ASEAN'dan Doğu Timor kararı: 11. üye ülke oluyorlar

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Doğu Timor'u 11. üye olarak kabul etme konusunda anlaştı. Sonraki adım olarak ise, gelecek yıl yapılacak zirvede "tam üyelik için yol haritasının" belirleneceği ifade edildi.

ASEAN'dan Doğu Timor kararı: 11. üye ülke oluyorlar
ASEAN'dan Doğu Timor kararı: 11. üye ülke oluyorlar
GİRİŞ 11.11.2022 11:21 GÜNCELLEME 11.11.2022 11:26

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) liderleri, 3 gün sürecek zirve için Kamboçya'da bir araya geldi. Zirvenin ilk gününde üye ülkeler Doğu Timor'u, 11. üye olarak kabul etme konusunda anlaştı. Yapılan ortak açıklamada, "Doğu Timor'u, ASEAN'ın 11. üyesi olarak kabul etme konusunda prensipte anlaştık" ifadelerine yer verildi. Sonraki adım olarak gelecek yıl yapılacak zirvede "tam üyelik için yol haritasının" belirleneceği ifade edilirken, Doğu Timor'a ayrıca üst düzey ASEAN toplantılarında gözlemci statüsü verileceği öğrenildi.

DOĞU TİMOR BAĞIMSIZLIĞINI 2002'DE KAZANMIŞTI

Endonezya'nın işgali altında 1999'a kadar ülkenin 27. vilayeti olmayı sürdüren Doğu Timor, 1999'da BM denetimindeki bir referandumda bağımsızlık için oy kullanmış ve ülke 2002'de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmen tanınarak, Asya'nın en genç demokrasisi olmuştu.

ASEAN'DA GÜNDEM YOĞUN

Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşan ASEAN ülkelerinin liderlerinin zirve boyunca Myanmar'daki askeri darbe, Kuzey ve Güney Kore arasındaki artan gerilimler, Güney Çin Denizi'ndeki askeri hareketlilik, Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanma ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri dahil olmak üzere bölgesel ve küresel meseleler ele alınacak.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri