İran’da 3 kişiye daha idam kararı

İran’ın İsfahan kentinde Mahsa Amini gösterilerinde 3 emniyet görevlisini ateşli silahla kasten öldürmek suçlamasıyla 3 kişi hakkında idam kararı verildi.

İran’da 3 kişiye daha idam kararı
İran’da 3 kişiye daha idam kararı
GİRİŞ 09.01.2023 17:59 GÜNCELLEME 09.01.2023 17:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İran’da Mahsa Amini’nin 16 Kasım’da hayatını kaybetmesinin ardından İsfahan kentinde gerçekleştirilen protestolarda 3 emniyet görevlisini öldürmekle suçlamasıyla yargılanan 3 kişi hakkında karar çıktı. 6 kişinin yargılandığı davada Salih Mir Haşimi Baltaki, Mecid Kazımi Şeyh Şabani ve Said Yakubi Kurdsefli adlı 3 sanık hakkında “emniyet görevlisini kasten öldürmek” suçlamasıyla idam kararı verildi. Aynı davada yargılanan Cabir Mir Haşimi beraat ederken, sanıklardan Emir Nasır Azadani’ye 26 yıl ve Suheyl Cihangiri'ye ise 2 yıl hapis cezası verildi.

Gösterilere ilişkin ilk idam 8 Aralık'ta 23 yaşındaki Muhsin Şikari hakkında verilmiş, 12 Aralık'ta 23 yaşındaki Mecidrıza Rahnavard'in infaz edilmesiyle ikinci idam gerçekleşmişti. Ayrıca, 7 Ocak’ta Muhammed Mehdi Keremi ile Seyid Muhammed Hüseyni’nin idam edilmesiyle idam sayısı 4’e yükselmişti.

En az 29 kişi idamla yargılanıyor

İran’da Mahsa Amini gösterileriyle ilişkili 4 kişi idam edilirken, alınan son idam kararlarıyla birlikte en az 29 kişi idamla yargılanıyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’nün son raporuna göre, protestolarda 516 gösterici hayatını kaybederken, tutuklanan ve gözaltına alınan kişi sayısının 20 bine yaklaştı.

5 gösterici hakkında verilen idam kararı bozuldu

İran’ın Elburz eyaletine bağlı Kerec kentindeki gösteriler sırasında bir güvenlik görevlisini öldürme suçlamasıyla yargılanan ve haklarında idam kararı verilen Hamid Karahasanlu, Hüseyin Muhammedi ve Rıza Arya adlı 3 kişinin idam kararı ise Yüksek Mahkeme tarafından bozulmuştu. Son olarak, “Mahsa Amini gösterilerine katılmak” ve “eylemleri kışkırtmak” suçlamalarıyla haklarında idam kararı verilen 23 yaşındaki Mahan Sadrat ve rap sanatçısı Saman Yasin'in yeniden yargılanma talebi kabul edilmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde katil pkklıları bile asmıyor besliyoruz...Yazık
    Cevapla
  • TURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'ı hvi sevmem ama şimdiki yaptıkları devlet adına doğru lakin İran rejimin yıkılması lazım Şii akidelerinin son bulması gerek batı çıkarları ve mecusilikten kurtulmaları gerek.
    Cevapla
  • Hakk 1 yıl önce Şikayet Et
    İran taviz verdiği an biter. Onun için taviz vermemesi gerekir. İranı günahım kadar sevmem. Ama tedbirler konusunda destekliyorum.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kısada hayat vardır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor