İngilizler İslam'a koşuyor! 10 yılda yüzde 57 artış

Birleşik Krallık'ta yapılan nüfus sayımına göre Müslümanların sayısı 10 yıl öncesine göre %57 arttı. Kuzey İrlanda'da "Dinim İslam" diyenlerin sayısı ise 2011 yılından bu yana %183 oranında artış gösterdi.

GİRİŞ 11.12.2022 20:41 GÜNCELLEME 12.12.2022 10:13
Bu Habere 122 Yorum Yapılmış

Haber 7 / Özel

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın oluşturduğu Birleşik Krallık'ta Hristiyanlık azalırken Müslümanların sayısı günden güne artıyor.

59.6 milyonluk nüfusa sahip Birleşik Krallık'ta (Britanya) gerçekleştirilen din ve etnik araştırması yayımlandı. "Census 2021" ismi verilen sayımda İngiltere ve Galler’de Müslüman sayılarına ilişkin ilk analizler kamuoyu ile paylaşıldı. Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) 2021 yılına ilişkin sayım sonuçlarına İslam dini damga vurdu.

"DİNİM İSLAM" DİYENLERİN SAYISI YARI YARIYA ARTTI

Çarpıcı verilerin yer aldığı Census 2021 sayımında, İngiltere ve Galler'de 2011 yılından bu yana Müslüman nüfusun %57.2 oranında artış gösterdiği belirlendi.

ONS Census 2021 sayımına göre İngiltere ve Galler'deki Müslüman nüfus 3,87 milyon oldu. 2011 yılındaki sayımda İslam'a inananların sayısı 2,71 milyondu. Sayıma göre 10 yılda Müslümanların sayısı 1,16 milyon artış gösterdi.

15 KİŞİDEN 1'İ MÜ'MİN

Her iki ülkenin toplam nüfüs artışının %33'ünü Müslümanların oluşturduğu bildirildi. 2011'de nüfusun %4,8'i İslam dinine mensup vatandaşlar olurken, 2021'de bu oran %6,5'e yükselmiş durumda.

HRİSTİYANLIK ERİYOR: İNGİLTERE VE GALLER'DE ARTIK AZINLIK DİNİ

Britanya'daki Hristiyan nüfus ise hızla gerileme trendinde.

ONS Census 2021 verilerine göre, 10 sene önce Britanya'daki Hristiyanların sayısı 33,3 milyondu. Son sayımda ise dini inanışının Hristiyanlık olduğunu söyleyenler 27.5 milyona düştü. Hristiyanlar 2011'de nüfusun %59.3'e tekabül ederken, 2021'de %46.2'ye geriledi.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin nüfus sayımına göre inançsızların oranı %37.2 olarak ölçüldü.

ATEİZM DE ARTIŞTA

Britanya Müslüman Konseyi (Muslim Council of Britain - MCB) Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Ufuk Seçgin, nüfus sayımı sonuçları hakkında şu ifadelerde bulundu:

"Verilere daha geniş bir bakışla, 'Din yok' veya ‘Dinsiz’ diye yanıt verenlerin sayısındaki artış, çok önem arz etmekte. 2011'de yüzde 25'ten 2021'de yüzde 37'ye... Bu trendi zaten son 50 yıldır gözlemlemekteyiz. Ancak son açıklanan verilerle birlikte bu ateizme trendinde son 10 yılda çok hızlı bir artış olduğunu görebiliyoruz. Dinsiz olduğunu belirten grup 8.5 milyonluk artışla 22.2 milyona yükseldi ve bu İngiltere ve Galler nüfusunun üçte birinden fazlasını temsil etmekte. Aynı zamanda 1.2 milyon artışla, yaklaşık 4 milyon nüfusu ile İslam, Hristiyan olmayan en büyük inanç grubu olmaya devam ediyor. Nüfusun yüzde 6,5’i kendisini Müslüman olarak tanımlamakta. Hristiyanlıkta gözlemlediğimiz düşüş ile dinsiz grup arasındaki hızlı artış birebirlerinle örtüşmekte. İngiltere ve Galler'in değişen dini yapısına katkıda bulunabilecek, farklı yaşlanma, doğurganlık, ölüm ve göç kalıpları gibi birçok faktör vardır. Değişiklikler, nüfus sayımları arasında bireylerin din sorusunu yanıtlamak için seçtikleri yoldaki farklılıklardan da kaynaklanmakta ve işte burada en büyük etken ‘Hristiyan’ grubundan ‘Din Yok’ grubuna geçiş yapan kitle olduğu aşikârdır."

İRLANDA'DA İSLAM'IN YÜKSELİŞİ İKİYE KATLANDI

Kuzey İrlanda'da 10 yılda Müslümanların sayısının artış oranı ise %183 olarak kayıtlara geçti. Kuzey İrlanda İstatistik Araştırma Ajansı'na göre 2011'deki 3 bin 832 Müslüman nüfus, 2021’de 10 bin 870’e arttı.

İskoçya'nın nüfus sayımından elde edilen veriler ise henüz açıklanmadı. 2011'de İskoçya'daki Müslüman nüfus 76 bin 737 olarak kayıtlara geçmişti.

Birleşik Krallık'ta Müslüman nüfusun artmasında göçmenlerin de büyük payı var.

NÜFUSU YAŞLANAN İNGİLTERE'NİN İŞ GÜCÜNE MÜSLÜMANLARIN GENÇ NÜFUSU KATKI SAĞLIYOR

En son nüfus sayımı verileri hakkında yorum yapan MCB Genel Başkanı Zara Mohammed şunları söyledi:

“Ulusumuz giderek yaşlanan bir nüfusa sahipken, genç bir Müslüman nüfusun iş gücüne katkısı stratejik bir ulusal varlık olmaya devam ediyor. Son on yılda, inancımıza ve toplumdaki yerimize güvenen, ulusumuzun ekonomik iyileşmesine ve canlılığına son derece katkıda bulunan daha fazla ikinci ve üçüncü nesil Müslüman görüldü. Tabii ki, özellikle birçok Müslüman topluluğun orantısız bir şekilde yoksunluktan etkilendiği endişe alanları var. Bu, özellikle fırsatlara erişim ve kapsayıcılık konusundaki endişeler göz önüne alındığında endişe vericidir. Politika yapıcıların artık bu endişeleri ele alması gerekiyor, topluluklar zayıf sosyal hareketlilik döngülerinde kalmaya devam edemez. Gençler, kendilerine sunulan en iyi fırsatlara sahip değillerse parlak bir geleceğe sahip olamazlar. Bu ilk rakamlar bize şimdi anlamlı bir değişiklik yapma ve herkes için daha iyi bir Britanya yaratma fırsatı veriyor.”

İNGİLTERE VE GALLER'DE EN ÇOK KONUŞULAN DİLLER

Seçgin, konuşulan dillerin verilerini de paylaşarak şunları söyledi:

"Ana dili olarak İngilizce veya Galce konuşan insanların oranı son 10 yılda yüzde 92,3'ten yüzde 91,1'e çok az bir düşüş gösterdi. Ancak Lehçe en yaygın ikinci ana dil olmaya devam ederken, son on yılda birçok başka değişiklik oldu. En dikkat çekici olanı, on yıl önce 68.000 olan anadili Romence olan insanların sayısıydı ve şimdi 472.000 kişi konuşuyor. Portekizce, İspanyolca ve İtalyanca konuşanların hepsi nüfuslarının arttığını gördü. Ancak Punjabi, Urduca, Bengalce ve Arapça, bu yıl en çok konuşulan diğer 10 dil arasında kalan Fransızca gibi düşüşte. ONS bilgilerine göre Türkçe 113.000 kişi tarafından ana dil olarak konuşulmakta ve böylece İngiltere’de 17’nci en çok konuşulan dildir."

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 122
  • Nick 3 hafta önce Şikayet Et
    İslam yayılmıyor. Sadece göçmen sayısı artıyor ne yazık ki. İngiltere bu işin önüne geçmeli. Fazla merhamet vatana ihanettir.
    Cevapla
  • LondonEye 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah. İngilterede yaşayan Pakistanlı kardeşlerimizin çabasını ve örnek yaşayışlarını yabana atmamak lazım.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu göçmendir. Haberin detayını okumadım ama anglo sakson olup İslama dönenlerin istatistiği önemli olandır.
    Cevapla
  • Ülkem 1 yıl önce Şikayet Et
    bide içimizdeki sözde Müslüman geçinen müslümanlar gerçek müslümanlıgı yaşasalar bozuk itikatlarını bi düzeltseler özelikle bazı cemaat lerin ve bazı vakıfların başındaki hoca dedigimiz bazı kişiler itikatlarını ve bi düzelse avrupa ferş ferş İslama görecek inşallah.
    Cevapla
  • Ülkem 1 yıl önce Şikayet Et
    elhamdülillah elhamdülillah elhamdülillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!
KDV hilesiyle büyük soygun