Suriye'de deşifre edilerek idam edilen Mossad ajanı Eli Cohen'in son mesajı ortaya çıktı

1965 yılında Suriye’de yakalanarak idam edilen casus Eli Cohen'in son mesajı, Mossad Başkanı David Barnea tarafından paylaşıldı. Cohen’i "en etkili ajanlarımızdan biriydi" diye tarif eden Barnea, casusun yakalanma sebebini de açıkladı.

Suriye'de deşifre edilerek idam edilen Mossad ajanı Eli Cohen'in son mesajı ortaya çıktı
Suriye'de deşifre edilerek idam edilen Mossad ajanı Eli Cohen'in son mesajı ortaya çıktı
GİRİŞ 12.12.2022 21:21 GÜNCELLEME 12.12.2022 21:21
Bu Habere 119 Yorum Yapılmış

Kuruluşundan bu yana Dünyaya terör ve kaos ithal eden İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın öldürülen ajanı hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı Mossad Başkanı David Barnea, 18 Mayıs 1965'te Suriye’de yakalanarak idam edilen Mossad ajanı Eli Cohen'in anısına Herzliya'da kurulan Eli Cohen Müzesi'nin açılışında açıklamalarda bulundu.

MOSSAD BAŞKANI: EN İYİ AJANLARIMIZDAN BİRİYDİ

David Barnea, "Eli Cohen en iyi ajanlarımızdan biriydi. Tarihin derinliklerinden bile olsa bizi etkilemeye, savaşma ruhu, cesaret ve bağlılık aşılamaya devam ediyor. O sadece bugünün ajanlarına değil, tüm Mossad'a ilham kaynağı" sözlerini kaydetti.

CASUS COHEN'İN YAKALANMA SEBEBİ

Suriyeli üst düzey askeri yetkililerle yakın ilişkiler geliştirerek Golan Tepeleri'ndeki askeri faaliyetlere ve devletin karar mekanizmasına ilişkin topladığı bilgileri İsrail'e aktaran Cohen sonunda yakayı ele verdi.

Cohen'in yakalanma nedenine de değinen Barnea, Cohen’in fazla mesaj göndermesi ya da merkezin sürekli bilgi istemesinden dolayı yakalanmadığını belirterek, Cohen’in mesajlarının düşman tarafından takip edilerek yerinin tespit edilmesi sonucu yakalandığını söyledi.

İŞTE İSTİHBARATÇININ SON MESAJI

Barnea, yaklaşık 60 yıl sonra Cohen’in İsrailli yetkililere yazdığı son mesaj olan 19 Şubat 1965 tarihli telgrafı da açıklayarak, Cohen'in İsrailli yetkililere, "Dün akşam Suriye Devlet Başkanı Emin el-Hafız'ın da bulunduğu Genelkurmay toplantısına katıldığı" haberini verdiği kaydedildi. Söz konusu telgrafı müzeye bağışlayacaklarını aktaran Barnea, Suriye'de idam edilen Cohen'in İsrail'e getirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

SURİYE'DE KULLANDIĞI TAKMA ADI: KEMAL

Dünyanın en ünlü casusları arasında gösterilen Eli Cohen, Kemal Emin Sabit takma adıyla 1962-1965 yılları arasında Suriye'nin başkenti Şam'da görev yapmıştı. Suriye’de üst düzey isimlerle yakın ilişkiler kurmayı başaran Cohen, Suriye hakkında önemli bilgileri İsrail'e aktarmıştı. Cohen, yakalanmasının ardından 18 Mayıs 1965'te idam edilmişti.

NETFLIX DİZİSİNİ BİLE YAPTI

Küresel internet televizyon ağı Netflix'in 2019 yapımı "The Spy" (Casus) dizisine konu olan Cohen'in hayatı, popüler kültürde de yer edinmişti.

KAYNAK: HABER7, AA, İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 119
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun o zamanki suriye istihbaratına bu yahudiyi yakalayıp idam ettiği için.
    Cevapla
  • antep2701 1 yıl önce Şikayet Et
    ajan Yahudi köpeği, bu dünya da it gibi asılman,sana yetmez.. Asıl kabir azabını ve arkasından Cehennem zebanisini bekle..
    Cevapla
  • Sabir 1 yıl önce Şikayet Et
    Idam edildigine göre iyi casus deyilmis.
    Cevapla
  • Leylek 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bütun ajanlarinizi n sonunu boyle yapsin insaAllah. Insanlarin en buyuk düsmani isgalci bebek katili seytan israil Allah sizide en tez zamanda yok etsin Aminnnn
    Cevapla
  • hayri şimşek 1 yıl önce Şikayet Et
    7 li masaya dikkat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi