5 yıl sonra bir ilk: İsrailli bakandan Mescid-i Aksa'ya baskın

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Aşırı sağcı Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli Bakan oldu.

5 yıl sonra bir ilk: İsrailli bakandan Mescid-i Aksa'ya baskın
5 yıl sonra bir ilk: İsrailli bakandan Mescid-i Aksa'ya baskın
GİRİŞ 03.01.2023 10:33 GÜNCELLEME 03.01.2023 11:08
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sabahın erken saatlerinde İsrail polisinin yoğun koruması altında Harem-i Şerif'e girdi.

Provokatif eylemleriyle tanınan aşırı sağcı Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli Bakan oldu.

İsrailli politikacı, Mescid-i Aksa'daki statükoyu ihlal eden ve Filistinlilerce baskın olarak değerlendirilen bu eylemini, İbrani takvimine göre "Tevet" ayının 10'uncu gününde (Asara BeTevet) gerçekleştirdi.

Ben-Gvir'in daha önce Mescid-i Aksa'yı "ziyaret" edeceğini duyurması, işgal altındaki Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve gerilimi tırmandırmıştı.

Ben-Gvir, yeni kurulan hükümette bakan olmadan önce milletvekilliği döneminde de Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini teşvik etmesi ve ırkçı söylemleri nedeniyle sıkça adından söz ettiriyordu.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, İsrail'in tek taraflı kararı ve bazı fanatik Yahudi örgütlerinin girişimleriyle, 2003'ten bu yana İslami Vakıflar İdaresinin izni olmadan polis eşliğinde kutsal mabede girerken, bu baskınlar özellikle 2022 yılında giderek artan bir hal aldı.

Geçen yılın Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller açısından en belirgin sene olduğunu duyuran İslami Vakıflar İdaresinin verilerine göre, 2022 yılı boyunca 48 binden fazla Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6
  • düşünen. 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz Allah ın(cc) emirlerine hakkı ile itaat edersek israil devleti diye bir şey kalmaz. biz islama layık kullar olamadığımız için israil fitnesi kol geziyor. Ama Allah''ın(cc) da bir hesabı var, erteler ama ihmal etmez. o zalimler birgün son günü yaşayacak.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bekleyin Allah'ın sopası az kaldı sizin için
    Cevapla
  • Kahrol CHPKK.... 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahin azabi uzerinize olsun cani yahudiler..
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Terör devletinin yeni hükümeti tahrik ve kışkırtmaya çok erken başladı. Müslümanlar olarak 3.harem-i şerifimiz olan Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmalıyız.
    Cevapla
  • İzmirli 1 yıl önce Şikayet Et
    BU SİYONİSTE KİMSE BİR ŞEY DEMEYECEK Mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin detayları ortaya çıktı
İsrailli şebekeyi Adana polisi çökertti