Türkiye-Rusya iş birliği ABD'yi endişelendirdi! "Tarihi iki düşman bunu nasıl başardı"

ABD merkezli Gatestone Enstitüsü tarihsel olarak birbirlerinden nefret eden Türkiye ve Rusya'nın şimdi nasıl hem stratejik, hem politik olarak iyi ilişki yürüttüğünü analiz etti.

Türkiye-Rusya iş birliği ABD'yi endişelendirdi! "Tarihi iki düşman bunu nasıl başardı"
Türkiye-Rusya iş birliği ABD'yi endişelendirdi! "Tarihi iki düşman bunu nasıl başardı"
GİRİŞ 12.12.2022 14:27 GÜNCELLEME 12.12.2022 16:05
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

ABD merkezli Gatestone Enstitüsü Burak Bekdil imzalı "Rusya-Türki̇ye bağları Batı’ya zarar verecek" başlıklı bir analize yer verdi.

TARİHSEL OLARAK DÜŞMANLAR

İşte analizden öne çıka ifadeler;

Eğer başka ülkelerin cumhurbaşkanları olarak tanışmış olsalardı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin muhtemelen birbirlerinden nefret edeceklerdi. Tarihsel olarak, Türk İslamcılar, hem Çarlık Rusya’sından hem de Sovyet Rusya’dan nefret etmişlerdir. Aynı şekilde Ruslar da hiçbir zaman Türk delisi değildi. Ancak bugün, bir ayağı NATO’da olan Erdoğan, daha önce hiç görülmemiş bir Rus yanlısı eğilim sergiliyor. Bu sözde evliliğin sırrı nedir?

Türkiye, Ukrayna konusunda Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı reddederek Putin’e bir cankurtaran simidi attı. Türkiye’nin gökyüzü Rus havayollarına, kapıları yüzbinlerce Rus’a ve onların parasına açık. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı artıyor. Yalnızca Temmuz ayında, Rusya’ya yapılan ihracat yıllık yüzde 75 gibi baş döndürücü bir hızla arttı. Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olan Rusya devletine ait Rosatom’un Türkiye’deki alt kuruluşuna yaklaşık 5 milyar dolar transfer ettiği, bu tür bir transferin ilk kez gerçekleştiği söylendi. Erdoğan’ın Haziran 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde ülkenin kötü durumdaki ekonomisini desteklemek için yabancı paraya ihtiyacı olduğu bir zamanda, Rus parası Türkiye’nin döviz rezervlerinde büyüyen açığı kapatmaya yardımcı oldu.

Carnegie Europe’nin kıdemli üyesi ve AB’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini şunları yazdı: Kremlin’in politikası son derece pragmatik: Ankara’nın siyasi dedikodularındaki şakalar, Putin’i “Erdoğan’ın partisinin Moskova il başkanı” olarak tanımlıyor. Hangi göstergeye bakılırsa bakılsın Putin, Erdoğan’ın iktidarda kalmasını istiyor. Putin Türkiye’nin herhangi bir yeni lideriyle kumar oynamamayı tercih eder. Bu anlaşılabilir. Erdoğan’ın potansiyel rakipleri, Türkiye’nin Batı ile güçlü bağlarını yeniden tesis etme sözü verdiler.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNDE 2 TEMEL AYAK

Erdoğan-Putin bağının iki temel ayağı var. Biri pragmatizm: Hem stratejik, hem politik hem de ekonomik olarak birbirlerinden fayda sağlıyorlar. Diğeri ideolojik: İkisi de Batı medeniyetinden nefret ediyor.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 19
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika hırsızdır. Maddi zorluk çeken Afkanistanın dahi parasını vermiyor. Bizide dolandırdılar
    Cevapla
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Amrka sadece tasmasını elinde tuttuklarını somurduklerini sever ...
    Cevapla
  • Akıncı 1 yıl önce Şikayet Et
    Acaba her pisliğin altından siz çıkıyorsunuz ondan olmasın.Emperyalist diyince hemen siz anlaşılıyorsunuz niy ki.
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan ADAM larla görüşür hainler le degil
    Cevapla
  • sinemyıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    putini seviyorum .Amerika güvenilmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kapıda vize uygulamasında yeni gelişme! İşte eklenen yeni adalar...
Suudilerden Türk şirkete 'çılgın' teklif! İspanyol, İtalyan ve Çinlileri geride bıraktı