UAEA duyurdu! İran'dan ABD'yi öfkelendirecek nükleer hamle

Tahran-Washington hattında gerilimi yükseltecek bir gelişme yaşandı. UAEA, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırdığını açıkladı.

UAEA duyurdu! İran'dan ABD'yi öfkelendirecek nükleer hamle
UAEA duyurdu! İran'dan ABD'yi öfkelendirecek nükleer hamle
GİRİŞ 10.11.2022 21:50 GÜNCELLEME 10.11.2022 21:50
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırmayı sürdürdüğünü belirterek Tahran yönetiminin, Ajansın bu ülkedeki tesisleri gözlem ve doğrulama faaliyetlerini sınırlamasına bir kez daha tepki gösterdi.

İRAN, PARÇALANABİLİR SAF URANYUM STOKUNU 6.7 KİLOGRAM ARTIRDI

UAEA'nın İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin 3 ayda bir Ajansın Yönetim Kurulu üyeleriyle paylaştığı raporda, bu ülkedeki tesislerin faaliyetlerine ilişkin öngörülen bilgiler paylaşıldı.

Ajansın tahminlerine göre, İran yüzde 60 oranında parçalanabilir saf uranyum stokunu 62,3 kilograma yükseltti. Buna göre, Ajansın eylül de paylaştığı son rapordaki veride 6,7 kilogramlık artış yaşandı.

Ajans, Tahran yönetiminin kurumun gözlem ve doğrulama çalışmalarına getirdiği sınırlamalara tepki göstererek söz konusu sınırlandırma nedeniyle bu ülkenin tam olarak ne kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunun bilinmediğini kaydetti.

İRAN VE UAEA ARASINDAKİ GERİLİM

İran'da UAEA'ya bildirilmemiş 3 yerde nükleer bulguların tespit edilmesi ve söz konusu nükleer bulgulara ilişin Tahran'a yöneltilen soruların istenilen düzeyde yanıtlanmaması taraflar arasında gerginliğe neden olmuştu.

Ajansın, Tahran'ın bu 3 yere ilişkin yaptığı veri paylaşımını "teknik olarak inandırıcı bulmadığını" açıklaması üzerine, 8 Haziran'da UAEA Yönetim Kurulu, İran'a karşı karar almıştı.

Bu gelişme üzerine İran, 9 Haziran'da Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak adlandırılan nükleer anlaşma kapsamında, bu ülkenin nükleer programını gözlem ve doğrulamak amacıyla Ajansın kullandığı kamera sistemleri başta olmak üzere çeşitli ekipmanları kaldırmaya başladığını duyurmuştu. Bu durum da Ajansın İran'ın nükleer programına ilişkin gözlem ve doğrulama faaliyetlerini sınırlamıştı.​​​​​​​

İran'dan bir ilk: Hipersonik füze geliştirdiİran'dan bir ilk: Hipersonik füze geliştirdi

İran’da bazı protestocular idamla yargılanıyorİran’da bazı protestocular idamla yargılanıyor

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • 432 1 yıl önce Şikayet Et
    abd çapulcu teröristi kim oluyorda iranın nükleerine karışsın unutmayın iran işgal olursa 50 milyon türk soydaşınızda ırak suriye afrika gibi yollara düşer mülteci olur 50 milyon türkü yüklenmeye hazırmısız türkiye
    Cevapla
  • alpi 1 yıl önce Şikayet Et
    abd iran israil... aynı şeyin farklı renkleri...
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    niye usa israil de avrupa nukler slah yok mu kendileri yapar iken sorun yok iran acil yapmasi gerek yoksa sira iran ve bize geliyor
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Haydi bombalayin
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Haydi şimdi şia iranada özgürlük getirin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı