İki ülkeden Türkiye'yi saf dışı bırakma planı: Masaya oturdular!

Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlaması Avrupa enerji piyasalarında da hareketliliğe yol açarken Yunanistan ve Bulgaristan'dan Türkiye'ye karşı bir hamle geldi.

GİRİŞ 07.12.2022 01:24 GÜNCELLEME 07.12.2022 09:04
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Yunanistan ve Bulgaristan boğazlara alternatif doğal gaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturdu. İki komşu boğazlardan geçiş ücretinin artmasını bahane ederek Dedeağaç ve Karadeniz'deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattı için görüşmeye başladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) dün itibarıyla uygulamaya konan Rus petrolüne tavan fiyat sınırlaması ve Boğazlarda transit geçiş ücretlerinin artması, Türkiye'yle bir süredir gerilim yaşayan Yunanistan'ı harekete geçirdi. Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun haberine göre, Yunanistan ve Bulgaristan daha önce rafa kaldırılan Boğazlara alternatif doğal gaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturdu.

GÖRÜŞMELERE BAŞLADILAR

Görüşmelerle ilgili Al Jazeera'ye konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Roman Hristov, Ege Denizi'ndeki Dedeağaç ve Karadeniz'deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattının Romanya'ya kadar uzatılabileceğini söyledi. Rus petrolüne yönelik yaptırımlardan iki yıl muaf olduklarını, ancak sonrasında Boğazlardan geçiş ücretinin artması nedeniyle sorunlarla karşılaşacaklarını belirten Bulgar bakan, bu nedenle Burgas-Dedeağaç boru hattı planıyla ilgili görüşmelere yeniden başladıklarını söyledi. Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas da plana destek verdiklerini açıkladı.

PETROL SEVKİYATINDA AKSAMALAR BEKLENİYOR

İngiliz Financial Times gazetesi, Batı'nın Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlaması nedeniyle son günlerde Karadeniz'den gelen Rus petrol tankerlerinin Boğazlarda yığıldığını, Ankara'nın tüm gemilerden yeni "sigorta garantisi" istediğini aktarmıştı. AB'nin hayata geçirdiği yeni yaptırımın gemi yoluyla petrol sevkiyatında daha büyük büyük aksamalara yol açması bekleniyor.

ABD'NİN İTİRAZLARIYLA RAFA KALKMIŞTI

Burgas-Dedeağaç boru hattı planı ilk olarak 1993'te gündeme gelmiş, iki ülke 2007'de Rusya'yla anlaşma imzalamıştı. Ancak plan, Bulgaristan'ın çevreyle ilgili endişeleri ve ABD'nin Rus enerjisine bağımlılıkla ilgili itirazları sonucu 2010'da rafa kaldırılmıştı.

"TÜRK-YUNAN REKABETİ SAVAŞLA ARTTI"

Al Jazeera'ye konuşan Yunan petrol sektörü uzmanı Mike Myrianthis, Boğazlardan geçişlerde ciddi gecikmeler olduğunu ve boru hattı planının iyi bir çözüm olduğunu ifade etti. Haberde, Türkiye'nin ekimde İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerine yönelik ücreti beş kat arttırdığı da belirtildi.

Al Jazeera, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye ve Yunanistan arasındaki jeopolitik rekabeti artırdığı yorumunu da yaptı. Daha önce de ABD'nin Yunanistan'daki Dedeağaç Limanı'nı Boğazlara alternatif olarak gördüğü, bölgedeki NATO ülkelerine askeri sevkiyat için limanı aktif olarak kullanmaya başladığı haberleri basına yansımıştı.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 52
  • Aydemir. 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan ve Bulgaristan-Rusyaya ambargo koydu Putin bunlari ince düsünür sanirim.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskilerden yapılan diplomatik ve jeopolitik hatalar , günümüzde Doğu Akdeniz Sorunu diye hortladı . Rusya ile bir olup , Trans Adriyatik hattının , Yunanistan üzerinden döşenmesine karşı çıksaydık , İllaki Bulgaristan - Makedonya - Arnavutluk - İtalya olacak diye diretseydik , Yunanistan East Med inşa edilsin diye mızmızlanıp sorun çıkartmayacaktı .
    Cevapla
  • usta 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimin dogalgazıni petrolünu avrupaya taşıyacaklar, Rusyayla anlaşirlarsa TÜRKİYE VE TÜRK DÜNYASINI SAVAŞA DAVETTİR.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya - Ukrayna savaşı bir yerde ateşkes ile bitecektir . Yunanistan konjonktürü kendi lehine çevirecek hamleyi yapıyor . Rusya olsun olmasın , TANAP devamı , Bulgaristan geçişinde , İsrail'le anlaşıp , her şekilde gaz rotasını kendisine çevirecektir . Doğu Akdeniz Enerji konsorsiyumu kurulup , İsrail'le el sıkışırsa ticari yönden bir maniası yoktur . İster LNG tankeri ile Dedeağaçtan satar , İster TANAP - Trans Adriyatik boru hattı ile Avrupaya ulaştırır . İsterse Girit - Mora - Trans Adriyatik boru hattı ile ticaretini yapar , gelirini alır .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan , Bulgaristan'ı ayartarak , Türkiye - Bulgaristan - AB doğalgaz hattının önünü kesmeyi amaçlıyor . Burgas - Dedeağaç boru hattına asla müsade etmemeliyiz . Yunanistan , TANAP 2 den sevkedilecek yüksek volümlü gazı , Dedeağaç LNG terminaline çekmeyi amaçlıyor olabilir . Ayrıca , Romanya ve Bulgaristan'ın Karadeniz doğalgazını da Dedeağaç'a çekmek için sinsi planı olabilir .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bulgaristan da Yunanistan gibi kaşınmaya başladı.
    Cevapla
  • IIçMehmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde bulgur pilavı çıktı karşımıza....neyse gerekirse hepsini afiyetle birlikte yeriz gardaşlaaaarr..!!
    Cevapla
  • Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakma be kardeş yanlışlıkla şikayet et bölümüne bastım. Yorumun güzel.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Niyeti belli , ABD ve AB'den fon desteği alıp , Dedeağaç'a dev LNG terminali kurmak , Kuvvetle muhtemelen AB projesi ve fon desteğiyle Trans Adriyatik 2'yi inşa ederek , Türkiye'yi tamamen devre dışı bırakmayı planlıyor .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Her kaşınan'ı kaşımaya kalksak bunun sonu nereye varır . Bulgaristan'ı , Türkiye tarafına çekmeliyiz . Burgas - Dedeağaç boru hattı inşa edilmemelidir . Zaten bu hattın iki ucu liman , LNG tanker taşıması ile bir yere varmaz . Direk Bulgaristan - AB boru hattı ile daha yüksek volümlü gaz taşınabilecektir . Bulgaristan'ı ikna etmeliyiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TRT spikerinden İsrail protestosu!
Son Dakika: İzmir faciasında sıcak gelişme!