ağır metaller sızdırmaya başladı.

1942'de batan ve şu anda Belçika sınırları içerisinde bulunan gemi enkazı deniz yaşamı için büyük tehlike oluşturuyor.

Araştırmacılar gemi gövdesinden ve enkazı çevreleyen tortulardan örnekler alarak toksik maddeleri tespit etti. Daha sonra çalışma Frontiers in Marine Science dergisinde yayınlandı.

Ghent Üniversitesi ve çalışmanın baş yazarı Josefien Van Landuyt konuyla ilgili, "Enkazlar yapay resifler olarak işlev görebilir ancak bunların tehlikeli, doğal çevreye sokulan insan yapımı nesneler olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Ekip, örneklerde nikel ve bakırın yanı sıra, ham petrol ve benzinde doğal olarak bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonlar buldu. Ayrıca arsenik ve patlayıcı bileşikler buldular; bu, gemiyle birlikte batan malzemelerin battıktan sonra suya sızdığını gösteriyor.

Landuyt, enkazlar yaşlandıkça, korozyonlarının gemide daha fazla delik açtığını ve potansiyel olarak çevresel etkileri daha da kötüleştirdiğini belirtti.

kinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yı çevreleyen sularda 1,6 milyon ton kadar mühimmat battı veya kasten suya bırakıldı. Sadece Kuzey Denizi'nin dibinde, birçoğu deniz yaşamına zarar verebilecek maddeler taşıyan binlerce batık bulunuyor.

KAYNAK: GİZMODO
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek