Fransa sonrası Afrika'da yeni dönem... 15 ülke güçlerini birleştiriyor

Fransa'nın 2014'ten bu yana devam ettirdiği Barkhane Operasyonu'nu sonlandırıp gücünün çoğunu çekmesinin ardından ECOWAS üyesi 15 ülke bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştı.

Fransa sonrası Afrika'da yeni dönem... 15 ülke güçlerini birleştiriyor
Fransa sonrası Afrika'da yeni dönem... 15 ülke güçlerini birleştiriyor
GİRİŞ 05.12.2022 21:27 GÜNCELLEME 05.12.2022 21:27
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) liderleri, bölgede isyancılara karşı ve darbe durumunda müdahale edecek bölgesel güç oluşturacak.

ECOWAS Komisyon Başkanı Omar Alieu Touray, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen 62'nci ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fransa'dan sonra İngiltere de Mali'deki askerlerini çekiyorFransa'dan sonra İngiltere de Mali'deki askerlerini çekiyor

9 yıllık işgal sona erdi: Fransa ordusu, Mali'yi tamamen terk etti9 yıllık işgal sona erdi: Fransa ordusu, Mali'yi tamamen terk etti

Touray, ECOWAS liderlerinin bölgelerinde kendi güvenliğini sağlamak için harekete geçme kararı aldığını belirtti.

Liderlerin bölgede isyancılara karşı ve darbe durumunda müdahale edecek bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştığı bilgisini paylaşan Touray, "İster güvenlik ister terör alanında olsun, ihtiyaç halinde müdahale edecek ve üye ülkelerde anayasal düzeni yeniden tesis edecek bölgesel güç oluşturmaya kararlıyız." dedi.

Touray, gücün oluşturulmasına ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken, bölgenin savunma şeflerinin nasıl çalışacağını belirlemek üzere Ocak 2023'te toplanacaklarını ifade etti.

Batı Afrika ülkeleri, son zamanlarda güvenlik sorunlarıyla boğuşurken, Mali, Gine ve Burkina Faso son 2 yılda askeri darbelerle sarsıldı.

Bölgelerdeki isyancılara karşı mücadele eden ulusal ordular, Birleşmiş Milletler (BM), Fransa ve Rusya gibi dış aktörlerle işbirliği yapıyor.

Afrika'da güç kaybeden Fransa yeni emeller peşindeAfrika'da güç kaybeden Fransa yeni emeller peşinde

Eski Genelkurmay Başkanı'ndan çarpıcı itiraf: Türkiye gücünü artırdıEski Genelkurmay Başkanı'ndan çarpıcı itiraf: Türkiye gücünü artırdı

Afrika'da güç savaşları... Kimliği belirsiz bir uçak Wagner üssünü bombaladıAfrika'da güç savaşları... Kimliği belirsiz bir uçak Wagner üssünü bombaladı

BATI AFRİKA DEVLETLERİ EKONOMİK TOPLULUĞU (ECOWAS) ÜLKELERİ

Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Yeşil Burun Adaları (Cape Verde)

Türkiye’nin Üyelik Durumu

Ülkemiz, Abuja Büyükelçiliğimiz kanalıyla Mayıs 2005’ten bu yana Örgüt’e gözlemci statüsünde akreditedir.

ECOWAS

ECOWAS'IN TARİHİ

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Afrika kıtasının batısında yer alan 15 devlet tarafından, 28 Mayıs 1975 tarihinde Nijerya’nın Lagos şehrinde kurulmuştur. Daha sonra Yeşil Burun Adaları 1996’da üye olurken, Moritanya 2000 yılında üyelikten ayrılmıştır. Örgüt’ün hâlihazırda 15 üyesi bulunmaktadır.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 38
  • Kara Kedi 1 yıl önce Şikayet Et
    Afrikalı KARDEŞLERİMİZ Ekmeğine KAN Doğrayanları DOĞRAMALI
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Fırsat elinize geçmiş birleşin tüm afrika kendi kendinize savaşmayın sönürgeci başta franasa igiltere abd tamamının ellerindeki mal ve paralarınada el koyun kendilerinde tarlalarda köle yapın ölünceye kadar çalıştırin sömürülen afrika kendine gelsin sömürge zihniyeti turistik gezi içinbile gelmeyi düşünsün Türkiye destegi size yeter artar
    Cevapla
  • Muhtar 1 yıl önce Şikayet Et
    Başkan Erdoğanın üstün diplomasi çabaları sonuç veriyor. Bu afrika ülkeleri yıllardır birbirleriyle savaşıp durdular. Fakat başkanımız bu ülkeleri 5 kez ülkemizde buluşturdu, gerçekleri anlattı. Şimdi aralarındaki ihtilaflar savaş ile değil diplomasi ile çözüme kavuşturuluyor. Sömürge ülkeleri çekiliyor, Türkiye yüzyılı sadece Türkiye'yi değil dünyayı değiştiriyor. Afrika, kafkaslar, Güney Amerika, Ortadoğu ve diğer kıtalar heryerde Türkün ayak izleri dahada görünür duruma geliyor.
    Cevapla
  • Haso 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakinda paralari da degistirdimi fransa iflas
    Cevapla
  • Osmanli 1 yıl önce Şikayet Et
    Silah muhimat vermeliyiz Afrika'ya eğitilmeli okullar camiler yollar alt yapı herşeyde silah muhimat asker eğitiminde olmalı Türk askeri üst kurmalı oralara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?