Türkiye'den Ermenistan'a Azerbaycan şartı

Türkiye ile Ermenistan görüşmelerini değerlendiren diplomatik kaynaklar, sürecin olumlu ilerlediğine dikkati çekerek, Erivan ile sınırların açılması için; Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasını beklediklerini kaydetti.

GİRİŞ 25.10.2022 09:37 GÜNCELLEME 25.10.2022 09:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış
  • Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmasının ardından başlayan Türkiye- Ermenistan normalleşme süreci devam ederken, iki ülke arasında sınırların açılması konusu gündemdeki yerini koruyor.
  • Normalleşme sürecinin olumlu istikamette ilerlediği vurgulanırken, sınırların açılması noktasında Azerbaycan ile Ermenistan arasında nihai barış anlaşmasına işaret ediliyor.

Sabah gazetesine konuşan kaynaklar, "Barış anlaşması imzalanırsa bu durum tüm bölgede çarpan etkisi oluşturur" ifadelerini kullandı. Sınır kapandığında 40 bin ton malzeme ile 140 bin insanın sınırdan geçtiği belirtilirken, bugün sınırın açılması halinde bu rakamın en az 10 katına çıkacağı kaydediliyor. Normalleşme Süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ın 1 Temmuz'daki görüşmelerinde alınan kararların içinin doldurulmasına katkı sağlamak üzere Uzmanlar Komitesi'nin de yakın zamanda toplanacağı öğrenildi. Öte yandan özel temsilciler arasındaki bir sonraki toplantının da Türkiye'de yapılması öngörülüyor.

Prag'da düzenlenen Erdoğan-Aliyev-Paşinyan mini zirvesi

1 AY İÇİNDE HAZIR

İki ülke arasında atılabilecek en ciddi adımın karadan ticaretin başlaması olacağı değerlendiriliyor. Kaynaklar, Alican'dan da Akyaka'dan da Gümrü'nün dürbün mesafesinde olduğuna dikkat çekerek, "Sınıra 20 kilometreden az mesafede 3 bine yakın insan yaşıyor. Sınırın kapandığı 93 senesinde 40 bin ton malzeme ile 140 bin insan sınırdan geçmiş" bilgisini paylaştı. Bugün sınırın açılması halinde ise bu rakamın en az 10 katına çıkacağı kaydediliyor. Akyaka sınır kapısının, sınırları açma kararı alınması halinde 1 ay içinde çalışacak hale getirilebileceği ifade ediliyor.

Prag'da düzenlenen Erdoğan-Aliyev-Paşinyan mini zirvesi

BÖLGENİN ÖNÜ AÇILIR

Bölgede süreçlerin bir bütün olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan kaynaklar, "Birindeki duraksama öbüründe duraksamaya; birindeki açılım öbüründe açılıma sebep olur" dedi. Sürecin Ermenistan halkında heyecan yarattığını anlatan kaynaklar, "Üçüncü ülke vatandaşlarının sınırdan geçeceği dile getirilmeye başlanınca yıkıntı halindeki evleri onarıp butik otel yaptılar, restoran açtılar. Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme, tüm bölgede barışın önünü açacak bir gelişme olur" şeklinde konuştu.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ya gidenler bilir . Gidenler her yönden çarpılır vize, yol tünel, parası, otopark parası, brüt ekonomi mantığı ile pahalı alışveriş artı tavizsiz kurallı cezalar. Bize gelenler ne ödüyor. Parayı kazanan çeteler. Türkiye vize serbestisini çok erken başlattı. Vize serbestisi askıya alınmalı, turizm gözden geçirilmesi gerek. İspanya 'da turizm ahlaksızlığı zirve yaptı 400 bin fuhus çalışanı var. Ülke zulüm merkezi oldu. Ölü denizde 400 metre yerin dibine çakılan 5 şehirli Lut kavmi olmak istemiyoruz.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayıdan post Ermenistan’dan dost olmaz!
    Cevapla
  • Çiçek. 1 yıl önce Şikayet Et
    EKONOMİ TABİ BOZULUR ERMENİSTAN DA SAVAŞ Çıkardı İHTİYAÇLARINI NERDEN TEYMİN EDECEK Şu KIRİZ DE istiyor kapı açılsın öyle kolay deyil her istediginiz hemen şıp diye önümüze gelmez ALLAH IN İZNİYLE
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistanla sınır kapısını açacaksak, cebi dolu olanlara vize verilsin. Yeterince göçmen var ülkemizde, bir de ermeniler gelmesin
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Ermenilere sakın güvenmeyin. Fransaya yollayın onların vatanı Marsilya. Avrupa'da mutlu mesut yasasınlar. Ne işleri var kafkasların çamurlu topraklarında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Berzeg Sendromu' mahalleyi boşalttı: ‘Köylerde nüfus kalmadı’
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'