'Kaybedersem siyaseti bırakırım' demişti! Mahathir, 53 yıl sonra seçimi kaybetti

Malezya'da iki kez başbakanlık koltuğuna oturan 97 yaşındaki Mahathir Muhammed, yarıştığı Kedah eyaletindeki Langkawi bölgesinde seçimi kaybederek 53 yıl sonra ilk seçim yenilgisini yaşadı.

GİRİŞ 20.11.2022 00:34 GÜNCELLEME 20.11.2022 09:46
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Malezya'da düzenlenen 15. genel seçimi, Enver İbrahim liderliğindeki Umut İttifakı (PH) önde bitirdi.

33 milyon nüfuslu Malezya'da 21 milyondan fazla seçmenin muson yağmurlarına rağmen yüksek katılım sağladığı genel seçim yarışı, muhalefetteki Enver İbrahim liderliğindeki Umut İttifakı (PH) ve Muhyiddin Yasin liderliğindeki Ulusal İttifak (PN) arasında geçti.

Parlamentodaki 222 sandalye için yarışan siyasi parti ve ittifakların aldığı oyların sayım işlemi sona yaklaşırken resmi olmayan sonuçlara göre PH mecliste 81 sandalye ile yarışı önde tamamladı.

Seçimde sürpriz bir çıkış yapan PN de ilk sonuçlara göre 73 sandalyeye ulaşarak ikinci sırada yer aldı.



İLK KEZ MAĞLUBİYETLE TANIŞTI

Öte yandan eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Langkawi'deki koltuğunu kaybetti. Meclisteki sandalyesini korumayı başaramayan 97 yaşındaki tecrübeli siyasetçi, 1969'da kaybettiği seçimden bu yana ilk kez mağlubiyetle tanıştı.

Malezya'daki genel seçim sonuçlarına göre, hiçbir parti ve ittifak mecliste salt çoğunluğa ulaşamıyor ve hükümet kurulabilmesi için koalisyonlar tek seçenek olarak kalıyor.



KAYBEDERSE SİYASETİ BIRAKACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

1969'dan beri ilk seçim mağlubiyetini yaşayan Mahathir, seçimi kaybederse siyaseti bırakacağını söylemiş, "100 yaşına gelene kadar kendimi siyasette aktif olarak görmüyorum. En önemli şey, deneyimlerimi partinin genç liderlerine aktarmaktır" demişti.

Siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Malezya'da son 4 yılda 3 başbakan göreve gelmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Filozof 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav Emmi Sen kendini kaybetmişsin hangi siyasetten bahsediyorsun
    Cevapla
  • eski türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Erken birakmiş
    Cevapla
  • Hakikat 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi adamsın
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet bu ülkenin Müslümanları Tayyip Bey ile inşaallah her zaman kazanacak. Vatan millet düşmanları da dünyada ve tabii ki ahirette hep kaybedip zelil olacak, elhamdülillah.
    Cevapla
  • Adamın Biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasi deyince herkes aşık ama kendisinin istemediği seçilince bir sürü bahane. Kimse darbe ile sevilmiyor. Oy ile seçiliyor. Demokraside yenilmekte vardır ve yenilgiyi kabul etmekte. Adam seçiliyorsa ister 100 yıl başta dursun kime ne? O kişiyi sevmesen de saygı duymalısın. Yorumlara sözüm...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu