BMGK geçici üyesi olan Japonya'dan "Kuzey Kore" konsensüsü hamlesi

Japonya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçici üyeliği ve Ocak 2023 dönem başkanlığı sürecinde "Kuzey Kore'yi" gündemde tutacak.

BMGK geçici üyesi olan Japonya'dan "Kuzey Kore" konsensüsü hamlesi
BMGK geçici üyesi olan Japonya'dan "Kuzey Kore" konsensüsü hamlesi
GİRİŞ 04.01.2023 08:57 GÜNCELLEME 04.01.2023 09:00

BMGK'nin 2023-24 dönemi geçici üyeleri Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre'nin görev dönemleri başladı.

Japonya'nın BM nezdindeki Büyükelçisi İşikane Kimihiro, ülkesinin, iki yıl süreli geçici üyelik ile Ocak 2023 dönem başkanlığı görevlerine yönelik basın toplantısı düzenledi.

İşikane, ülkesinin görev döneminde, konseyin, Kuzey Kore'nin silah programlarına yönelik bir konsensüse ulaşabilmesi için tüm çabayı sarf edeceklerini söyledi.

Kuzey Kore hakkında konseyin "tek ses ile konuşabilmede başarılı olmadığını" kaydeden Japon Büyükelçi, "durumlar gerçekten iyi yönde gitmiyor" dedi.

İşikane, "İstediğim, Güvenlik Konseyi'nin birleşmiş ve birleşik sesine sahip olmaya çalışmak. Böylece bu sesin bir etkisi olabilecek" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa'nın, gelecek hafta New York'ta "hukukun üstünlüğü, uluslararası güvenlik" temalı toplantı düzenleyeceği bildirildi.

Resmi Kyodo ajansı, BM kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore'nin 2022 yılında 37 füze denemesi gerçekleştirdiğini ve bu sayının yıllık rekor olduğunu bildirdi.

Veto hakkına sahip daimi üyeler Rusya ve Çin'in izlediği politikalar nedeniyle konseyin, Kuzey Kore'ye karşı ek yaptırımlar alınmasında anlaşma sağlayamadığı biliniyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu