Reuters: Türkiye, Avrupa Konseyi'nden ihraç edilebilir

Osman Kavala dahil çok sayıda davada AİHM kararlarına uymadığı gerekçesiyle, Türkiye hakkında ihlal süreci başlatılmıştı. Konuyla ilgili İngiliz ajansı Reuters'ta çıkan yazıda, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden çıkarılabileceği belirtildi.

GİRİŞ 11.11.2022 15:57 GÜNCELLEME 11.11.2022 16:01
Bu Habere 348 Yorum Yapılmış

İngiliz haber ajansı Reuters, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bağlı olduğu Avrupa Konseyi'nin, Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki 2019 tarihli AİHM kararını uygulamaması nedeniyle Türkiye'yi üyelikten çıkarabileceğini yazdı.

KARŞILIKLI İDDİALAR

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, Ankara'ya karşı ihraç süreci başlattığı hatırlatılan haberde, bu durumun Türkiye'deki hak savunucuları arasında kaygıya yol açtığı yorumu yer aldı.

Konsey'den bir yetkili Reuters'a, Türkiye'nin 8 Kasım itibarıyla hala 521 AİHM kararını uygulamadığını aktardı. Türk diplomatik kaynaklar ise, Ankara'nın son 10 yılda yaklaşık 2 bin 800 AİHM kararını uyguladığını ve bugüne kadar toplam sayının 4 bine yaklaştığını belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Kurulu'ndan bir kare

"TÜRKİYE, AVRUPA KONSEYİ'NDEN İHRAÇ EDİLMEMELİ"

AİHM verilerine göre, mahkeme, 1959-2021 yılları arasında Türkiye'yle ilgili 3 bin 820 karar verdi. Bunlardan 3 bin 385'inde en az bir hak ihlali yaşandığına hükmetti.

Türkiye, AİHM'de en fazla hak ihlali yapan ülke konumunda bulunuyor. Reuters'a konuşan uzmanlar ise, Türkiye'de halkın insan hakları korumasından mahrum bırakılmaması için, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden ihraç edilmemesi gerektiğine dikkat çektiler.

RAPORTÖRLER ANKARA'YA GELMİŞTİ

Avrupa Konseyi'nin yasama organı Parlamenter Meclisi (AKPM), geçen aylarda Türkiye hakkında yürütülen denetim süreci ve Osman Kavala davasına ilişkin görüşmeler yapmak üzere, İstanbul ve Ankara'ya raportörler göndermişti. 

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 348
  • Uyan Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani diyorlar ki siz Türkiye'deki ayrılıkçı bölücülere ceza veremezsiniz, Ermeniceyi Yunancayı resmi diller arasına sokmak isteyen Kavala ve onun gibilerine dokunamazsınız. Defol git AB denen haçlı köpekleri, zaten gençlerimizi maf ettiniz kanunlarınızla, bir an önce devletin dini İslam'dır ibaresi gelsin bu şımarık AB'ye en güzel cevap olur.
    Cevapla
  • Ahmet hataylı 1 yıl önce Şikayet Et
    AB bindiği dalı kesiyor bize muhtaçsınız bizim sizinle hiçbir muhtaçlıgımız yok tur ALLAH Aşükür siz bize muhtaçsınız buyurun çıkarın bakalım kim kime muhtaç
    Cevapla
  • Vatandaş ! 1 yıl önce Şikayet Et
    İçinde AVRUPA olan her şey den çıkarabilirler ! AÇ KALIRLAR ! Avrupa , Soyut kavramlar üzerinden Soyut sözler ve temenniler den başka bir şey vermemiştir Bize ! PKK nın gönüllü destekçisi ! TÜrkiyenin gelişmesini engelleyen bir TAKOZ olup, Çocuğumuza eşimize nasıl sesleneceğimize bile KARIŞMAYA BAŞLAMIŞTIR ! Onlara hayatta başarılar !
    Cevapla
  • mehmetYılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupai-yunanistanıdestesteklertutumundanvazgeçmediğimüddetçe,aldığıkararlarıttanımamalıyız
    Cevapla
  • Temel 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu SÖMÜRGECİ zihniyetin peşinden koşarsak ayağımız takılıp düşeriz ayağa kalkıp geriye baktığımızda NE DEVLET KALIR Nede VATAN KALIR Bırakalım canları nasıl isterse öyle karar versinler bizim AVRUPA ya ihtiyacımız yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması