Ukrayna ile İran arasında İHA krizi büyüyor

Ukrayna ile İran arasındaki İHA krizi büyüyor. Rusya'nın kullandığı İHA'ların İran'a ait olduğu iddiaları üzerine İran tarafı bir açıklamada bulunarak söz konusu İHA'ların savaştan önce verildiğini ifade etti.

Ukrayna ile İran arasında İHA krizi büyüyor
Ukrayna ile İran arasında İHA krizi büyüyor
GİRİŞ 06.11.2022 16:14 GÜNCELLEME 06.11.2022 16:14
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile İran arasındaki İnsansız Hava Aracı (İHA) krizi büyüyor. Rusya'nın kullandğı İHA'ların İran yapımı olduğu iddiaları üzerine İran'dan bir açıklama geldi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın, Rusya'ya İHA tedariki yapıldığını doğruladı ancak bu tedarikin 24 Şubat'tan, savaşın başladığı tarihten önce yapıldığını belirtti.

Söz konusu açıklamanın ardından hem Ukrayna hem de ABD tarafından açıklamalar geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "İran'dan bazı açıklamaların yapıldığı haberini aldık. Rus terörüne İHA tedarik ettiklerini itiraf etmeye karar verdiler. Ama bu itirafta bile yalan söylediler. Her gün en az 10 İran insansız hava aracını vuruyoruz ve İran rejimi, çok az sayıda, işgal başlamadan önce tedarik ettiğini iddia ediyor. Sadece bir gün içinde 11 Shahed insansız hava aracı imha edildi." dedi.

Zelenskiy sözlerine "İranlı eğitmenlerin Rus teröristlere İHA kullanmayı öğrettiklerini kesin olarak biliyoruz ve Tahran bu konuda genellikle sessiz. Eğer İran bariz olan şeyler hakkında yalan söylemeye devam ederse, dünya Rus ve İran rejimleri arasındaki terörist işbirliğini ve Rusya'nın böyle bir işbirliği için İran'a ne ödediğini araştırmak için daha fazla çaba gösterecek" ifadeleriyle devam etti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı İran Özel Temsilcisi Robert Malley, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran savaştan önce sınırlı sayıda insansız hava aracı vermedi. Sadece bu yaz düzinelerce tedarik ettiler ve işgal altındaki Ukrayna'da Rusya'nın bu İHA'ları sivillere karşı kullanmasına yardım eden askeri personeli var. Kanıtlarla karşı karşıya kaldıklarında yeni bir hikayeye değil, yeni bir politikaya ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 8
  • Yallah Şöför 1 yıl önce Şikayet Et
    iran haklı. zelenski yahudidir. neo naziler şeytandır.
    Cevapla
  • Karahanlı.....1212 1 yıl önce Şikayet Et
    Sende bizden alırken kimse birşey demiyor ??
    Cevapla
  • eski türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus ile Çin ni Abi yapanlar Yalanni fabrikada üretir!
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    iran kadar kalleşi az bulunur yalan ne ki..
    Cevapla
  • Hüseyin35 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir şımarıklık. Sen de Turkiyeden SİHA aldın ama Ruslar senin gibi ağlamıyor, Türkiyeye çıkışmıyor. Arkadaş gücün varsa savaş yoksa Rusyanın şartlarıyla anlaş. İstanbul görüşmelerinde sana Kırımı bile geri vermiş Rusya. İstanbulda kabul ediyorsunuz ingiliz Boris olmaz diyince anlaşmayı bozuyorsunuz. Seni kim şımarttı ise git şımarıklığı O'na yap İran'a ya da Türkiyeye değil.
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş rusya kırım i ne zaman vereceğini söyledi adamlar tartışma konusu bile olmaz diyor ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hayvan kesim merkezindeki o görüntülere soruşturma başlatıldı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltı sayısı arttı