İsrail Başbakanı Lapid: Yeni hükümet bizzat aşırıcıların yöneteceği bir hükümet olacak

İsrail Başbakanı Yair Lapid, 1 Kasım seçimlerini kazanan Netanyahu’nun aşırı sağcı partilerle kurması beklenen koalisyon hükümeti için, “Aşırıcıların bulunduğu bir hükümet olmayacak, bizzat aşırıcıların yöneteceği bir hükümet olacak” dedi.

İsrail Başbakanı Lapid: Yeni hükümet bizzat aşırıcıların yöneteceği bir hükümet olacak
İsrail Başbakanı Lapid: Yeni hükümet bizzat aşırıcıların yöneteceği bir hükümet olacak
GİRİŞ 22.11.2022 00:59 GÜNCELLEME 22.11.2022 01:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İsrail'deki yeni kurulacak hükümet tekrar Binyamin Netanyahu'ya geçerken selefinden dikkat çeken açıklamalar geldi.

AŞIRICI POLİTİKALAR UYARISI

Seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümetle birlikte görevi devretmesi beklenen Lapid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Netanyahu’nun ittifak kurduğu dini ve aşırı sağcı partilerin yeni yönetimde yer almaları durumunda uygulayacakları politikalar konusunda uyarılarda bulundu.

Lapid, "Yeni hükümet henüz kurulmadı, ancak şimdiden kararları var: Yeşiva (Yahudi dini okulları) öğrencileri İsrail ordusundaki askerlerden daha fazla para alacak. (Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel) Smotrich, Şabat günü futbolu yasaklamak istiyor. Kamusal alanda kadın ve erkekleri birbirinden ayıracak bir yasa çıkarılacak." değerlendirmesini yaptı.

Likud Partisi lideri Netanyahu'nun hükümeti kurmasının ardından muhalefet liderliğini alacak olan Lapid, "İsrail bir Yahudi devletidir, Halaka (Yahudi şeriatı) devleti değil." ifadelerini kullandı.

Lapid, şöyle devam etti:

"Kadınlara nerede durmalarına izin verildiği ve nerede durmalarına izin verilmediği söylenmeyecek. Bu ülkeyi orduda görev yapan ve yapmayan, (dini gerekçelerle) çalışan ve çalışmayanlar olarak ayıramayacaklar.

Likud seçmenlerine sormak istiyorum: İstediğiniz bu muydu? Likud'a bunun için mi oy verdiniz? Askerlerden para alıp Yeşiva öğrencilerine vermeleri için mi? Bu hükümette azınlık olacaksınız. Ordu hizmetlilerinden bir azınlık, orta sınıftan bir azınlık, herkesi güzel bir şekilde karşılayan ılımlı bir Yahudi geleneğine inananlardan bir azınlık."

Başkan Erdoğan Netanyahu ile görüştü: İkili ilişkilerde yeni dönemBaşkan Erdoğan Netanyahu ile görüştü: İkili ilişkilerde yeni dönem

İsrail muhalefeti: Netanyahu'nun iktidarı ülkemiz için kara bir günİsrail muhalefeti: Netanyahu'nun iktidarı ülkemiz için kara bir gün

"AŞIRICILARIN YÖNETECEĞİ BİR HÜKÜMET OLACAK"

Likud’un öncülük ettiği sağ ittifakta yer alan ve aşırıcı-ırkçı politikalarıyla tanınan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partileri konusunda eleştiriler yönelten Lapid, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni hükümet aşırıcıların bulunduğu bir hükümet olmayacak; bizzat aşırıcıların yöneteceği bir hükümet olacak. Tam kontrol. Bizi, Amerikalılarla çelişen, kendimizle çelişen bir üçüncü dünya ülkesi olmaya götürecekler. Polisin ve Şin-Bet’in (İsrail İç İstihbarat Servisi) hedefindeki (Yahudi Gücü partisi lideri Itamar) Ben-Gvir, şimdi hem polisin hem de Şin-Bet’in yetkilisi olacak."

İsrail seçimleri aşırı sağcı bir hükümete işaret ediyor

Son yıllarda erken seçim ve koalisyon krizi sarmalına girilen İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerde eski Başbakan ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun başını çektiği sağ blok 120 sandalyeli Meclis'e 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı.

SAĞ BLOK: ŞAŞ, BİRLEŞİK TEVRAT YAHUDİLİĞİ, DİNİ SİYONİZM VE YAHUDİ GÜCÜ

Netanyahu’nun öncülüğündeki sağ blok, dini partilerden "Şas" ve "Birleşik Tevrat Yahudiliği" ile aşırı sağcı Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

73 yaşındaki Başbakan adayı Netanyahu, koalisyon kurmak için bu partilerle müzakereler yürütüyor.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    beterolsunlar
    Cevapla
  • Hakkı Söyler 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonunuz yakındır
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Biliyoruz sonunuzun yakın olduğunu. Bir daha size devlet mi asla. İngiltere' nin desteği ile devlet oldunuz ve bütün dünyanın başı belaya girdi. İngiltere 'de Protestan mezhebi oyununa geldi. Hristiyanlıkta Protestan mezhebi yoktur. Bu tamamen Yahudilerin sonradan çıkardığı inanç. Sırf İngiltere 'nin desteğini alabilmek, Osmanlı Türk devletini yıkmak için İsrail devleti kurmak için yaptılar. Gel görki dünya uyandı. Paralar bankalar ticaret saltanat çoktan Yahudilerin eline geçmiş. Ve şimdi kaleleri bir bir yıkılıyor. Dünyada en çok korku ile yaşan Millet Yahudiler, gidin görün yerinde.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gazi meclisin 23 Nisan videosu çok beğenildi! Geleceğe en güzel mirasımız, yavrularımız
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 27 saattir giderilemedi