ABD'nin Saddam operasyonunun hiç bilinmeyen detayları 20 yıl sonra ortaya çıktı

ABD'nin 2003'te başlayan Irak işgali kapsamında Eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i yakalayan özel kuvvetler ekibinden bir asker 20 yıl sonra ilk kez konuştu. Kevin Holland, Saddam operasyonuyla alakalı ilginç detayları ilk kez paylaştı.

ABD'nin Saddam operasyonunun hiç bilinmeyen detayları 20 yıl sonra ortaya çıktı
ABD'nin Saddam operasyonunun hiç bilinmeyen detayları 20 yıl sonra ortaya çıktı
GİRİŞ 03.01.2023 10:25 GÜNCELLEME 03.01.2023 10:27
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

ABD özel operasyon birimlerinden donanmaya bağlı Seal ile orduya bağlı Delta Force'da görev yapmış ve devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in yakalanmasında yer almış eski asker Kevin Holland, geçen ay katıldığı bir podcast yayınında 13 Aralık 2003'te Saddam'ın yakalandığını duyuran resmi açıklamadan beri konuyla ilgili konuşan ilk yetkili isim oldu.

Daily Mail'e göre eski Seal üyesi Jack Carr'ın Danger Close isimli podcast yayınına katılan Holland, Mart 2003'te ABD işgalinin başlamasının ardından Bağdat'tan kaçan Saddam'ın 2006'da idamına yol açan yakalanmasıyla ilgili daha önce hiç duyulmamış ayrıntıları ifşa etti.

"DELİĞİN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYDÜ"

Delta Force ekibi olarak Saddam'ın ed Davr kasabasındaki bir çiftlikte saklandığı yaklaşık 2.5 metre derinliğindeki deliği insan istihbaratı sayesinde bulduklarını ve muhbirin kendileri için bir işaret bıraktığını belirten Holland, deliğe büyük bir strafor tıkaç takılıp üzerinin yapraklar, toprak ve kumla kaplandığını, içeri hava girmesi için boru da konulduğunu, bunları çekip çıkardıklarında içeri kum düştüğünü anlattı.

İyi yerleştirilen el bombasıyla deliği temizlediklerini, toz duman dağılınca, ışıklı silahlarını tutarak tuğlayla kaplı, içi çıplak gözle göremeyecek kadar karanlık bir çukurla ve sonunda Saddam'la karşı karşıya geldiklerini belirten Holland, yanlarındaki köpeklerin içeri girmeye korktuğunu, köpekleri geri çektiklerinde, birinin Arapça konuştuğunu duyduklarını ve tercümanın karşılık verdiğini aktardı.

"BUSH'LA AYNI TABANCAYI TAŞIYORDU"

Sesin yaklaştığını, önce ellerin, sonra gür saçlar fışkıran bir kafanın delikten çıktığını, bunun üzerine adamı çekip çıkardıklarını ancak Saddam elinde bir tabanca tuttuğundan, içlerindeki iri yarı Teksaslının ağzına yumruk yapıştırarak Irak liderini yere devirdiğini söyleyen Holland, Saddam'ın elindeki Glock 15 tam otomatik tabancanın aynısından dönemin ABD Başkanı George W. Bush'da da olduğunun aklına geldiğini belirtti.

"'MÜZAKERE İÇİN ARTIK ÇOK GEÇ' YANITINI VERDİK"

Oldukça hırpalanan Saddam'ın, İngilizce olarak "Irak'ın devlet başkanı olduğunu ve müzakere etmeye hazır olduğunu" söylediğini, kendilerinin de "Artık çok geç kardeşim" tarzı karşılık verdiklerini anlatan Holland, devrik Irak liderini zapt ettikten sonra ona "Başkan Bush selamlarını gönderdi" dediklerini aktardı.

"SIK SIK DIŞARI ÇIKIYORDU"

Ekibin ufak tefeği olduğundan delikten aşağı atladığında çeşitli tünelleriyle oldukça konforlu bir ortamla karşılaştığını ve videosunu çektiğini belirten Holland, Saddam'ın bir delikte bu kadar uzun süre nasıl hayatta kaldığı sorulduğunda, "hiçbir zaman orada uzun süre kalmadığı, arada dışarı çıktığı ve her yerde onu uyarmak için gözcüler olduğu, ayrıca devrik Irak liderinin aşçı kılığındaki iki korumasını yakındaki kulübede yakaladıkları" yanıtını verdi. "Saddam da bütün gün kulübede olurdu ve yoldan gelen olursa onu deliğe atıp üstünü örterlerdi" dedi.

"VARLIĞI SİNİR BOZUCUYDU"

Devrik Irak liderinin helikopterle Tıkrit'e ve oradan da Bağdat'a götürüldüğünü ve yeni Irak hükümeti tarafından hapse atıldığını hatırlatan Holland, Saddam'dan "Kötü bir adam olduğunu hissedebiliyordunuz. Çok sinir bozucu bir varlığı vardı" diye söz etti.

"DURMADAN ELİMİZE DOKUNUYORDU"

Saddam'ın öldürülmeyeceğini anladığında yöneticiymiş gibi davrandığını, elini kolunu uzatıp ellerine dokunmak istediğini, bu yüzden onu ensesinden tutup kendilerine dokunmayı bırakması için başını ileri geri salladıklarını anlatan Holland, "Onu kontrolümüz altına aldık. Helikopterden atlamıyordu, helikopterde kimseye zarar vermiyordu, elimizdeydi. Ama uzanıp elime dokunuyordu" dedi.

KAYNAK: SPUTNİK
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 45
  • Ufkunu genişlet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu güne kadar dünyanın her yerinde hakları olduğunu ilan edip kendi çıkarları için milyonlarca insanı katlettiler. BM desen onların elinde. RTE "one minute" yahu "dünya beşten büyüktür" deyince de çoğu yerde yaptıkları gibi darbe ile ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Başaramayınca da yalanlarla, manipülasyonlarla ülkemize müdahale ediyorlar. Uyan artık Türkiye halkı, yabancı ve fonlanmış kanallar beynini yıkıyor!
    Cevapla
  • Aliosman 1 yıl önce Şikayet Et
    Saddami satan kendi halkı simdi saddamin ahını çekiyorlar iraklilara kimsenin yardim etmemesi gerek bence hainliklerinin cezasını iliklerine kadar duysunlar.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    INŞALLAH bir gün bir amerika başkanıda bu muameleye maruz kalır
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ondan sonra abd savaşı kaybetti diye saçmalıyorlar , yahu adamlar koca ülkeyi mahvetti başkanlarını kendi ülkelerinde esir aldı daha ne olacaktı yani
    Cevapla
  • GERÇEK ŞU Kİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin ideolojinin savunucuları hep kendi ülkelerine ihanet etmişlerdir... bizdeki chdpiyisaadet gibiler her ülkede var olunca gavur böyle at oynatiyorlar
    Cevapla
  • Deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Katil USA......en yakında yıkılırsın, İnşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cezayı vatandaş kesecek! Erdoğan da talimatı verdi, Meclis'e geliyor
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam