Hırvatistan, Schengen ve euro bölgesine dahil oldu

Hırvatistan, yeni yılla birlikte Avrupa Birliği (AB) içinde sınır kontrolü olmadan seyahat imkanı sağlayan Schengen bölgesine dahil oldu. Hırvatistan’da ayrıca kuna yerine euro para birimi kullanılacak.

GİRİŞ 01.01.2023 20:35 GÜNCELLEME 01.01.2023 21:32
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanlarından oluşan İçişleri Konseyi’nin geçtiğimiz sene 8 Aralık’ta yaptığı toplantıda Schengen ve euro bölgesine dahil olmasına onay verilen Hırvatistan, yeni yıl ile söz konusu bölgelere resmen dahil edildi. AB’ye 2013’te giren Hırvatistan’da dün gece yarısı Slovenya sınırındaki Bregana sınır kapısında düzenlenen tören ile polis sınır kontrollerinin sona erdiğini simgeleyen "serbest geçiş" yazan bir tabela yerleştirerek, son kez bariyeri kaldırdı.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç ilerleyen saatlerde düzenlenen ayrı bir törende yaptığı konuşmada, “Bir devletin stratejik hedeflerine ulaştığına şahit olduğumuz ve bizleri onurlandıran tarihi anların yaşandığı bir gün” dedi.

Törene katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, "Bugün Hırvatistan, Avrupa Birliği'nin en genç üye devleti için iki büyük başarı olan Schengen bölgesi ve euro bölgesine katılıyor. Her ikisine de aynı gün ulaştı. Bu gerçekten de tarih kitaplarında yer alacak bir gün" ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Plenkoviç ve von der Leyen daha sonra başkent Zagreb'i gezerek, kuna yerine euro ile bir kafeden kahve aldı. Plenkoviç kahvelerin ödemesini euro ile yaparken von der Leyen tarafından alkışlandı.

Hırvatistan, Schengen bölgesine katılan 27. ve euro bölgesine katılan 20. ülke oldu.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 48
  • M.T 1 yıl önce Şikayet Et
    Hırvatistanda özellikle gençlerde büyük bir "NAZİLEŞME" akımı var, bazı çevreler Ukraynada olduğu gibi vakti geldiğinde kullanılacak gruplar inşaa ediyor. Milli futbol takımlarının söylediği şarkı ile taşmaya başlayan IRKÇILIK ileride başlarına bela olacak. Bölge ülkelerini iyi analiz edecek çok yetkin stratejistlere ihtiyacımız var. Ülkemize muhatap her ülkenin önem derecesine göre çok sayıda stratejistin istihdam edildiği özel yapılara ihtiyacımız var.
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    AB bana göre eski parlak günlerini kaybetti. Gerileme olmasa da duraklama dönemine girdi. Tabii Avrupa Birliği Devletleri bunun farkında olsa da kimseye çaktırmayip kuyruğu dik tutmak istiyorlar. Önümüzdeki 3-5 sene içinde Avrupa Birliği dağılmaya başlarsa kimse şaşırmasın.
    Cevapla
  • Bir Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed Haktan 2: Diger yandan ama bizleri ne kadar da Türkiyede almanci oldugumuz icin kaziklamaya calisanlar, baska fiyat verenler, taksiciler bizleri dolastirip duranlar, ev kiralarinda 5 katini isteyenler ve daha nice bizi yemeye calisanlar varsa da, senin gibi Türkiye vaya Türk halkina laf atmam kardes.
    Cevapla
  • Biz de olmalıydık. 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz de olmalıydık. Geri kabul anlaşması neden yapıldı? Türkler avrupanın vize kapısında beklememeli.
    Cevapla
  • Ilgınc 1 yıl önce Şikayet Et
    1991 de özgurluklerıne kavusturlar gecen ay ordaydım tıcaret ıcın . Cok duzenlı kanunlar tıkır tıkır ıslıyor. Denetımler korkunc cezalar caydırıcı. Schengen ve € dun gectıler. Halk kulturlu ve turızmı cok ıyı yapıyorlar . Temızlık ust duzeyde sırket acmaya kara verdık. Mal satmak ıcın avrupaya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama