AB ile Yunanistan arasında gizli anlaşma: Türkiye aleyhine iş birliği

Avrupa Birliği'nin Türkiye aleyhine aldığı bir karar, gizli iş birliği ihtimallerine de dikkat çekti. Peki AB-Yunanistan iş birliği neyi amaçlıyor?

AB ile Yunanistan arasında gizli anlaşma: Türkiye aleyhine iş birliği
AB ile Yunanistan arasında gizli anlaşma: Türkiye aleyhine iş birliği
GİRİŞ 09.11.2022 11:34 GÜNCELLEME 09.11.2022 11:34
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Batı ülkelerinin desteğini alarak Türkiye'nin haklarına saldıran Yunanistan, Dedeağaç'ı da ABD'ye peşkeş çekerek üs haline gelmesini sağladı. Arkasındaki ülkelerden güç alarak Türkiye aleyhina kampanyalar yürüten Yunanistan, Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Avrupa Birliği'nin Türkiye aleyhine aldığı bir karar, gizli iş birliği ihtimallerine de dikkat çekti. Peki AB-Yunanistan iş birliği neyi amaçlıyor?

Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilim, son yıllarda Türkiye'nin enerji ve askeri teknoloji alanlarında attığı adımlarla giderek tırmandı. Doğu Akdeniz'de hakkı olduğu sismik araştırma faaliyetlerinden geri adım atmamaya kararlı olan Türkiye'nin kurduğu iş birliklerinden rahatsız olan Yunanistan, başta AB'ye şikayet etmek üzere sık sık Türkiye aleyhine kampanyalar yürütüyor.

Yunanistan'ın son hamlesi ise, Türkiye'yi hedefleyen bir adım olarak anılıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis dün yaptığı açıklamada Mora ve Girit'in güneybatısında yer alan iki bölgede Amerikan ExxonMobil tarafından doğal gaz sahalarının araştırılması için sismik araştırma çalışması başlatıldığını ifade etti.

ART ARDA GELEN AÇIKLAMALAR DİKKAT ÇEKTİ

Amacının 'Türkiye'yi şaşırtmak' olduğunu ifade eden Miçotakis kullandığı, "Belki bu sefer Türkiye'yi şaşırtacağız, bu sefer burada bir sürpriz yaparız. Araştırmalar önümüzdeki birkaç gün içinde başlıyor. Enerji güvenliği çok önemli bu nedenle de soruşturmalar başlayacak" ifadeleriyle bu çalışmaların öncelikli hedefinin Türkiye olduğunu açıkça beyan etti.

Yunanistan'ın umudunun, Avrupa'da devam eden enerji krizinde bir kaynak sağlayıcı olmak istediği anlaşılırken, Avrupa Birliği'nin Türkiye aleyhine aldığı bir karar, gizli iş birliği ihtimallerine de dikkat çekti.

AB Konsey'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama çalışmalarını gerekçe göstererek uyguladığı kısıtlayıcı tedbirleri 1 yıl uzatma kararı aldığı ifade edildi. Açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki arama faaliyetlerinin yetkisiz olduğu iddiasıyla Şubat 2020'de iki Türk vatandaşı için alınan yaptırım kararının 12 Kasım 2023'e kadar uzatıldığı bildirilirken AB'nin bu kararı, Miçotakis'in duyurusuyla eş zamanlı olarak açıklaması dikkat çekti.

LİBYA ANLAŞMASI RAHATSIZ ETTİ

Olası bir keşif halinde, Yunanistan'ın yeni Avrupa için yeni bir enerji sağlayıcısı olma ihtimali, Yunan basınında sevinçle karşılandı. AB'nin kısıtlama duyurusuyla Miçotakis'in açıklamasını peş peşe veren Yunan gazetelerin bu tavrı, kararların ardında bir iş birliği olduğu şüphesini de beraberinde getirdi.

Birçok Yunan gazetesi ise, Miçotakis'in duyurusunun, Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon alanındaki mutabakat muhtırasının ardından gelmesine vurgu yaptı. Libya anlaşmasından duyulan rahatsızlığın Yunanistan'ı harekete geçirdiği iddiaları gündeme geldi.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 11
  • Usta 1 yıl önce Şikayet Et
    Sormak lazım S400 hava savunma sistemini niye Aldı Türkiye kime karşı kullanacağınız, diyenlere,, iktidara gelir istek İha, siha fabrikalarını kapatacağız, onları Türkiye'den süreceğiz diyenlere işte kime kullanacağımız belli oldu.
    Cevapla
  • Ali dinckal 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan neyse avrupa Birliği aynı bunlardan daha ne bekleniyor ki
    Cevapla
  • Aldırma gönül 1 yıl önce Şikayet Et
    Titre Yunan
    Cevapla
  • Sporcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Oralarda gaz yok. Sirf arastirma yapiyoruz demek icin gidiyolar.
    Cevapla
  • Önder 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen nereden biliyorsun. Kazdın mi
    Cevapla
  • EVREN 1 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE kendi göbek bağını kendisi kesmesi lazım.Arastırma gemileri LİBYA anlasması dahilinde girit açıklarında araştırma yapması lazım.Olacak biran önce olsun.Azdan az çoktan çok gider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak