Suudi Arabistan'dan kız öğrencilerle ilgili karara tepki

Suudi Arabistan Kıdemli Alimler Konseyi, Taliban’ın kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınması kararının İslam hukukuna aykırı olduğunu belirterek söz konusu kararın geri alınması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan'dan kız öğrencilerle ilgili karara tepki
Suudi Arabistan'dan kız öğrencilerle ilgili karara tepki
GİRİŞ 24.12.2022 22:03 GÜNCELLEME 24.12.2022 22:03
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Kıdemli Alimler Konseyi, Taliban’ın kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınması kararına ilişkin tepki açıklaması yaptı.

İslam'ın kadınlara tanıdığı hakların başında eğitim hakkının geldiği kaydedilen açıklamada, Taliban'ın kız öğrenciler hakkında aldığı kararın İslam hukukuna aykırı olduğu belirtildi.

İlim öğrenmeye teşvik eden ayet ve hadislerin erkeklere olduğu kadar kadınlara da yönelik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Taliban'a söz konusu kararından geri dönmesi çağrısı yapıldı.

Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, 22 Aralık'ta Afganistan Devlet Televizyonunda katıldığı bir programda, üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınmasına örtünme, karma eğitim, seyahatler ve konaklama gibi konularda gördükleri sorunları gerekçe göstermişti.

Nedim, yüksek öğretim alanında Taliban yönetiminin getirdiği kuralların düzgün bir şekilde uygulanmadığını savunarak, "üniversitelerde kız öğrencilerin örtünme kurallarına riayet etmediğini, yasağa rağmen halen bazı üniversitelerde karma eğitimin devam ettiğini, kız öğrencilerin üniversite eğitimi için farklı vilayetlere gidip ailesi ya da herhangi bir 'mahremi' olmadan orada yaşaması ve buradaki yurtlarda kalmasının uygun olmadığını ve üniversitelerdeki bazı bölümlerde kız öğrencilerin eğitim almaması gerektiğini" söylemişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    şimdi anladınız mı Atatürk ün kurduğu TC değerini inşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    sende sünnisin vahhabi diyerek küşümsüyorsun peygamber efendimizin yanılmıyorsam hambeliydi
    Cevapla
  • Mukim 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim neye nasıl tepki vermiş onu önce bir araştırmak lazım, ilgilendirir ilgilendirmez ozaman belli olur
    Cevapla
  • öneri 1 yıl önce Şikayet Et
    dertleri eğitime engel olmak isterlerse uzaktan eğitim bile verebilerler pek çok bölüm için. kızlar da evde uzaktan yabancı ünilerden eğitim alıp diplomalarını alsınlar talibana inat.
    Cevapla
  • Y. D 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabi selefi İngiliz abilerinizin fikirlerine engel oldukları için...!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!