Kasım Süleymani suikastinin 3. yıl dönümünde Tahran'da intikam yeminleri

İran'ın başkenti Tahran'da Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için anma töreni düzenlendi. İran Cumhurbaşkanı Reisi, "Süleymani’nin kanını yerde bırakmayız. Bu kesindir. Rahat uyumak yok." dedi.

Kasım Süleymani suikastinin 3. yıl dönümünde Tahran'da intikam yeminleri
Kasım Süleymani suikastinin 3. yıl dönümünde Tahran'da intikam yeminleri
GİRİŞ 03.01.2023 18:34 GÜNCELLEME 03.01.2023 21:20
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

İran'ın eski Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ölümünün üçüncü yılında başkent Tahran’da anıldı.

Başkentte bulunan İmam Humeyni Cuma Mescidi’nde (Musalla) düzenlenen törene İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Genel Komutanı Hüseyin Selami, DMO Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral İsmail Kaani, hükümet yetkilileri ile askeri komutanların yanı sıra yabancı misyon temsilcileri, Süleymani’nin ailesi ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, Süleymani’nin anılmasının "terörizmle mücadeleye değer vermek, zulümden, baskıdan ve emperyalizmden beraat etmek" anlamına geldiğini belirtti.

Süleymani’nin kaybıyla bir yandan üzüldüklerini ancak diğer yandan onur duyduklarını söyleyen Reisi, "Başımız dik. Çünkü böyle bir kişi sadece İran'ı düşünmüyordu. Dünyayı da düşünüyordu." dedi.

"SÜLEYMANİ'NİN KANINI YERDE BIRAKMAYIZ"

Reisi, İranlı komutanın intikamını alacaklarını vurgulayarak, "Sizin huzurunuzda söylüyorum, şehit Süleymani’nin kanını yerde bırakmayız. Bu kesindir. Rahat uyumak yok. Katillerin ve sorumluların rahat uyumasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Süleymani’yi öldürenlerin "cinayetlerle, katliamlarla İran'ın ilerlemesini durdurmayı düşündüklerini ancak yanıldıklarını" ifade eden Reisi, tüm hızları ile ilerlemeyi devam ettireceklerini söyledi.

Konuşmasında, Mahsa Emini’nin polis gözetiminde hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolara da işaret eden İran Cumhurbaşkanı, "düşmanlarının İran’ı tanımadığını, büyük hesap hataları yaptığını" belirtti.

Reisi, "Bu yönetimi diğer yönetimlerle karıştırmayın. Hibrit savaşlar başlatıyorsunuz ama peş peşe gelen yenilgilerden başka sonuç elde etmiyorsunuz. Askeri, siyasi, siber, medya, ekonomik savaş başlattınız. Var gücünüzle sahaya indiniz, sizi nasıl başarısızlığa uğrattığımızı gördünüz. Düşmanca tavrınızla İran milletini yanınıza alacağınızı düşündünüz, yanıldınız." değerlendirmesinde bulundu.

İranlı komutanın kızı Zeynep Süleymani de törende yaptığı konuşmada, "Bugün tüm yetkililer Kasım Süleymani’nin yolundan gitmeli ve halkın sorunlarını fedakarlıkla çözmeliler." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Süleymani'nin memleketi Kirman eyaletinde de çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

KASIM SÜLEYMANİ NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

ABD, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in araç konvoyuna hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırıda her iki komutanla Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini duyurmuştu.

Bunun ardından İran da 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki iki üssünü balistik füzelerle vurmuştu. Saldırıda ABD askerlerinden ölen olmamış ancak daha sonra 109 askerin saldırı sırasında travmatik beyin hasarına uğradığı açıklanmıştı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney başta olmak üzere İranlı sivil ve askeri yetkililer, Süleymani'nin intikamını "uygun bir zamanda" alacaklarını söylüyor.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Elinde müslüman kanı bulunan bir caniydi. Azabı bol olsun. İran dediğin ülke ancak mazlum varsa saldırır. İsrail ve ABD gibi ülkelere karşı da ancak konuşur. Başka bir icraatı olmamıştır bugüne kadar.
    Cevapla
  • antep2701 1 yıl önce Şikayet Et
    yüzünde hiç Nur yok, gideceği yer yüzünde yazıyor...Bir tane Yahudi Hristiyana zarar vermemiştir.ana binlerce müslümana (tıpkı tarihindeki ataları farisî, pers safevi gibi) kıymıştır.
    Cevapla
  • Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Bisey yapicaginiz yok bos yere yemin edip günaha girmeyin şialar
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Heee hee
    Cevapla
  • Tezcan 1 yıl önce Şikayet Et
    her zamanki gibi boş iran (safevi) tehditleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü