Kanada'da Kral Charles'a isyan: 14 milletvekili bağlılık yeminini reddetti!

Kanada’nın Quebec eyaletinde yeni seçilen 14 milletvekili, anayasal olarak gerekli olan Kral'a sadakat yeminini reddetti.

Kanada'da Kral Charles'a isyan: 14 milletvekili bağlılık yeminini reddetti!
Kanada'da Kral Charles'a isyan: 14 milletvekili bağlılık yeminini reddetti!
GİRİŞ 23.10.2022 11:34 GÜNCELLEME 23.10.2022 11:38
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

1980 ve 1995'te Kanada'nın geri kalanından ayrılmak için iki kez başarısız referandum düzenleyen ve çoğunlukla Fransızca konuşan Quebec'te Krala isyan bayrağı açıldı.

Quebec eyaletinde 3 Ekim'de seçilen 11 Quebec Solidarity partisi üyesi, geçen hafta kendilerinin de yemin etmeyi reddedeceklerini söyleyen Parti Quebecois'in üç üyesine katıldı. 14 milletvekili, Kanada Anayasası'na göre belirlenen yemin metnindeki Kral 3. Charles'a bağlılık ifadelerini çıkarıp, sadece Quebec halkına bağlılık yemini etti.

Parti Quebecois Lideri Paul St-Pierre Plamondon, yeminin anlamlı ve samimi olması gerektiğine inandığını belirterek, Quebeclilerin bir monarşiye yemin etmeye asla rıza göstermediğini kaydetti.

Parti Quebecois Lideri Paul St-Pierre Plamondon

"BU YEMİN BİR DELİ GÖMLEĞİ" 

St-Pierre Plamondon, milletvekilliği yemininin "Quebec halkının seçilmiş her temsilcisini ikiyüzlülüğe mahkum ettiğini" ifade ederek, "Bu yemin; bütün partilerden seçilenleri, inanmadıkları bir şeye ve dolayısıyla yalan yere yemin etmeye, sözünün değerini lekelemeye ve bunu ilk eylemde yurttaşların temsilcisi olarak yapmaya zorlayan bir deli gömleği" dedi.

Quebec’in bağımsız bir devlet olmasını savunan Quebec Solidarity üyesi 11 milletvekili de, içeriğinde Kral'a bağlılık ifadeleri bulunan yemini etmeyi reddetti.

Quebec Solidarity Sözcüsü Gabriel Nadeau-Dubois

OY KULLANMALARINA İZİN VERİLMEYECEK!

Quebec Solidarity Sözcüsü Gabriel Nadeau-Dubois, kendisine parti üyelerinin yasama meclisine girmelerine, tartışmalara katılmalarına veya oy kullanmalarına izin verilmeyeceğini, ancak yasama görevlerine ve maaşlarına erişebileceklerinin söylendiğini duyurdu.

KRALİYETE SADAKAT İSTENİYOR

Kanada Anayasası’na göre, tüm eyalet yasama meclislerinin ve federal parlamento üyelerinin göreve başlamadan önce kraliyete sadakat ifadelerinin de bulunduğu bir metinle yemin etmeleri gerekiyor.

Quebec eyalet yasaları, eyalet parlamentosuna seçilenlerin, kraliyete sadakatin yanısıra Quebec halkına da ikinci bir yemin ile bağlılık bildirmelerini zorunlu kılıyor.

BAĞIMSIZLIK TALEBİ YÜKSELİŞTE

Kanada genelinde, eski İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından başlayan monarşi karşıtı söylemler, Quebec eyaletindeki ayrılıkçı politikacıların gündemindeki tazeliğini korumaya devam ediyor.

Kanada'da her yıl geleneksel olarak yapılan ankette son olarak geçen yıl Kanadalıların yüzde 45'inin, ülkeyi Kraliçe yerine seçilmiş bir devlet başkanının yönetmesini tercih ettikleri ortaya çıkmıştı.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 54
  • Millet 1 yıl önce Şikayet Et
    Buadamin basina cörap örerler yakinda orasi ingiliz devleti saxilir Izleyin iki ay sonra be olur ona bakin görün
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir çocuğu anne babası nin yaptıklarından ötürü Allah hesaba çekmez.Sadece şahsi iradesi ile yaptıklarından ve yapmadıklarından ötürü ceza keser.O sebeble Allah insanlara kin nefret değil adaletle davranmayı emretmiş, kin nefreti yasaklamistir.Ingiliz kraliyet ailesinin Kanadanın sahibi olması veyahut yönetmesi bizi ilgilendirmez arkadaşlar.Bizi ilgilendiren yaşadığımız bölge ve akraba topluluklarimizdir.Sayet biz onlara yakın olmaz isek bu gibi dize vurmalar sürekli olacaktır.Sonucta devletler gucu korumak ve arttirmak amacli plan kurar ve onu yurutur.Rekabet var kin nefret yok.Nefrete yer yoktur islam anlayışında.Ne zulmet ne zulme uğra.. Kisasta bile adalet vardır unutmayınız.
    Cevapla
  • iyidere 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim karamollaoğlu temelde sadakat yemini etsin..
    Cevapla
  • Nuri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanada İskoçya Avustralya ve İrlandaya ÖZGÜRLÜK... ENDİŞELİYİZ!!!!!!
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Hindistanı unuttun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    demokrasi gelmeli artik kanadaya iskoçyaya yaşasın özgürlükkk
    Cevapla
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet le karıştırdın herhalde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a füze saldırısı
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak