AP: Yunanistan'daki dinlemeler "sistematik"

Avrupa Parlamentosu (AP) Raportörü Sophie In t’ Veld, Yunanistan'da casus yazılımların "sistematik, geniş ölçekli, siyasi stratejinin parçası" olarak kullanıldığını söyledi

AP: Yunanistan'daki dinlemeler "sistematik"
AP: Yunanistan'daki dinlemeler "sistematik"
GİRİŞ 08.11.2022 15:47 GÜNCELLEME 08.11.2022 15:47

Avrupa Parlamentosu (AP) Raportörü Sophie In t’ Veld, Yunanistan'da casus yazılımların "sistematik, geniş ölçekli, siyasi stratejinin parçası" olarak kullanıldığını ve kanıtların gizlendiğini belirterek 33 önemli figürün daha dinlenmesi olayında hükümetin dahlinin olmadığı iddiasını gerçekçi bulmadığını söyledi. 

AP'nin üye ülkelerdeki casus yazılım kullanımlarını araştırmak için kurduğu PEGA isimli komitenin raportörü Hollandalı milletvekili In t’ Veld, hazırladığı taslak raporla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Üye ülkelerdeki yetkililerin komite ile çalışmakta istekli olmaması nedeniyle resmi bilgi ve teyide ulaşmakta güçlük çektiklerini belirten In t’ Veld, yalnızca açık kaynaklardan bilgi toplayabildiklerini ve kısıtlı imkanlarla çalıştıklarını vurguladı.

In t’ Veld, Yunanistan'daki skandalla ilgili soruşturmanın devam etmesi nedeniyle şimdilik ancak nihai olmayan değerlendirmeler yapmanın mümkün olduğunu dile getirerek "(Casusluğun) Çok sistematik ve geniş ölçekli biçimde, açıkça siyasi stratejinin parçası olarak kullanıldığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Raportör, Başbakan Kiryakos Miçotakis'i eleştirerek, Başbakan'ın en azından dinlenen muhalif lider ve AP milletvekili Nikos Andrulakis ile gazeteci Thanasis Kukakis'in dosyaları üzerindeki gizliliği kaldırabileceğinin, resmi bilgilere ulaşımı kolaylaştırıp, olaya ışık tutabileceğinin altını çizdi.

In t’ Veld, (Predator casus yazılımını meydana getiren) Intellexa şirketine yönelik sağlıklı bir soruşturma olmadığını; sunuculara, bilgisayarlara el konulmadığını, idarecilerin sorguya çekilmediğini vurgulayarak "Şimdiye kadar kanıtların yok edilmiş olduğunu düşünüyorum." dedi.

SON SKANDALDA İFŞA EDİLEN LİSTE UZAYABİLİR

Yunanistan'da Documento gazetesinin ortaya attığı, siyaset, medya ve iş dünyasından 33 önemli ismin dinlendiği yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine Raportör In t’ Veld, "Bunlar ilk ifşalar değil. Bir süredir devam ediyor. Bir yıldır şikayetler var. Yetkililerin soruşturmalarında biraz daha fazla acele davranabileceklerini düşünüyorum." diye konuştu.

In t’ Veld, şöyle devam etti:

"Eğer doğru anladıysam Miçotakis 33 kişilik listenin varlığını ya da gerçekliğini inkar etmiyor. Başkaları da eklenebilir. Miçotakis sadece hükümetin bununla bir ilgisi olmadığını, failin dış aktör olduğunu söylüyor. Bunun çok makul bir hipotez olduğunu düşünmüyorum. Soruşturmadan ne çıkacağını göreceğiz ama diğer yandan somut kanıtlara erişilememesinden kaynaklanan hayal kırıklığını ve eleştirileri anlıyorum ve paylaşıyorum."

Raportör, listedeki kişileri dinleyenin hükümet olup olmadığına ilişkin sorusunu, "Listedeki isimlere bakın. Liste açıkça siyasi bir liste. Hangi birey bu belirli kişileri dinlemek için yeterli paraya ve motivasyona sahip olabilir " diye yanıtladı.

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!