Yüzlerce Türk'ü katletmişlerdi! Anlaşmayı çiğnediler

Kıbrıs'ta 1974 öncesi yüzlerce Türk'ü katlederek çukurlara dolduran Rumlar, 29 Ekim'i, ‘Kıbrıs'ta kayıp şahıslar günü' ilan etti. GKRY'nin 29 Ekim'i 'Kıbrıs'ta Kayıp Şahıslar Günü' olarak açıklaması, KKTC'de tepkilere neden oldu.

Yüzlerce Türk'ü katletmişlerdi! Anlaşmayı çiğnediler
Yüzlerce Türk'ü katletmişlerdi! Anlaşmayı çiğnediler
GİRİŞ 03.11.2022 13:15 GÜNCELLEME 03.11.2022 13:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kıbrıs Kayıp Şahısları Arama Komitesinin Türk Üyesi Hakkı Müftüzade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıp şahıslar konusunun siyasi istismar malzemesi yapılmaması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) katılımıyla ve iki tarafında mutabakatıyla 1981'de kurulan ve 2006'da uluslararası hüviyete kavuşan Kıbrıs Kayıp Şahısları Arama Komitesinin çalışmaları hakkında bilgi veren Müftüzade, şunları söyledi:

"KKTC ile GKRY arasında 1997'de varılan mutabakatta, kayıp şahıslar konusunun siyasete alet ve istismar edilmemesi yönünde tarafların kararı var. Ayrıca komite üyelerinin görev tanımında da bu var. Onun için ben şunları söylemekle yetineceğim; biz bu konun siyasi yönden suistimal edilmemesini istiyoruz. Bu konunun politikaya alet edilmemesi gerekir."

"YETER Kİ BULUNSUNLAR VE BİZLERİN ACISI BİRAZ DİNSİN"

GKRY'nin son aldığı karara KKTC'de yaşayan kayıp yakınları da tepki gösterdi.

1964'te "kayıp" olarak kayıtlara geçen babasını arayan Dervişe Tunalı, kayıp kişiler konusunun politik yönde kullanılmasının arama ve tespit çalışmalarını gölgeleyeceğini savundu.

Babasının kalıntılarının bir an önce bulunarak bir mezara defnedilmesinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Tunalı, "Biz kayıplarımızı istiyoruz. Bunun politik malzeme yapılması doğru değil. Kayıplarımız, şehitlerimiz o tarafta kaldı biz onları istiyoruz, politika yapmalarını değil. Yeter ki bulunsunlar ve bizlerin acısı biraz dinsin." diye konuştu.

GKRY'nin 29 Ekim'de yaptığı bir açıklamayla 1974'ten bu yana akıbeti belli olmayan kayıp kişiler için 29 Ekim tarihini "Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Günü" ilan etmesi, KKTC Dışişleri Bakanlığınca kınanmıştı.

GKRY'nin söz konusu kararına KKTC'de faaliyet gösteren bazı dernek ve STK'ler de tepki gösterdi.

 

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 4
  • İşte öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Neydi o kktc cumhurbaşkanı? Hah mustafa akıncı... Bir de ona sorun bakalım, o ne diyecek? Sokaktaki yerli kktc vatandaşlarına sorun bakalım onlar ne diyecekler? Hepsi de rumlarla birleşip avrupa vatandaşı olmak isteyeceklerdir. Ne türk ne de islam adına hiç bir değeri kabul etmeyen türk düşmanı alçaklar hepsi. Türkiyeden gönderilenler bile artık para ile anavatana !!!! bağlılar. Para olmasın onlar da satarlar. 1985 yılında 21 yaşındayken bizzar kktc de yaşayarak edindiğim tecrübelerle söylüyorum bunları...
    Cevapla
  • tarih 1 yıl önce Şikayet Et
    ermeni rum yunan ahlaksızları şimdi de 29 ekim bayramımıza saldırıyor. 19 mayıs bayramımızı pontus katliamı diye ilan eden iftiracı pontuscu bölücüler 23 nisanın ertesi gününü ermeni katliamı diye yutturmaya çalışan ermenilerden sonra bir bayramımıza daha rumlar saldırdı. Allah ıslah etsin bunları. Ne kadar yalan iftiracı kinciler bunlar insanlıktan çıkmışlar. Kinci papazları bu milletlerin hem dünyada hem ahirette felaketi olacak. Allah milletimizi devletimiz bunların tuzaklarından muhafaza eylesin.
    Cevapla
  • İşte öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıntı yok... Onlar kendilerine gireni ebediyyen çıkaramayacakları için kendilerince çırpınmaları normal. Sıkıntı etmeyin yeterli... Bırakın debelenip dursunlar. Biz onların bu debelenmelerinden keyif alalım... ))))
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Soykırımcı Yunan/Rum gaspçıları. Tripoliçe ve Mora'da çoluk çocuk demeden yüzbinlerce Müslümanı katlettiler. Bizim müfredat ne zaman anlatacak öğrencilere bu gerçekleri, komşi komşi diye birde cicili bicili laflarla şu gaspçı soykırımcı Yunanı bize sevimli göstermeye çalışıyorlar. Türkiye'de kripto bir kesim sürekli Bizans kalıntılarını onarıp arkeolojik kazılar yaptırıyor canla başla, aynı kesim Osmanlı Camilerini 100 yıldır yıkıyor restore ettirmiyor, aynı kesim her sene havalı Yunan erkeğinin peşinden koşan ezik Türk kızı konseptini dizi olarak bu millete izlettiriyor, Şeriat olsaydı ne kadar kripto devlet ve İslam düşmanı Bizans artığı varsa ifşa olurdu direk.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin 4'te 1'ne elektrik verecek! Yeni dönem başlıyor
Fenerbahçe'de büyük yarış! Aziz Yıldırım mı? Ali Koç mu?