Yahudi yerleşimciler Kudüs’te Hristiyan mezarlığını tahrip etti

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bir grup Yahudi yerleşimci, Hristiyanlara ait mezarlığa saldırarak kabirlere zarar verdi.

Yahudi yerleşimciler Kudüs’te Hristiyan mezarlığını tahrip etti
Yahudi yerleşimciler Kudüs’te Hristiyan mezarlığını tahrip etti
GİRİŞ 04.01.2023 23:36 GÜNCELLEME 04.01.2023 23:36
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yılbaşı tatili olan 1 Ocak Pazar günü, Doğu Kudüs’teki Sion Tepesi’nde yer alan Protestan mezarlığına gizlice giren Yahudi yerleşimciler, otuzdan fazla mezarı tahrip etti.

Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre, 2 Yahudi yerleşimci, tarihi kabirlerdeki mermer haç sembollerini kırarak, ikonlara zarar verdi ve moloz parçalarını etrafa attı.

Mezarlıktan sorumlu Kudüs Piskoposluk İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, "kipa ve ‘tallit’ giyen genç yaşlardaki en az 2 vandalın, çoğu tarihi, otuzdan fazla mezar taşını kasten ve acımasızca parçaladığı” belirtildi.

Tahrip edilen mezar taşları arasında, mezarlığın bitişiğindeki Kudüs Üniversite Koleji'nin kurucusu Protestan Piskopos Samuel Gobat'ın büstünün de bulunduğu mezar taşı ile İngiliz mandası dönemine ait 3 Filistinli polis memurunun mezarları bulunduğu kaydedildi.

Birçok taş haçın da "vandalların saldırısından nasibini aldığı" vurgulanan açıklamada, “Bu da bu suç eyleminin dini bağnazlık ve Hıristiyanlara karşı nefretten kaynaklandığını açıkça gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

Saldırının “terör suçu” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Kudüs Piskoposluk İdaresi, bu ahlaksız saygısızlık eylemlerini kınıyor ve ilgili makamları, nefret suçlarıyla ilgili yasalar da dahil olmak üzere yasaların izin verdiği ölçüde bu terör suçlarının faillerini aramaya, tutuklamaya ve kovuşturmaya davet ediyor.” çağrısı yapıldı.

“Artan bir ayrımcılık ve dışlama görüyoruz”

Kudüs Anglikan Başpiskoposu Husam Naum da mezarlıkta gazetecilere yaptığı açıklamada, “bu tür vandalizm olaylarının bir daha tekrarlanmaması için gerekli adımları atacaklarını” vurgulayarak, “Kudüs barış yurdudur, kutsal mekanların yurdudur. Tüm insanlar arasında umut, barış ve huzurun ışığı olmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Artan bir ayrımcılık ve dışlamayla” karşı karşıya olduklarını dile getiren Başpiskopos Naum, şöyle devam etti:

“Tükürmek, vandalizm, kilise ve mezarlıklara saldırı gibi nefret söylemi ve nefret suçlarının yükselişi dikkatimizi çekiyor. Bunlar, insanların birbirine hoşgörüyle yaklaştıkları, birbirlerini olduğu gibi kabul ettikleri bir yerde olmadığımız görüntüsü vermektedir. Artan bir ayrımcılık ve dışlama görüyoruz. Bu da Kudüs kentinde yaşayan bizi gerçekten üzmektedir.”

“Mezar taşlarını, adalet yerini bulana kadar tamir etmeyeceğiz”

Başpiskopos, Yahudi yerleşimciler tarafından mezarlığa yönelik bu tür saldırıların daha önce de defalarca yaşandığına işaret etti.

Hristiyan din adamı, 2014’te mezarlığa düzenlenen saldırıda 40'tan fazla mezar taşının kırıldığını belirterek, basın mensuplarına, daha önce kırılan mezar taşları üzerindeki tamir izlerini gösterdi.

Başpiskopos, “Ancak bu kez tamir etmeyeceğiz. Adalet yerini bulana ve sorumlulardan hesap sorulana kadar böyle kalacaklar.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail polisinden yapılan açıklamada, Zion Dağı’ndaki Protestan mezarlığında çok sayıda mezar taşının tahrif edildiğine dair bir ihbar alınması üzerine ekiplerin olay yerinde inceleme yaptığı ve olay hakkında soruşturma başlattığı kaydedildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu Eski Şehir’in bitişiğindeki Sion Tepesi’nde bulunan mezarlık, 1848’te Osmanlı döneminde Protestan Hristiyanlara tahsis edilmişti.

Kudüs Eski Şehri’nde bulunan Hıristiyan kutsal mekanları ve din insanları, sık sık fanatik Yahudi yerleşimcilerin saldırı ve tacizlerine maruz kalıyor. Yahudi yerleşimciler, Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinin yanı sıra, Hristiyan din insanlarına “tükürme” ve mezarlıklara zarar verme gibi eylemleriyle gündeme geliyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • esas 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu an semavi dinlerdeki aşırılar üzerine konuşuluyor. Ama paganlık hepsinin altını oymakta. Aşırılar ile de birbirlerine vuruştursa insanları ne güzel temizlik yaptık diyecekler. At izi it izine karışmış para ile imanın kimde olduğu belli olmayan bir dönem. LGBT 'yi empoze etmeye kalktılar en son. Kiliseye gelince önlerine çocuk tacizine tazminat dosyasını koydular iflas ederiz biz diyerek tahtları için seslerini kıstılar. Bizde ise şu rahip gibi (kastım taraf olma islama aidiyet noktasında olma konuşmasıdır, hristiyanlığın ruhban sınıfı gibi değil) çıksın bir imam konuşsun yadsırız değil mi? Niye?
    Cevapla
  • Suat 1 yıl önce Şikayet Et
    Haydi DÜNYA sesiniz çıkmıyor
    Cevapla
  • Leyla 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanızın Hristiyan başkanı Kudüsü yahudilerin başkenti ilan ettiği için
    Cevapla
  • Son Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrail’in yok oluşu hristiyanların elinden olacak sonra o hristiyanlar müslüman olacak
    Cevapla
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Nerde hiristiyanlardan tepki vatikan neden bu konuda aciklama yapmiyor papa nerdesin eger muslumanlar yapsa dunyaya atese verirlerdi hani nerdesiniz bu kadarmi korkuyorsunuz israilden parayi veren hiristiyan dunyasi avrupa amarika hadi kinayin bekliyoruz ikiyuzluler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi