Almanya'da çalışan emeklilerin sayısı artıyor

Almanya'da hükümetin verilerine göre; 67 yaş ve üzerindekiler arasında çalışanların sayısı 1 milyonu geçti. Çoğu yaşlılıkta yoksulluk ve düşük emekli maaşları nedeniyle çalışmak zorunda kalıyor.

Almanya'da çalışan emeklilerin sayısı artıyor
Almanya'da çalışan emeklilerin sayısı artıyor
GİRİŞ 29.12.2022 08:57 GÜNCELLEME 29.12.2022 08:57
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Almanya'da emeklilik yaşı gelmesine rağmen çalışanların sayısı artıyor. Alman Yazı İşleri Ağı'na (RND) bağlı gazetelerin Sol Parti'nin soru önergesine hükümetin verdiği yanıta dayandırdığı haberinde, ülkede 1 milyon 66 bin 895 çalışanın 67 yaş ve üzerinde olduğu belirtildi. Bu sayının geçen yıla göre yaklaşık 15 bin, 2015 yılına kıyasla yaklaşık 200 bin fazla olduğu kaydedildi.

Almanya'da emeklilik yaşı olan 67 ve üzerinde olanların çoğu büro, temizlik, depo, posta işlerinde çalışıyor veya bina bakım teknisyenliği yapıyor.

Hükümetin verdiği yanıta göre, yaklaşık 400 bin çalışan 70, 138 bin civarında çalışan ise 75 yaşın üzerinde. 85 yaş ve üzerindeki çalışanların sayısı ise 13 binden fazla. 85 yaş üstü gruptan 446'sının halen şoför olarak çalıştığı belirtiliyor.

YAŞLILIKTA YOKSULLUK VE DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞLARI

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch, soru önergesine verilen yanıtı, "Yaşlılıkta yoksulluk ve düşük emekli maaşları insanların çalışma hayatına geri dönmesine neden oluyor" sözleriyle değerlendirdi. Bartsch, çoğu için bunun gönüllü bir karar olmadığını, emekli maaşının ay sonunda yetmemesi üzerine insanların emeklilik yaşında çalıştığını ifade etti.

Almanya'da kaydedilen rekor düzeydeki enflasyon nedeniyle emeklilik reformu yapılması gerektiğini vurgulayan Bartsch, emekli maaşlarının yüzde 53 düzeyinde artırılmasını ve bin 200 euro asgari emeklilik maaşı uygulaması başlatılmasını talep etti. Bartsch, milletvekilleri, kamu çalışanları gibi kesimlerin de emeklilik sigortasına katkı sağlayacağı bir sisteme geçilmesi önerisini dile getirdi. Almanya'da kamu sektöründe memur olarak çalışanlar emeklilik primi ödemiyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    eyt liler nerde bakın adamlar 67 yaşından sonra çalışıyor bizimkilerde 43 yaşında emekli olma derdinde
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    dogru
    Cevapla
  • Yozgatlı hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla almanyada battı batıyor demek yarın birgün emekliye verecek para bulamazlarsa heç şaşırmam artık gurbetci vatandaşlar yavaş yavaş gelip türkiyeye sığınmaları lazım reisimiz hepinize kucak açıyor emekli kasasına ödediğiniz paraları çekin gelin türkiye emekli kasasına yatırın sorunsuz emekl öaaşı alırsınız kırallar gibi yaşarsınız mis gibi ezan sesleri sıcak hava güzel gülec insanlar tavsiyem budur
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    orada da burada da eğer evi kira ise emekliye yaşamak çok zor yine bizim emeklilerin köyü olanlar köyüne gidiyor ben hiç 75 yaşının üzerinde bizde çalışan görmedim tarafsız bakarsak onların durumu daha zor
    Cevapla
  • SC Freiburg.... 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet dediğin gibi.....
    Cevapla
  • Asli gibi.. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim burdakiler 45_50 yaş emekli olmak için ugrasiyor.. Almanyada insanlar altmis yasin üzerinde emekli oluyor yinede çalışmak zorunda kaliyor.. Bizimkiler erken emeli olalim yiyip icip gezelim diyor..
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde emekli olup çalışan yok mu. Bu iş gelir ile ilgili. Türkiye de ihtiyacı olan çalışıyor. Tuzu kuru olan çalışmıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…
Çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler açıkladı!