Tokayev'den Türk devletlerine: Birleşik eğitim sistemi oluşturulmalı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinin yüksek eğitim kurumları arasında birleşik eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Tokayev'den Türk devletlerine: Birleşik eğitim sistemi oluşturulmalı
Tokayev'den Türk devletlerine: Birleşik eğitim sistemi oluşturulmalı
GİRİŞ 11.11.2022 14:44 GÜNCELLEME 11.11.2022 14:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) Devlet Başkanları 9’uncu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, TDT ülkelerinin Türk dünyasının gururu olarak kabul edilen tarihi şehri Semerkant’taki buluşmasının çok önemli olduğunu söyledi.

TDT ülkeleri arasında eğitim ve bilim alanında iş birliğini pekiştirmenin önemine dikkati çeken Tokayev, "Ülkelerimizin yüksek eğitim kurumları arasında birleşik eğitim sistemini oluşturmak gerek. Gençlerimizin Türk dillerini öğrenmeleri ve kardeş halkların tarihini, kültürünü tanımalarını sağlamak için 2023’te Türk devletlerinin birleşik üniversiteler ağı kurulması yönündeki konunun değerlendirilmesini öneriyorum.” diye konuştu.

TDT’nin uluslararası rolünün arttığına dikkati çeken Tokayev, "Kazakistan, Türk dünyasının ata yurdu olarak sizlerle geniş kapsamlı ilişkileri geliştirmeye özel önem veriyor. Bundan dolayı iş birliğimizi daha da pekiştirmeye ve yeni düzeye çıkarmaya niyetliyiz." ifadesini kullandı.

Tokayev, Türk entegrasyonunun temelini oluşturan teşkilatların çoğunun kurulmasına Kazakistan’ın öncelik ettiğine işaret ederek, “TÜRKSOY, TÜRKPA ve Türk Akademisi bunların kanıtı. Bu teşkilatlar, kardeş devletlerin manevi ve kültürel yakınlaşmasına paha biçilemez katkı sağlamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan’ın girişimleriyle kabul edilen “Türk dünyasının geleceği-2040” vizyon belgesinin faaliyete geçirilmesi için bugün TDT Stratejisi’ni kabul edeceklerini söyleyen Tokayev, “Bu belge, şüphesiz ki ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmede etkin olacak.” dedi.

Tokayev, mevcut jeoekonomik kriz nedeniyle Avrasya ekonomisi ile ulaşım ve lojistik sisteminin çöküş halinde olduğunu belirterek, “Bizim (TDT ülkeleri olarak) bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkı sağlamamız ve önemli güce dönüşmemiz lazım. Tehditleri aşmak için gücümüzü birleştirmemiz şart.” diye konuştu.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 8
  • Yalçın 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe eğitim resmileştirilmeli .yaşasın turan
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Türkçesi resmi dil olmalı diğer devletlerde, Rusça konuşuyorlar sürekli, Rusça yasaklanmalı.
    Cevapla
  • Metehan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayn reis
    Cevapla
  • yaz 1 yıl önce Şikayet Et
    her ülke kendi dilinin resmi olmasını ister.
    Cevapla
  • Seyyah.61 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın tokayev önce kendi devletindeki Gümrük memurlarini ve polislerine rüşvet almamayı öğret ve ahlaklı olmalari yönünde eğitim ver ,dinleri imanları para para ,parasız rusvetsiz iş yapmiyorlar
    Cevapla
  • Freni Patlayan Cene 1 yıl önce Şikayet Et
    türkiye kuruldu kurulali ilk defa egitim sistemi gelecek desenize. hadi gözünüz aydin.
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle doğru söylüyor hızla suraatle eğitim kalitesini iyileştirmek gerek birleştirme programı kapsamında düzenleme yapılması gerek tüm Türk devletleri ortak eğitim ortak para ortak savunma ortak turizm ortak üretime geçilmesi lazim hızla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi sona erdi: Özel, görüşmenin detaylarını açıkladı
İsrail kendi askerlerini öldürüyor! Filo komutanından dikkat çeken sözler