Biden yönetimi: Prens Selman'ın Kaşıkçı davasında dokunulmazlığı var

ABD'de Joe Biden yönetimi, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz tarafından açılan davada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın dokunulmazlığının bulunduğunu bildirdi.

Biden yönetimi: Prens Selman'ın Kaşıkçı davasında dokunulmazlığı var
Biden yönetimi: Prens Selman'ın Kaşıkçı davasında dokunulmazlığı var
GİRİŞ 18.11.2022 09:09 GÜNCELLEME 18.11.2022 14:56
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Adalet Bakanlığı avukatları, mahkemeye, aynı zamanda Suudi Arabistan Başbakanı olan Veliaht Prens Bin Selman'a yabancı hükümet lideri olduğu gerekçesiyle dokunulmazlığının bulunduğunu iletti.

Bu adımla birlikte Veliaht Prens,  Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulma çabalarının sonuncusunu da fiili olarak bitirmiş oldu.

Başvuruda, "Veliaht Prens Bin Selman, Suudi Arabistan Başbakanı, şu an hükümetin başı ve buna göre bu davadan (ABD'deki Kaşıkçı davası) muaftır" ifadesi kullanıldı.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan bildirimde, ABD hükümetinin Cemal Kaşıkçı'nın "korkunç cinayeti ile ilgili olarak endişelerini hem kamuoyuna hem de Suudi hükümetinin en üst düzey yetkililerine iletmiştir" denildi.

Öte yandan "uluslararası hukukta devlet başkanı dokunulmazlığının açık bir şekilde düzenlendiği" belirtilerek bu uygulamanın davaya söz konusu olan durumla ilgili bir hüküm anlamına gelmediği vurgulandı.

"CEMAL BİR KEZ DAHA ÖLDÜ"

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Biden yönetiminin kararının ardından sosyal medya hesabından, "Cemal bugün yine öldü. Para, adaletten önce geldi" dedi.

CEMAL KAŞIKÇI NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de evlilik belgesi almak için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, 2020'de Washington DC Federal Bölge Mahkemesi'nde Prens Bin Selman ve 28 kişi hakkında dava açmıştı.

Cinayetin üzerinden geçen yaklaşık 1,5 aylık sürenin ardından Riyad yönetimi, Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülerek parçalara ayrıldığını itiraf etmişti.

Ağustos ayında ABD mahkemesi, Biden yönetiminden Kaşıkçı'nın nişanlısı Cengiz'in açtığı bir davada Veliaht Prens Bin Selman'ın ülke yöneticilerinin sahip olduğu dokunulmazlıkla korunması gerekip gerekmediği konusunda bir görüş bildirmesini istemişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    amerika ne zaman mazlumdan yana oldu ki bu gün olsun?
    Cevapla
  • Jk 19 1 yıl önce Şikayet Et
    Emperyalist haydutlar icin para ilahlarıdir, taptiklari putlardır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    abd de adaletmi ariyordun,sende zavallısin demektir
    Cevapla
  • fagaoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    gelsin silah satışları
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu demek oluyor ki prens selman ve abd , kaşıkçı cinayetinde başrolde. adaletiniz batsın sizin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi