ABD'den Yunanistan'a Türkiye teminatı: Doğal gaz sondaj takvimi öne çekilecek

Yunanistan ile iş birliği yapan ABD'li şirket ExxonMobil, "Türkiye ile yaşanan enerji hakları geriliminden endişe etmiyoruz" diyerek Yunan hükümetine teminat verirken, Girit Adası açıklarında sondaj çalışmalarını da öne çekecek.

GİRİŞ 09.01.2023 13:27 GÜNCELLEME 09.01.2023 17:58
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Yunanistan ile iş birliği yapan ABD merkezli çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi ExxonMobil'in, Girit Adası açıklarında sondaj çalışmalarına hız verdiği ifade edildi.

Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini'de yer alan haberde; ExxonMobil'in Yunan hükümetine, "Türkiye ile yaşanan enerji hakları geriliminden endişe etmiyoruz" açıklaması yaptığı belirtildi.

SONDAJ TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLECEK

ExxonMobil'in Yunan HELLENiQ Energy isimli şirket ile Ege'deki Girit Adası'nın batısında ve güneybatısında doğal gaz ve petrol aramak için iş birliği yaptığı kaydedildi.

Yunan medyasındaki haberde, "ABD'li şirket Türkiye'nin Yunanistan'a karşı saldırgan ifadelerinden endişelenmediğini ve ayrıca bölgedeki sondaj ve arama çalışmalarının takvimini hızlandırarak bir yıl önceye çekeceğini öğrendik" denildi.

Kathimerini'deki haberde, "ExxonMobil'in 40 bin kilometrekarelik alanda yapılacak inceleme sondaj çalışmalarının daha önce planlandığı gibi 2025-2026'da değil 2024-2025 arasında yapacağı öğrenildi. Şirket ayrıca, Norveç merkezli sismik araştırma şirketi PGS ile de anlaştı. Gemi Kasım ayında Girit açıklarında 2 boyutlu sismik veriler toplayacak ve Şubat ayının başında da bunu bitirecek. Eğer gerek duyulursa üç boyutlu veri de toplanacak" denildi.

Haberde yer alan bilgiye göre; ExxonMobil'in arama yapacağı bölge, Türkiye ile Libya arasında 2019'da imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) Anlaşmasıyla kesişiyor.

Sondaj çalışmasının, buradan gelecek sonuca göre gelecek yıl başlayacağı da öne sürüldü.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 90
  • Trabzonlu Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bre Malaka.
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeye tehditler artti acil nükleer silah tedarik edilmeli türkiyeden baska yasayacak yer bize yok söz konusu vatansa gerisi tefferuatir MKA ne pahasina olursa olsun nükleer silah tedarik edilmeli üretilmeli en az 50 tane nükleer silah a ihtiyac var beka meselesi
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum sana pakistandan almamız lazım tek çaremiz bu çünķü yunanın yaptıklarının karşılığı var savaş açmak.
    Cevapla
  • Kırıkkale 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara gülmek lazım çocuklar hani derya benim abim senin abini döver diye ezikler abi arıyor
    Cevapla
  • Patriot 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok gülünecek bir durum yok ortada.
    Cevapla
  • Tarafsız insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Güvendiğiniz dağlara kar yağmasın elena ama biz hep buradayız bizim sizin gibi uykularımız kaçmıyor
    Cevapla
  • şahinler 1 yıl önce Şikayet Et
    cehennem i bulsunlar onlar Allah onları bize muhtaç eylesin bulamasın adiler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı