İmzalar atıldı! Krizi bitirecek anlaşma! Türkiye'den ilk açıklama

Sudan'da siyasi krizi sonlandıracak “çerçeve anlaşma” imzalandı. Türkiye, Sudan'da "çerçeve anlaşma" imzalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

GİRİŞ 05.12.2022 18:00 GÜNCELLEME 05.12.2022 18:00
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Ordu yönetiminde bulunan, bir yılı aşkın süredir siyasi krizin yaşandığı Sudan'da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma", uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum’da imzalandı.

Başkent Hartum’daki Dostluk Kongre ve Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen törene Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti ile bazı siyasi gruplar, partiler, sendika ve meslek odaları ile bazı silahlı hareketlerin temsilcileri katıldı.

TÖRENDE TEMSİLCİLER HAZIR BULUNDU

Törende Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika'daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İngiltere'den oluşan dörtlü mekanizma ile Avrupa Birliği temsilcileri hazır bulundu.

Yeni anlaşmanın tüm detaylarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından anlaşmaya taraf olan ordu ile siyasi gruplar, sendikalar ve silahlı hareketlerin temsilcileri, siyasi çerçeve anlaşmasını imzaladı.

Anlaşma, yeni geçiş hükümetinin, ülkeyi özgür ve adil seçimlere götürecek sivil bir otoritenin kurulmasının temelini oluşturuyor.

Tarafların çerçeve anlaşmayı birkaç hafta içinde nihai anlaşmaya ve geçici anayasal düzenlemelere dönüştürmesi bekleniyor.



2019'DAN BU YANA İSTİKRARSIZLIK SÜRÜYOR

Sudan’da hayat pahalılığı kaynaklı kitlesel halk protestoları sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) ve ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019’da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

Parlamentodan, faal hükümetten ve başbakandan yoksun ülkede Sudan Avukatları Sendikası, 10 Eylül'de "2022 geçiş anayasası taslağı”nı yayımlamış, BM, AfB ve IGAD'dan oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma, asker ile siviller arasındaki çözümde bu taslağı esas almıştı.

Üçlü mekanizma, 10 Kasım'da Sudan'daki krizi çözmek için ordu ile siviller arasında "temel mutabakata" varıldığını duyurmuştu.

Ordu ile sivil gruplar arasında bölgesel ve uluslararası tarafların himayesinde yapılan uzun görüşmeler sonucu iki taraf, siyasi çerçeve anlaşma imzalanması konusunda mutabık kalmıştı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu anlaşmanın Sudan halkının beklentilerini karşılayacak ve tüm kesimleri kapsayacak şekilde hayata geçirilmesinin temenni edildiği belirtildi.

SUDAN'IN YANINDA YER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Çerçeve anlaşma imzalanmasından dolayı memnuniyet duyulduğu vurgulanan açıklamada, "Sudan’da barış, refah ve istikrarın tesisine önem atfediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi Sudan’ın ve Sudanlı kardeşlerimizin yanında yer almaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

Ordu yönetiminde bulunan, bir yılı aşkın süredir siyasi krizin yaşandığı Sudan'da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma", uluslararası ve bölgesel katılımla bugün başkent Hartum’da imzalanmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sudan’ından dolandırmışlar başaranlar ls birlikde
    Cevapla
  • DERSAADET 1 yıl önce Şikayet Et
    cenabı hak herkeze yetecek kadar rızkı taahüd ediyor. gelişmiş ülkedeki yamyamlar ta gasb ediyor yada çalıyor silah zoruyla.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    neden hep müslüman ülkelerde kargaşa kaos terör var. neden fransada almanyada ingilterede yok.. birazcık düşünün yaaaa.
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Beynin o kadar calisiyor fransa da almanyada insalar genel olarak ekonomik kriz yok insanlar rahat geciniyor afrikada insanlar acliktan oluyor gecinemiyor
    Cevapla
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    amerika,ingiltere,fransa,israil gibi devletlerinin olduğu bir işten hiç hayır gelmez önce milleti bölerler sonra ise kendiliğinden devlet bölünmüş olur..........
    Cevapla
  • Yalan Haber 1 yıl önce Şikayet Et
    Hebere bakılırsa anlaşma Türkiye'nin aracılığıyla imzalanmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...
İsrail'in savaş kararı sonrası ABD'den jet hızında açıklama: Dahil değiliz!