Türkiye'den Taliban'ın aldığı karara tepki

Taliban yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimine ara verilmesini istedi. Türk Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanı sıra, BM'den de Taliban'ın yasak kararına tepki geldi.

GİRİŞ 21.12.2022 09:12 GÜNCELLEME 22.12.2022 11:19
Bu Habere 295 Yorum Yapılmış

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kızların eğitimiyle ilgili talimat gönderildi.

Talimatta, Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığı bildirildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU VE BAKANLIK'TAN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Afganistan'da yükseköğretimde de kız öğrencilere getirilen eğitim yasağını üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz. Eğitim, tüm bireylerin fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanması ve mahrum bırakılmaması gereken temel bir insan hakkıdır. Afganistan'da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır. Bu çerçevede, bahsekonu kararın gözden geçirilmesi ve gerekli adımların biran evvel atılması beklentimizi ifade ediyoruz" denildi. 

Taliban, kadınların üniversitede eğitim görmesini yasakladıTaliban, kadınların üniversitede eğitim görmesini yasakladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Taliban'a kapsayıcı olun. Kadın hakları, kız çocuklarının eğitimi konusunda düşüncelerimizi de kendileriyle paylaştık. Bu yasak İslami de insani de değil. Dolayısıyla böyle bir yasağı biz reddediyoruz. Doğru bulmuyoruz. İnşallah bir an önce bu kararlarından vazgeçerler. Biz, Türkiye olarak Afgan kardeşlerimize de eğitim, burs vermeye devam edeceğiz. Türkiye'de de çok sayıda Afgan kızımız eğitim görüyor" ifadelerini kullandı.

KALIN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Taliban yönetiminin aldığı yasak kararına tepki gösterdi.

Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Taliban yönetimi Afganistan'da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam'ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" dedi.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yazılı açıklamasında, bu uygulamanın Afganistan'daki kadın haklarına vurulmuş kaba bir darbe olduğunu belirterek kararın, "tüm ülke için üzücü bir gerileme" teşkil ettiği vurgusunu yaptı.

Kadınların sosyal hayattan sistematik bir şekilde dışlanmasının dünyadaki yenilik ve gelişmelere ters düştüğünü kaydeden Türk, çok sayıda doktor, öğretmen ve hukukçu adayı olabilecek kadınların emeğinin ziyan edildiğinin altını çizdi.

Türk, "Kadınların orta ve yüksek eğitime katılımını askıya almak, Afganistan'ın uluslararası hukuka karşı sorumluluklarının açık ihlalidir" ifadesini kullandı.

Taliban yetkililerine bu karardan dönme çağrısında bulunan Türk, "Kadınların eğitime her seviyede ve ayrımcılığa uğramadan erişimi, temel ve sorgulanamaz bir haktır" ifadesine yer verdi.

İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSE KADEMESİNDE DE YASAKLANMIŞTI

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan'da yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti.

Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu.

Kızların ilk, orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti.

Taliban yetkilileri, kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 295
  • Ezgi 1 yıl önce Şikayet Et
    İslamileştir eğitimi erkek ve kız öğrencilere ayrı eğitim ver bunu anladık. Öyle olmalı zaten. Ama kız ve erkek öğrenciler okula farklı günlerde gitmesine rağmen neden kızlara yasakladın? Nr gibi bir haremlik var ? Bu mu islam ? Hz Aişe ilim ogrenmedi mi ? Sonra da neden bizden kaçıyorlar, ya neden öcü gibi davranıyorsunuz arkadaş!!
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar eğitimde ıslahat yaptıkları için bir süreliğine ara veriyoruz diyorlar.
    Cevapla
  • Mazlum 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de peygamber efendimize hakaret eden lere bir şey yok ancak peygamberin yolunda gidenlere hakaret edebiliyorlar
    Cevapla
  • Fikret 1 yıl önce Şikayet Et
    Ion Mihai Pacepa Sovjet ideolojinin komunist- marksist dezenformasyon kampanyasının bütün dünyada dinde dezenformasyon-batı- anti kapitalist ideoloji ve anti-semitizm dinler arasında kavga nifak tohumlarını nasıl ektiklerine anlatıyor! Birde sahte papaz ve imam din adamları yetiştirip dinlerin içine yalan yanlış bilgi yaydıklarını anlatıyor Google ile (Ion Mihai pacepa disinformation) arayın ve bilgilenin! Bunda yüz yıl önce fanatik din bağnazları aman ticaret yapmayın yanlış tartarsınız günah olur aman değirmencilik fırıncılık yapmayan un çiğnersiniz derlermiş! Bunlarda kızlarıma okutmayın cahil bilgisiz kalsınlar diyorlar! birde dine innancı alet edip kulanıyorlar!
    Cevapla
  • nail 1 yıl önce Şikayet Et
    doğrusunu yapıyorlar biz de laiklik var onlarda şeriat tartışmaya gerek yok islam çağa göre düzeltilemez
    Cevapla
  • Kaliteİstiyoruz 1 yıl önce Şikayet Et
    peygamberin kadınların eğitimini yasaklamış mı çağa göreymiş, erkekler görünmeyen burkalı kadınlardan bile azabilir diye kadınlar yeryüzünden silinmeli mi din bu mudur senin islamla ne alakan var hristiyan ortaçağ kaçkını
    Cevapla
  • medrese aşığı 1 yıl önce Şikayet Et
    islamın ruhu ne demek...yeni yeni icatlar çıkıyor. şeriata göre kız erkek karışık okunmaz.
    Cevapla
  • Ruhsuz 1 yıl önce Şikayet Et
    şeriatı bilseniz azıcık. kadın erkeğin başbaşa kalması haramdır, tesettürlü kadının hele de burkalı görünmeyen bir kadının kalabalık içinde bulunması haram değil sizin abatrınız, o zaman erkek terketsin okulu, size hak, kadınna değil, kadına eve hapsedilmeli, elinizin altında gün yüzü görmemiş köle olmalı. Sen ne anlarsın ruhtan, kendinize hakim olamıyorsunz, görünmeyen kadından kalabalık içinde kontrolunuzu kaybedip bir şey mi olacak, ne bu abartı
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Okuma o zaman. Ama islam adına da konuşma, şimdi sana laf söylerim, islamın arkasına saklanıp, islama saldırıyorlar diye hoplarsın. Köle azad etmek sevapmış kölelikde geri gelsin mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uğurcan Çakır ve Markus Gisdol arasında gerginlik
İsrailli yetkiliden akılalmaz sözler! Fırsat verilse Harvard'ı bombalayacak