Rum Kilisesi'nin başpiskoposu II. Hrisostomos hayatını kaybetti

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, bu sabah saat 06.40 sularında yaşamını yitirdi. 81 yaşındaki başpiskopos II. Hrisostomos, 4 yıldır karaciğer kanseri tedavisi görüyordu.

Rum Kilisesi'nin başpiskoposu II. Hrisostomos hayatını kaybetti
Rum Kilisesi'nin başpiskoposu II. Hrisostomos hayatını kaybetti
GİRİŞ 07.11.2022 09:51 GÜNCELLEME 07.11.2022 11:54
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un, bu sabah saat 06.40 sularında öldüğünü duyurdu.

Haberde, 81 yaşındaki başpiskoposun 4 yıldır karaciğer kanseri tedavisi gördüğü, son aylarda da evinden hiç çıkmadığı yazıldı.

II. Hrisostomos'un ölümünün ardından, Sen Sinod Meclisi'nin toplanacağı, diğer bağımsız Ortodoks kilise liderlerinin cenazeye davet edileceği ve cenaze merasiminin halkın ziyaretine açılacağı kaydedildi.

II. Hrisostomos, 2020'de Ukrayna Kilisesi'nin Moskova'daki Ortodoks Kilisesi'nden bağımsızlığını tanıyan isimler arasındaydı.

"YERİME GELECEK KİŞİ KIBRIS MESELESİNE SAHİP ÇIKMALI"

Verdiği son röportajlardan birinde, "kimin halefi olmasını" istediğinin sorulması üzerine II. Hrisostomos, "rahiplerin bu konuyu oturup birlikte çözmelerini" istediğini ifade etmişti.

II. Hrisostomos, bir sonraki başpiskoposun "ulusal mesele; yani Kıbrıs sorunu hakkında bir fikri olmasını istediğini" belirterek, "Aksi takdirde Kıbrıs'ı kaybedeceğimizden korkuyorum" demişti.

BAŞPİSKOPOS II. HRİSOSTOMOS KİMDİR?

Başpiskopos II. Hrisostomos, 10 Nisan 1941'de Kıbrıs'ın Tala köyünde doğdu. II. Hrisostomos, babasını 10 yaşında, annesini ise 12 yaşında kaybetti. İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra Baf'ta bulunan Ayios Neophtyos Manastırı'na yerleşti. Aynı zamanda lise eğitimine devam etti ve buradan 1963'te mezun oldu. Aynı yılın 3 Kasım günü Piskopos Trimithounda Georgios tarafından kendisine papaz unvanı verildi.

Beş yıl içinde manastırda mütevelli olarak görev yaptı. Aynı dönemde bir çiftlikte de çalıştı. 1968'de Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde eğitime başladı. Buradan 1972'de mezun oldu. 19 Ekim 1972'de St. Neophytos Manastırı'na ekümen seçildi. 12 Kasım 1972'de presbiter rütbesini aldı. Başpiskopos III. Makarios tarafından ekümenliğe (baş rahiplik) terfi edildi.

II. Hrisostomos, 3. Makarios'un cumhurbaşkanlığını her zaman destekleyerek Atina'daki Yunan cunta yönetimine karşı çıktı. Üç metropolit ile 15 Temmuz 1974 (Kıbrıs'ta Yunan darbesi) darbesine yol açtı.

Hrisostomos, 25 Şubat 1978'de Baf metropoliti seçildi. 26 Şubat 1978'de kutsama töreni gerçekleşti. Baf Bölgesi'nde 50 mabet ve onlarca şapelle birlikte beş Bizans müzesinin yapımında rol oynadı. Başpiskopos 1. Hrisostomos'un hastalanması nedeniyle 24 Eylül 2006'da yerine vekil seçildi. O dönem Metropolit olan Hrisostomos, 5 Kasım 2006'da "Kıbrıs Başpiskoposu" olarak II. Hrisostomos oldu ve 12 Kasım 2006'da görevine başladı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 79
  • Salihtugra 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet. Reklamlar bitti, film başlıyor. Filmin adı CEHENNEM.
    Cevapla
  • muslim 1 yıl önce Şikayet Et
    ateşi bol olsun kafirin ne diyelim.
    Cevapla
  • Misafir vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekremin başı sağolsun
    Cevapla
  • Misafir vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekremin başı sağolsun
    Cevapla
  • DEREKÖYLÜ 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem çok üzülmüştür, hemen bununda heykelini yaptırsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!