Çavuşoğlu'ndan ABD'ye OPEC tepkisi: Bu kabadayılık doğru değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltma kararına tepki gösteren ABD'ye seslenerek, "Bir ülkenin kalkıp da Suudi Arabistan'ı tehdit ettiğini görüyoruz. Bu kabadayılık doğru değil" dedi.

GİRİŞ 21.10.2022 10:45 GÜNCELLEME 21.10.2022 15:48
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şehir Buluşmaları" kapsamında gittiği Mersin'de önemli açıklamalarda bulundu.

Ermenistan'ın AGİT girişimini eleştiren Çavuşoğlu, "Dün Azerbaycan'da Ceyhun kardeşimle bu konuyu değerlendirdik. Cumhurbaşkanımız da Sayın Aliyev ile görüştü. Karabağ problemi maalesef tüm çabalara rağmen çözülmedi, 30 yıl oyaladılar. O bölgeye gözlemci ve ya herhangi bir heyet gönderirken Azerbaycan'ın bile görüşünü almıyorsunuz. Burada amaçları Ermenistan'a destek olmak. AGİT çözümsüzlüğün merkezi olmuştur. Şimdi aldığı kararlar AGİT’in işleyiş kurallarına da aykırı. Böyle oldu bittiler olmaz" dedi.

"Azerbaycan ve Ermenistan arasında atılacak her olumlu adım bizim de ilişkilerimizi olumlu etkileyecektir" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Doğu-Batı Orta Koridoru hayati önemde. Bu Avrupa'nın da işine yarayacak" ifadelerini kullandı.

OPEC'İN PETROL ÜRETİMİNİ AZALTMA KARARI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltma kararına tepki gösteren ABD'ye de seslenerek, "Bir ülkenin Suudi Arabistan'ı tehdit ettiğini görüyoruz. Bu kabadayılık doğru değil. Biz de fiyatların artmasından memnun değiliz ama bunu tehdit konusu haline getirmiyoruz. ABD'nin bunu baskı konusu olarak kullanmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: İRAN'A YAPTIRIMLARI KALDIRIN

İran'a uygulanan enerji yaptırımlarının kaldırılması çağrısı yapan Çavuşoğlu, "(Petrol fiyatları ve İran) Kaldırın bu yaptırımları kardeşim fiyatların düşmesini istiyorsanız. Sadece bir ülkeyi (Suudi Arabistan'ı) tehdit ederek sorunu çözemezsiniz" şeklinde konuştu.

"ABD KIBRIS'TA DENGEYİ BOZDU"

Çavuşoğlu ayrıca, "Kıbrıs'ta çözüm için çaba sarf ettik ancak bir kez daha gördük ki Kıbrıslı Rumlar Kıbrıs Türkü ile hiçbir şeyi paylaşmak istemiyor. Biz bundan bağımsız olarakKıbrıs'ı ihya ediyoruz. Bundan rahatsız olan bazı siyasetçiler var ama olsun. ABD son zamanlarda dengeyi bozdu. ABD'nin terazisi bozuldu. Rum tarafına silah ambargosu kaldırıldı. Blinken'e sordum neden yaptınız diye. Kara para aklama konusunda bizle iş birliği yaptılar diyorlar. Bunun karşılığı silah vermek mi? Silahı kime karşı veriyorsun? Türklere karşı veriyorsunuz. Biz de gerekenleri yapıyoruz. Onlar karar verir, Türkiye yapar. Bunu Yunanistan için de Rum kesimi için de söylüyoruz. Yanlarında kimin olduğu değil karşısında kimin olduğu önemli. Arkalarında kimin olduğu önemli değil, Türkiye önemli" dedi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 70
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD denen eşkıyaya karşı Müslüman ülkeler ve diğer ülkeler birlik olmalı artık, AB-D'ye karşı lobi yapsın ülkeler..
    Cevapla
  • İTTİHADI İSLAM 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu. Vehhabi ler görsün adamın kim olduğunu.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    YERİ GELMİŞKEN ABD TEHDİTLERİ İLE doğalgaz merkezî olmaktan vazmi geçtik Çavuşoğlu bunuda açıklasa iyi olurdu Putin'in teklifine ne cevap verildi ve sonuç ne oldu bilmiyoruz
    Cevapla
  • Sassas 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu olaya uzak duralım yarın onlar iyi biz kötü oluruz hele hele araplara güvenerek abd nin nasıl davranıp davranmıyacağını gösyermek söylemek yalnış çünkü onlar ayrı gayrı değil ha abd ha arap alemi birbirlerinden farkı yok
    Cevapla
  • Sabrın sonu 1 yıl önce Şikayet Et
    Dış ilişkilerde dış ülkelerin iç meselelerine taraftar olmayın ,benzine ateşle yaklaşmayın Suriye'de düştüğümüz tuzağa dusmeyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!