Twitter ifşaatları devam ediyor: Pentagon hesaplarına Twitter koruması

Twitter Dosyaları'nın 8. Bölümünde, Twitter'ın ABD ordusunun talebiyle Orta Doğu'daki psikolojik harp operasyonları hesaplarına koruma sağladığı ifşa edildi.

Twitter ifşaatları devam ediyor: Pentagon hesaplarına Twitter koruması
Twitter ifşaatları devam ediyor: Pentagon hesaplarına Twitter koruması
GİRİŞ 21.12.2022 11:12 GÜNCELLEME 21.12.2022 11:13

Twitter Dosyaları’nın 8. Bölümünde, Twitter'ın ABD ordusunun talebiyle Orta Doğu'daki psikolojik harp operasyonları hesaplarına koruma sağladığı ifşa edildi.

Lee Fang üzerinden gerçekleştirilen 8. Bölümün ifşasında Twitter ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) arasındaki yazışmalar, CENTCOM’un psikolojik harekatlarının parçası olan hesapları nasıl korumaya aldığı (beyaz liste) ve bu hesapları korumak amacıyla onaylı hesap yapılması için gerçekleştirilen yazışmaları aktarıyor.

Twitter ve ABD ordusu ilişkisi 5 yıl önce başlıyor

  • Twitter ile ABD ordusu ilişkisinin 5 yıl öncesine gittiğinin belirtildiği ifşada, CENTCOM’un, Yemen, Suriye, Irak, Kuveyt ve Orta Doğu'nun genelinde insanların fikirlerini şekillendirmek ve üretilen içerikleri yaymak için Twitter’ın korumaya aldığı bu hesapları kullandığını kaydedildi.

52 Arapça hesabın Tweetleri sürekli TT listesine alındı

  • Twitter'a 2017 yılında bir CENTCOM yetkilisi tarafından liste verildi. Bu listede 52 farklı Arapça hesap yer alıyordu. Yetkili, bu hesaplardan 6'sı için 'Öncelikli hizmet', diğerleri için ise 'beyaz liste' talep etti. Bu beyaz listedeki paylaşımlar öne çıkarıldı. Tweetleri sürekli TT listesine alındı. Bu hesaplar, ABD'nin Orta Doğu'daki askeri öncelikleri hakkında tweet attı. İran karşıtı mesajlar, Suudi Arabistan-ABD destekli savaş ve drone saldırılarına yönelik içekleri teşvik etti.

157 hesaplı "Pentagon ağı" listesi

  • Orta doğu askeri meselelerine odaklanan 157 twitter hesabının yer aldığı 'Pentagon ağı' listesi Twitter yönetim toplantısında paylaşıldı. Bu propaganda hesapları Musk sonrası gelen ekiplerin incelemesinde; 2020 yılında tespit edilmesine rağmen 2022 yılına kadar twit atmaya devam ettirildi.

CENTCOM hesaplarla bağını sonradan gizliyor

  • 8. Bölümde, CENTCOM'un önce bu hesaplarla doğrudan bağlantısını kamuya açık bir şekilde gösterdiğini ancak zamanla taktik değiştirerek bu hesaplarla ilişkisini gizlemeye başladığı aktarıldı.

Mesajın güçlü yayılması için "Arapça hesap listesi"

  • "ABD’in belirli mesajları daha güçlü yaymak için kullandığı" bir Arapça hesap listesini ileterek bunlardan birine "onaylı hesap işareti" verilmesini ve diğer hesaplara ise "beyaz liste" olarak bilinen şikayet ve siber müdahalelere karşı koruma sağlaması talebinde bulunuyor.

Terör yanlısı hesaplar otomatik "spam" olarak işaretleniyor

  • Fang , Twitter’ın DEAŞ ve Orta Doğu'da faaliyet gösteren terör örgütleriyle ilgili kötü niyetli faaliyetleri tespit etmeyi amaçlayan bir sistem oluşturduğunu ve bunun dolaylı bir sonucu olarak ABD ordusu tarafından kontrol edilen ve terör yanlısı gruplarla sık sık angaje olan hesapların otomatik "spam" olarak işaretlendiğini kaydetti.

Twitter hesapları askıya alarak şov yapıyor

  • Pentagon ilişkili bu terör yanlısı hesapların Twitter’ın koruma sağladığı hesaplar olduğunu aktaran Fang, Twitter’ın daha sonra bu hesaplardan 150’den fazla hesabı askıya alarak şov yaptığını iddia ediyor
KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi